Szijjártó Péter: nem mondjuk fel az orosz gázszerződést, növelni akarjuk a horvát LNG-beszerzést
Gazdaság

Szijjártó Péter: nem mondjuk fel az orosz gázszerződést, növelni akarjuk a horvát LNG-beszerzést

A magyar-orosz hosszú távú gázvásárlási szerződést nem fogja felmondani Magyarország, hiszen az kedvező, így a diverzifikáció csak arra irányulhat, hogy emellé milyen forrásból érkezik földgáz hazánkba – rögzítette az 5. budapesti LNG Summit nyitóelőadásában Szijjártó Péter. A külgazdasági és külügyminiszter bejelentette, hogy Magyarország meg fogja hosszabbítani az együttműködését a Shellel a krk-i LNG-terminálon keresztüli földgáz beszerzésre, és növelni is tervezi az éves vásárlási mennyiséget a most érvényes volumenről, emellett nagyon számít a romániai Neptun Deep mezőből meginduló gázvásárlásra is.

Szijjártó Péter bevezető előadásában rámutatott, hogy a kiszámíthatatlanság a fő jellemzője az elmúlt időszaknak, és ez az energiapiacokra is begyűrűzött, és ez főként azokat az országokat érintette hátrányosan, amelyek elzártak a tengeri kikötőktől (landlocked country status) és nincs érdemi saját fosszilis kitermelési lehetőségük. A külgazdasági és külügyminiszter megjegyezte: az energiaellátás Európában túlságosan átpolitizált napjainkban, miközben a fizikai realitásokra kellene tekintettel lenni.

Ezért ahogy eddig is, a jövőben is vissza fogjuk utasítani az olyan jellegű nyomást, ami politikai hátterű

– rögzítette, utalva, bár nem megnevezve az orosz hátterű ellátást.

Azt is kijelentette a következő évek energiapiaci stratégiája kapcsán, hogy elsődlegesen az ellátásbiztonságot kell garantálni, a második helyen pedig a fontosságban az árazás kedvező jellege áll.

Azt is leszögezte - arra a minapi osztrák kormány felőli "ukázra" is utalva, amely szerint felmondatnák az OMV-vel a hosszú távú osztrák-orosz szerződést, hogy

Semmilyen kapcsolatot nem akarunk feladni, ami eddig megbízhatónak bizonyult, és semmilyen olyan szerződést nem fogunk felmondani, ami kedvezőnek bizonyult, így nem fog a magyar kormány az ilyenekre irányuló nyomásnak engedni.

Ezzel együtt azt is megjegyezte: a gázpiaci diverzifikáció fontos, de az is, hogy fontos tisztázni a tartalmát. Magyarázata szerint ez a jelenlegi helyzetben azt jelenti, hogy a meglévő ellátást nem kell feladni, mellé kell lépni más ellátással, de a landlocked country status miatt rá van szorulva Magyarország a szomszédaira, és a rajtuk keresztül lévő ellátásra. Emiatt arra is rámutatott, hogy fontos az infrastruktúrafejlesztés, a vezetékek, mert ez meghatározó jelentőségű az ellátásbiztonságra

Az elmúlt évek magyar energiapolitikája kapcsán sikernek nevezte Szjjártó Péter az alább kiemelt témákat:

  • A legsikeresebb projektnek a Török Áramlatot nevezte, amely „ha ez nem épült volna fel, akkor most komoly bajban lennénk, főleg ha az orosz-ukrán tranzitszerződés jövő év eleji megszűnésére gondolunk”. Megjegyezte, hogy a Török Áramlaton keresztül évi 8,4 milliárd köbméter kapacitás áll rendelkezésre a déli irányból.
  • A második fő sikernek azt nevezte, hogy mi vagyunk az első olyan ország, amely konkrétan török gázforrást tud nem szomszédos országként importálni (idén 275 millió köbméter mennyiségben).
  • A szlovák-magyar interkonnektor megépülését is kiemelte, amelyen keresztül északról tudunk venni földgáz (ezzel a német és lengyel LNG-terminálokra utalt)
  • A horvát Krk-i LNG-terminálon keresztüli gázbeszerzést is kiemelte, sőt bejelentette, hogy a magyar kormány „meg akarja hosszabbítani a kontaktust a Shellel, mert megbízható partnernek tartjuk”. Sőt, új információként azt is jelezte: a meglévő évi 250 millió köbméteres mennyiségnél nagyobb éves volument akar a kormány, amikor 2027-ben lejár a jelenlegi 7 éves szerződés (a terminál kapacitásbővítése teszi majd ezt lehetővé, de további megoldandó kihívások is vannak, lásd alább).
  • Az azerbajdzsáni gázbeszerzés kapcsán úgy fogalmazott, érdemi további konkrétumok nélkül, hogy „nagyon rövid távon bejön a magyar energiamixbe”.

Az elmúlt évek magyar energiapolitikai kudarcairól is említést tett a miniszter:

  • Felrótta, hogy bár évekig tárgyalt a magyar kormány amerikai és osztrák partnerekkel a romániai Neptun Deep mezőből kitermelt gáz megvásárlásáról, de a két említett szereplő kilépett a projektből, így ez kihatott a magyar gázvásárlási stratégiára is. Hozzátette: a friss fejlemények alapján bíznak benne, hogy most az új keretek mellett sikeres lesz a kitermelési projekt, és arra számít a magyar kormány, hogy a román gáz is bekerül a magyar mixbe. Megjegyezte, hogy ehhez magyar oldalon már történt kapcitásbővítés a magyar-román interkonnektoron.
  • Azt is a kudarcok között említette, hogy bár fontos gázbeszerzési forrásként tekint mind Magyarország, mind az Európai Bizottság a dél-kelet-európai térségre, de mégsem ad minden igényelt kapacitásfejlesztésre forrást arra hivatkozva, hogy 15 év múlva már úgysem lesz a gáz az energiamix része. Kritikusan megjegyezte: biztosan a világ legokosabb emberei ülnek az Európai Bizottság Energiapiaci Főigazgatóságán, de tél még 15 év múlva is lesz.

Összességében a remények között említette, hogy a Neptun Deep-ből megindul majd a kitermelés és a magyar gázmix részévé válik majd az onnan vásárolt gáz, illetve utalt az elinduló magyar-szlovén interkonnektor beruházásra is, amin keresztül az olasz gázpiacok is elérhetővé válnak. Emellett a fent említett Shell-együttműködés meghosszabbítására és a vásárolt mennyiség növelésére is bizakodással tekint, igaz megjegyezte, hogy a magyar-horvát interkonnektor kapacitás bejövő oldalán még fejleszteni kell, mert az csak 1,7 milliárd köbméter, így hiába vásárol több LNG-t Magyarország a Krk-i terminálon, ha nem tudja kihozni ezt a megnövelt mennyiséget az országból.

Címlapkép forrása: Portfolio

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul szerdától a benzin ára

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
fed atlanta sas héja