Kilátást rontott Kína adósságbesorolására a Fitch!
Gazdaság

Kilátást rontott Kína adósságbesorolására a Fitch!

Portfolio
A Fitch hitelminősítő negatívra módosította Kína államadósság-besorolásának kilátását, az államháztartást érintő növekvő kockázatokra hivatkozva, amelyek a gazdaság új növekedési modellekre való átállása során jelentkező bizonytalanságokkal függnek össze.

A Fitch hitelminősítő negatívra módosította Kína "A+" államadósság-besorolásának kilátásait, az államháztartást érintő kockázatokra hivatkozva - írja a Reuters. A lépés indoklásában jelezte, hogy bizonytalanságokat lát a gazdaság új növekedési modellre való áttérésével kapcsolatosan. A Fitch szerint 2024-re az államháztartási hiány a GDP 7,1%-ára nőhet szemben a 2023-as 5,8%-kal.

A hitelminősítő gazdasági növekedés lassulását is prognosztizálja: a tavalyi 5,2%-ról 2024-re várhatóan 4,5%-ra. Ez ellentétben áll más előrejelzésekkel, mint például a Citi és az IMF optimistább becsléseivel. Kína növekedési kilátásaival kapcsolatos aggodalmak január-februárban a gyári termelés és kiskereskedelmi forgalom vártnál kedvező alakulása miatt enyhültek a piacon, és a elemzők egyre nagyobb esélyt adtak Peking ambiciózus GDP-növekedési céljainak elérésére. Úgy tűnik, a Fitch kétségeit mindezek nem oszlatták el, bár a 4,5%-os prognózis egyáltalán nem tragikus.

A Moody's korábban szintén figyelmeztetett leminősítésre, helyi önkormányzatok és állami vállalatok támogatásának költségeire hivatkozva.

Szakértők szerint bár a Fitch döntése rövid távon nem befolyásolja jelentősen a makropolitikát vagy pénzügyi piacokat, hosszú távon hatása lehet. Ázsiai részvények emelkedtek a bejelentést követően, jelezve, hogy a piacok továbbra is bizakodóak Kína gazdaságának jövőbeli teljesítményét illetően.

Összességében bár Kína gazdasági kilátásai bizonytalanok lehetnek az új növekedési modellek felé történő átmenet miatt, a piaci reakciók azt mutatják, hogy továbbra is van bizalom az ország gazdasági alapjaiban.

"A Fitch kilátásrontási döntése tükrözi a kínai államháztartás kihívásait egy olyan környezetben, ahol lassul a növekedés és már nagyobb az adósság . Ez nem jelenti azt, hogy Kína a közeljövőben fizetésképtelenné válik, de egyes tartományi kormányok gyengébb költségvetési egészségi állapotát látva elképzelhető, hogy a helyi adósságelemek megítélése romlani fog.. Szükség esetén azonban még mindig vannak eszközök a likviditásinjekcióra és az állami források átcsoportosítására a nyomás enyhítésére." - nyilatkozta a leminősítésre reagálva Gary Ng, a Naxitis térségi vezető közgazdásza.

Forrás: Reuters

Címlapkép forrása: Getty Images

Kasza Elliott-tal

Deutsche Bank - kereskedés

Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, aztán beleragadtam. Most végre az utolsótól is megszabadultam. Nem volt egy jó trade, de most m

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul szerdától a benzin ára

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Hszi Csin-ping Orban Viktor Budapest latogatas