Virovácz Péter: rövid távon nem lesz felpattanás a bolti forgalomban
Gazdaság

Virovácz Péter: rövid távon nem lesz felpattanás a bolti forgalomban

MTI
A kiskereskedelmi forgalom felpörgése még mindig várat magára. A továbbra is mínuszos eredmény mögötti magyarázat az is lehet, hogy az elmúlt időszak még mindig inkább spórolásra és megtakarításra ösztönöz. Egyebek mellett erről beszélt a Portfolio Checklist hétfői adásában Virovácz Péter, az ING Bank vezető közgazdásza.

Még mindig nincs még itt a fordulat a kiskereskedelemben – ez derült ki a KSH februári adataiból, pedig előzetesen már hónapok óta látszott rá esély. A 0,6 százalékos csökkenés viszont azt mutatja, hogy a kiskereskedelmi forgalom tovább romlott, hiába kellene mást látnunk a több szempontból is javuló makrogazdasági adatok alapján. Virovácz Pétert, az ING Bank közgazdászát a Portfolio Checklist hétfői adásában kérdeztük e vélt vagy látszólagos ellentmondásról.

Virovácz Péter
ING Bank, vezető elemző
Virovácz Péter jelenleg a magyarországi ING Bank vezető elemzője. Pályafutását a Költségvetési Tanácsban kezdte, majd a Századvég Gazdaságkutató tudományos munkatársa, később a kutatócsoport vezetője
Tovább
Virovácz Péter jelenleg a magyarországi ING Bank vezető elemzője. Pályafutását a Költségvetési Tanácsban kezdte, majd a Századvég Gazdaságkutató tudományos munkatársa, később a kutatócsoport vezetője Tovább

Az elemző elmondása szerint maga is meglepődött a gyenge évkezdésen, mivel több tényező, például a garantált bérminimum, a tanárok fizetése, a minimálbér is nőtt az elmúlt időszakban, ami mást valószínűsített. A kiskereskedelmi adatok viszont erre eddig láthatóan nem reagáltak. Nagy kérdés, hogy ennek a fogyasztói bizalom szintje áll-e a hátterében.

A bolti forgalom felpörgésének ugyanis az is az akadálya lehet, hogy

az elmúlt időszak inflációs hatása a költekezés helyett inkább spórolásra, megtakarításra ösztönzi az embereket.

Ezzel párhuzamosan pedig az a hatás is állhat a gyengébb adatok mögött, hogy például a magasabb jövedelmű háztartásokban, ahol a válsághatás nem vált meghatározóvá, eleve nem a fogyasztási hajlandóság növekedik meg, ha kicsit jobban kezdenek keresni.

Virovácz Péter elmondta, hogy a legutóbbi fogyasztói bizalmi index-felmérések is azt mutatják: bár a kép javul, de még mindig nagyon negatívan gondolkodnak a jövőről a fogyasztók.

A kérdésre, hogy akkor az idén várható-e a kiskereskedelmi forgalmi adatokban tényleges növekedés, Virovácz Péter úgy fogalmazott, hogy rövid távon ezt nem érdemes várni. Ennek okát leginkább a lakosság munkaerőpiaci várakozásaiban látja, ez ugyanis közvetlenül kihat például a nagyobb értékű vásárlásokra.

Egyre többen gondolják azt, hogy a nagy értékű vásárlásoknak „nem igazán most van itt az ideje”, sőt:

e téren az elemzők a következő 12 hónapban nem is várnak változást.

Ennek viszont az is a hatása, hogy a boltokban nem fogy kellő mértékben a termékek készletállománya, ami pedig a gyártásra is kihatással van, végeredményben pedig a gazdaságban nincs így jelen a fellendüléshez szükséges környezet.

Virovácz Péter úgy látja, hogy ha javulnak a készletmutatók, és elindul a vásárlás, akkor pöröghet csak fel a gazdaság. Ez alapján az elemző úgy számol, hogy az év második felében már érkezhetnek olyan kiskereskedelmi adatok, amelyek már érdemi és trendszerű fogyasztási növekedést mutathatnak.

A beszélgetés már meghallgatható a Spotify-on, az Apple Podcasten, a többi nagy podcast platformon, és itt, a cikkbe ágyazott lejátszóban is:

Címlapkép forrása: Getty Images

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
A náci Németország példája kísérti Európát - Ukrajna messze van a vereségtől

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
dugó torlódás