Az energiafelhasználásban a tudatosság mindenek felett áll
Gazdaság

Az energiafelhasználásban a tudatosság mindenek felett áll

Portfolio
Míg korábban egy üzemben az energiafogyasztás csak a termelés velejárója volt, amit minél fájdalommentesebben ki kellett elégíteni, addig mára kulcsszereplővé vált a hétköznapokban. A cégvezetőknek fel kellett ismernie, hogy vége az olcsó energia korának, és a versenyképességet csak tudatos energiamenedzsmenttel lehet megőrizni - derült ki a Portfolio Vállalati Energiamenedzsment konferenciája harmadik szekciójának panelbeszélgetése során, amelyben terepen dolgozó szakértők, tanácsadók osztották meg értékes tapasztalataikat.

Csordás Zoltán, AUTENT Solutions Kft. épületgépészeti tervezéssel és kivitelezéssel foglalkozó vállalat ügyvezető tulajdonosa szerint a klímaváltozás néhány év alatt gyökeresen megváltoztatta a vállalatvezetők hozzáállását. Míg korábban nem okozott problémát egy-egy melegebb nap az üzemben, addig ma, a hőhullámok idején a megnövekedett selejtszám és termeléskiesés olyan költségekkel jár, amelyek klimatizálási beruházásokat követelnek meg. Kijelentette:

Fontos a konkrét megtérülés, de a stratégiai energiabiztonság még fontosabb.

Flaisz Ágoston, az energiaaudittal foglakozó Planet Energy Kft. ügyvezetője, alapító tulajdonosa szerint a vállalatvezetőknek azzal kellett szembesülniük, hogy vagy meglépik mihamarabb az energetikai fejlesztéseket, vagy le kell húzniuk a rolót. A legtöbben megtették a megfelelő lépéseket, amelyek nem is feltétlenül költségesek. Példaként említette a különböző energiaszerződések és megállapodások áttekintését, mivel sokszor előfordul, hogy sokkal több energia van például lekötve, mint azt a termelés indokolná, így plusz költséget okozva a cégnek. Rámutatott:

A legtöbb cég belső erőforrásból is remek ötletekkel tud előállni, de kell egy külső szakértő, egy külső szem, aki megerősíti őket abban, hogy jó vagy rossz az elgondolás.

Kovács Gábor, az energetikai tervezéssel, kivitelezéssel foglalkozó Forest-Vill Kft. stratégiai igazgatója szerint az olcsó energia korának vége, mindenkinek fel kell készülnie arra, hogy – amennyire lehetséges - hosszabb távon saját maga oldja meg az energiaellátást. Sok "visszwattos" erőmű épült, némelyhez energiatároló is kapcsolódik. Ugyanakkor nagyon nehéz ezekhez konkrét business case-ket társítani, minden beruházás teljesen egyedi.

ifj. Lakics László, a főként szélerőművekhez fémszerkezeteket gyártó Lakics Gépgyártó Kft. ügyvezető igazgatója a családi középvállalkozás fejlesztéseiről számolt be. Különböző hőcserélős megoldásokkal hulladékhőből állítanak elő használati melegvizet. Nagyon fontosnak tartja a tudatos szemléletet, az energiamegtakarításukat auditálták és az EKR rendszerben értékesíteni is kívánják.

Pulger Veronika, az Energiaügyi Minisztérium, Fenntarthatósági és Körforgásos Technológiai Főosztály energiahatékonysági gyakornoka, környezetmérnök, minőségügyi mérnök szerint minden beruházást a méréssel helyzetértékeléssel kell kezdeni, a terveket stratégiai szemlélettel elkészíteni. Több tucat nagyvállalat körében végzett felmérése alapján rámutatott, hogy a menedzsment és a technológia között fontos összefüggés mutatható ki: ott, ahol magasabb a vállalatvezetés tudatossága, ott az alkalmazott technológiák szintje, színvonala is magasabb; és a vállalatok sikeressége fele-fele arányban menedzsment és technológia kérdése.

Címlapkép forrása: Portfolio

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul szerdától a benzin ára

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
parlament budapest felhő nap duna