Joe Biden megszólalt a magas inflációs adatról
Gazdaság

Joe Biden megszólalt a magas inflációs adatról

MTI
|
Portfolio
Az Amerikai Egyesült Államok elnöke a vártnál magasabb inflációs adatra reagáló szerdai közleményében felszólította az amerikai cégeket, a kereskedelem szereplőit, hogy csökkentsék áraikat az infláció letörésének érdekében.

Joe Biden szerint ugyan az áremelkedés üteme a 2022 közepén tapasztalt csúcspontjáról 60 százalékkal mérséklődött, de még így is túlságosan magas, különösen a lakhatás és az élelmiszerek ára.

Kifejtette, hogy a lakhatási költségek mérséklése érdekében van egy terve, amely 2 millió új otthon építéséről és felújításáról szól. Az elnök megígérte, hogy az infláció elleni küzdelem elsődleges gazdasági prioritása marad.

A korábbi elnök, Donald Trump újságírók előtt a friss adatot úgy kommentálta: Joe Biden elvesztette az irányítást az infláció felett, és visszatért az áremelkedés magas szintje.

A szerdán nyilvánosságra hozott, márciusi inflációs számok azt mutatják, hogy a 2022 óta mérséklődő drágulási ütem 2024 elejére megtorpant, és a 12 havi infláció a februári 3,2 százalék után márciusban 3,5 százalékra emelkedett. A részletes adatokból kiderül, hogy a szolgáltatások ára átlag felett emelkedett, ahogy a lakhatási költségek is, valamint szerepet játszik a magas áremelkedési ütemben az üzemanyagok márciusi drágulása is.

A márciusi infláció nyomán gazdasági elemzők arra hívták fel a figyelmet, hogy emiatt későbbre tolódhat az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve kamatcsökkentési lépése, amit Jerome Powell, a Fed elnöke már tavaly év végén kilátásba helyezett. A kamatszint fenntartása ugyanakkor további nyomást helyez a lakosságra, amely jelzáloghitelek és a hitelkártyák magas kamatain keresztül fizeti meg ennek árát.

A kamatcsökkentés elmaradásáról szóló piaci várakozásra utal az is, hogy a magas inflációs adat nyomán komolyabb mértékben csökkent szerdán a New York-i tőzsde irányadó indexe, a Dow Jones, ami jelenleg 1,4 százalékos mínuszban van.

dji0410a

Címlapkép forrása: Celal Gunes/Anadolu via Getty Images

Kasza Elliott-tal

Deutsche Bank - kereskedés

Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, aztán beleragadtam. Most végre az utolsótól is megszabadultam. Nem volt egy jó trade, de most m

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul szerdától a benzin ára

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
Hszi Csin-ping Orban Viktor Budapest latogatas