Nagy bejelentéseket tett Nagy Márton
Gazdaság

Nagy bejelentéseket tett Nagy Márton

Portfolio
Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter mutatta be a friss versenyképességi stratégiát ma délelőtt. Kiemelte, hogy 2030-ra az EU-átlag 90%-át szeretnénk elérni a GDP-ben. Ehhez a magyar gazdaság dualitását kell csökkenteni, ugyanis a külföldi irányítású vállalatok még ma is 2,5-ször hatékonyabbak, mint a hazai vállalatok. Hangsúlyozta, a hazai vállalatokat be kell kapcsolni a termelési láncba, nemzeti bajnokokat kell kinevelni, miközben még több exportképes kisvállalat kell. Fontos cél a kifektetés ösztönzése. Ennek mentén alkották meg a versenyképességi stratégiát.
Megosztás

Összegzés

  • Nagy Márton kiemelte, hogy a külföldi irányítású vállalatok még ma is 2,5-ször hatékonyabbak, mint a hazai vállalatok, ezt csökkenteni kell.
  • A hazai vállalatokat be kell kapcsolni a termelési láncba.
  • Nemzeti bajnokokat kell kinevelni, most több mint 20 van, de 40 szükséges.
  • Még több exportképes kisvállalat kell. 20 ezerre növelné a számukat a kormány.
  • Kifektetés ösztönzése is fontos.
  • Fábián Gergely kiemelte, hogy a versenyképességi stratégia megalkotásakor megkérdezték a vállalatokat.
  • 1243 piaci szereplő véleményén alapszik a stratégia.
Megosztás

Új stratégia

Nagy Ádám helyettes államtitkár kiemelte, hogy a 2016-os Irinyi terv után alakított ki a kormány egy új versenyképességi stratégiát, aminek az alapja egy iparstratégia.

Megosztás

Kiemelt iparágak

Fábián Gergely szerint a vállalatok véleménye szerint az államnak figyelnie kell az elegendő, megfizethető zöldenergia előállítására, a megfelelő mennyiségű képzett munkaerőre, illetve az infrastruktúrára, a fejlett logisztikai beruházásokra. A hat kiemelt iparág a következő: a járműipar, az élelmiszeripar, az IKT-technológia, a vegyi, acél és műanyagipar, az egészségipar, illetve a kreatív ipar.

Megosztás

A vállalatok véleményére fókuszáltak

Fábián Gergely államtitkár kiemelte, hogy a versenyképességi stratégia megalkotásakor megkérdezték a vállalatokat. A cél az volt, hogy a vállalatok problémáira fókuszáljanak. Hozzátette: 1243 piaci szereplő véleményén alapszik a stratégia.

Megosztás

A program céljai

  • A cél az, hogy megerősítsük a hazai cégeket. Tier 1 és Tier 2 beszállítóvá kell, hogy váljanak, 50%-ra kell emelni az arányukat.
  • Legyen 40 nemzeti bajnok. Most 24 van.
  • 20 000 exportképes vállalat kell, most 15 ezer van.
  • A negatív profitegyenleget, ami most 6 milliárd euró, meg kellene szüntetni - zárta szavait Nagy Márton.
Megosztás

Profitegyeleg

Magyarországon 4-5%-os GDP-arányosan a negatív profitegyenleg. Egyrészt, sokkal kevesebb magyar cég van külföldön, mint ahány külföldi cég itthon. Ráadásul a külföldi cégek nagyobb profitrátával dolgoznak nálunk, mint a magyar cégek külföldön. A külföldi cégek jellemzően 10%-os profitrátával dolgoznak hazánkban, ami kiemelkedőnek számít. A profitegyenlegünk "kiemelkedően rossz" az Európai Unión belül. Csak Csehországban és Lengyelországban rosszabb, mint nálunk - mutatott rá.

Megosztás

Unikornisok

Az 1000 leggyorsabban növekvő európai vállalat között vannak magyar cégek is, mondta Nagy Márton. Ezen a héten fogadni fogom őket, és beszélek velük, hogyan érték el ezt a sikert. Ők azok az unikornisok, akik exportpiacokon és a szolgáltatószektorban tevékenykednek.

Megosztás

Termelékenység

A mikro és a nagyvállalat között 3-szoros, a kkv és a nagyvállalat között 2-szeres a termelékenyégi különbség - fejtette ki Nagy Márton.

Megosztás

Beszállítói kör

Több évig tart egy-egy magyar cégnek, hogy beszállítójává váljon a multiknak. A külföldi cégek hozzák magukkal a beszállítóikat, miért kockáztatnának a magyar cégekkel? - tette fel a kérdést. Összességében nehéz beszállítóvá válni, stabil termelés és kapacitás kell, ezen dolgozik a kormány. Vannak beszállítói programjaink, és gondolkodunk védelmiipari beszállítói programon is, hangsúlyozta.

Megosztás

Hogyan oldható a gazdasági dualitás?

  • A hazai vállalatokat be kell kapcsolni a termelési láncba.
  • Nemzeti bajnokokat kell kinevelni. Most több mint 20 nemzeti bajnokot lehet említeni. Olyan cégek ezek, amelyek egy-egy piac vezetői, képesek kifektetésre. A nemzeti bajnokok szerepe, hogy konszolidálják a piacot, megerősítsék a gazdaságot.
  • Még több exportképes kisvállalat kell. Most 15 ezer exportáló kkv van, de többre van szükség.
  • Kifektetés ösztönzése. A profitegyenleg negatív, mert a külföldi cégek itt több profitot termelnek, mint amennyit a magyar cégek külföldön. Ezt a negatív egyenleget csökkenteni szükséges.
Megosztás

Beruházási ráta

Nagy Márton szerint a vállalati beruházások arányának 15% felett kell lennie, és közelíteni kell a 20%-hoz. Kiemelte, hogy így biztosítható a 25% feletti beruházási ráta.

Megosztás

Szektorspecifikus kérdések

Kiemelte, hogy vannak olyan szektorok, ahol nő, míg máshol csökken a hazai vállalatok aránya. A kereskedelemben például emelkedik a külföldi vállalatok árbevételének aránya. Az élelmiszeriparban és a bankszektorban viszont tudunk velük versenyezni, ott nő a hazaiak aránya. Fel tudtuk venni a versenyt ezekben a szektorokban - tette hozzá. A járműiparban nem akarunk versenyezni, olyan technológiai előnyük van, hogy nem akarunk versenyezni, de más szektorokban viszont tud nőni a hazai cégek részesedése.

Megosztás

Duális gazdaság

Kiemelte, hogy erős az FDI-beáramlás, de tovább kell növelni az FDI-állományt. A gazdaságunk fele a külföldi, másik fele magyar tulajdonban van. Ez nem is fog változni egy ideig - vélekedett.

A külföldi cégeket az energiaválság sokkal kevésbé rángatta meg, mint a magyarokat. A magyar cégeket az infláció is sokkal jobban megütötte - hangsúlyozta.

Meg kell találni az együttműködést a magyar cégek és a külföldiek között. Egy hidat kell építeni közöttük - vélekedett.

A külföldi irányítású vállalatok még ma is 2,5-ször hatékonyabbak, mint a hazai vállalatok. Magyarországon sokkal hatékonyabbak a külföldi cégek uniós összevetésben. 2010-ben még 3,5-ször hatékonyabbak voltak, tehát egy csökkenő trendről beszélünk.

Megosztás

Versenyképességi stratégia

A magyar gazdaságban van egy igény arra, hogy konvergáljon, 2030-ra az EU-átlag 90%-át szeretnénk elérni a GDP-ben, mondta Nagy Márton. A gazdaságunk szerkezete beruházásdomináns és exportvezérelt. A beruházási rátában 30%-os szint elérése szükséges, tette hozzá.

Megosztás

Pillanatokon belül nagy bejelentéseket tesz Nagy Márton

A Versenyképességi Stratégia Konferenciára című rendezvényen szólal meg a nemzetgazdasági miniszter, délelőtt 9 órakor. Előadásának címe szerint bemutatja Magyarország versenyképességi startégiáját.

Korábban már beszélt a program néhány eleméről:

További részletek hamarosan.

Címlapkép forrása: Portfolio

KonyhaKontrolling

Adózzon mindenki más!

Az interneten sok vélemény jelenik meg a \"megfelelő\" adóztatással kapcsolatban, de még a legtájékozottabbak is sokszor minimum meglepő véleményeket fejtenek ki. A bejegyzésben nem megyek bele

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Eljöhet a benzinkutak bosszúja

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
klímaváltozás szárazság