Veszélyhelyzet: ma dönt a parlament
Gazdaság

Veszélyhelyzet: ma dönt a parlament

MTI
Az orosz-ukrán háború miatt kihirdetett veszélyhelyzet november 19-ig történő meghosszabbításáról dönthet szerdán az Országgyűlés.
  • A szomszédos országban fennálló fegyveres konfliktus, illetve humanitárius katasztrófa magyarországi következményeinek elhárításáról és kezeléséről szóló törvény módosítását, azaz a veszélyhelyzet meghosszabbítását azzal indokolják, hogy az Ukrajna területén fennálló fegyveres konfliktus, illetve humanitárius katasztrófa, valamint ezek magyarországi - különösen menekültügyi, gazdasági és energetikai - következményei az elmúlt időszakban továbbra sem változtak.
  • Több nemzetközi szerződést is jóváhagyhatnak a képviselők, valamint jogharmonizációs céllal módosítják a pénzügyi közvetítő rendszert érintő törvényeket.
  • A Nemzeti Földalap hatékonyabb kezeléséhez szükséges egyes törvények módosításával május végével megszűnik a Nemzeti Földügyi Központ, feladatait részben az agrártárca, részben az államkincstár veszi át.
  • Döntés lesz az egyes gazdasági és vagyongazdálkodási tárgyú törvények módosításáról, amely egyebek mellett a Magyar Falu programmal összefüggésben.
  • Elfogadhatják az uniós jogharmonizációt is célzó, a kriptoeszközök piacáról szóló törvényjavaslatot.
  • A határozathozatalok után a parlament megvitatja a munkavédelemről szóló törvény módosításáról, valamint az Európai Unióban biztosítandó megfelelő minimálbérekről szóló európai parlamenti és tanácsi irányelv átültetését szolgáló törvénymódosításokat. A javaslat felhatalmazást adna a kormánynak, hogy a kötelező legkisebb munkabér és a garantált bérminimum konzultációjára kijelölt fórumot és a konzultáció szabályait rendeletben állapítsa meg, hasonlóan a minimálbérhez.
  • Az egyes közlekedési tárgyú törvények módosítása egyebek mellett azt is tartalmazza, hogy a határon túli magyar gyerekek 14 éves korukig ingyenesen utazhatnak a helyközi közlekedésben Magyarországon, míg a 14 és 65 év közöttiek évi négy alkalom helyett 12 alkalommal jogosultak ingyenes utazásra.
  • KDNP-s kezdeményezésre tárgyalják a gyermekek egészségének megőrzéséről szóló törvényjavaslatot, amely alapján tilos lenne 18 alattiak számára energiaitalt eladni.
  • Két nemzetközi szerződés is szerepel a napirenden: az Egészségügyi Világszervezet Nemzetközi Egészségügyi rendszabályai módosításának, továbbá a Magyarország és az Európai Unió Bűnüldözési Képzési Ügynöksége (CEPOL) közötti székhely-megállapodásnak a kihirdetése.
  • 2025 nemcsak Klebelsberg Kunó emlékéve lenne, hanem Jókai Móré is, az erről szóló törvényjavaslatokat is megvitatja a parlament. Klebelsberg Kunó vallás- és közoktatásügyi miniszter születésének 150. évfordulója, míg Jókai Mór író születésének 200. évfordulója lesz jövőre.
  • Utolsó napirend az oktatási, családügyi, kulturális tárgyú és kapcsolódó törvények módosítása. A javaslat a már meglévő tanárképző felsőoktatási intézmények mellett a Nemzeti Közszolgálati Egyetem feladatává teszi a tanárképzést, valamint a tanártovábbképzésben is kulcsszerepet szánna neki.

Címlapkép forrása: Getty Images

Kasza Elliott-tal

Deutsche Bank - kereskedés

Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, aztán beleragadtam. Most végre az utolsótól is megszabadultam. Nem volt egy jó trade, de most m

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul szerdától a benzin ára

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Montenegro Nemetorszag EU csatlakozas