Durva növekedés jöhet az akkumulátorpiacon egy friss tanulmány szerint
Gazdaság

Durva növekedés jöhet az akkumulátorpiacon egy friss tanulmány szerint

Portfolio
Bár az előrejelzések szerint lassul az elektromos autók iránti kereslet, ez nincs hatással a globális akkumulátorpiacra. A lítium-ion és nátrium-ion akkumulátorok iránti igény továbbra is növekszik: 2020 és 2030 között a kereslet várhatóan több mint tizennyolcszorosára nő, 34 százalékos éves növekedési ütem mellett, derül ki a Roland Berger „Battery Monitor 2023” című tanulmányából.

A fejlődés fő oka az autóipar átállása az akkumulátoros elektromos járművekre: a lítium-ion akkumulátorok iránti kereslet mintegy 80%-át az elektromos járművek fogják kitenni az elkövetkező évtizedekben. Ez hatással van az ipari környezetre is: a már működő ázsiai vállalatok mellett új társaságok és akkumulátorgyárak jelennek meg az USA-ban és Európában. A jelenlegi fejlesztések fókuszában elsősorban a hatékonyabb gyártás és az alternatív akkumulátor-anyagok felé irányuló technikai innovációk állnak - áll a tanulmányban.

Az akkumulátorok iránti kereslet 2030-ra várhatóan eléri a 4900 gigawattórát (GWh), ami jelentősen túlszárnyalja a tavalyi előrejelzésben szereplő 4000 GWh körüli értéket. Ezt a várható keresletet meghaladja majd a bejelentett globális termelési kapacitás, amely 2030-ban mintegy 8900 GWh-t tehet ki. Kétséges azonban, hogy ezek a kapacitások mind megvalósulnak-e. "Kínán kívül nem számítunk túlkapacitásra" - mondja Schannen Frigyes, a Roland Berger partnere. "Az alapanyag, az emberi erőforrás és a lekötött értékesítés hiánya világszerte rontja az akkumulátorgyártók teljesítményét."

berger
Forrás: Roland Berger

Ezenkívül piaci egyensúlytalanságok alakulnak ki, amelyeket a nemzeti jogszabályok súlyosbítanak. A termelési kapacitások és a követelmények alakulása jelentősen eltér az egyes országokban, különösen az USA-ban, Kínában és Európában. "Észak-Amerikában új releváns piaci szereplők megjelenését látjuk. Európában nagy mennyiségű akkumulátorkapacitást jelentettek be, de sok vállalat még nagyon új, ezért a piac konszolidációjára számítunk." - mondja Schannen. "Kínában viszont óriási túlkapacitások épülnek ki, amelynek eredménye az alacsony kapacitáskihasználtság és az exportnyomás."

A Kínából származó árukat azonban nem valószínű, hogy az USA-ba importálják: a nemzetközi kereskedelmet akadályozza a Kínából származó akkumulátorok importjára kivetett jelentős, 25,4%-os adó, valamint az inflációcsökkentési törvény miatt a kínai gyártók és beszállítók előtt álló akadályok. Ezért a kínai gyártók egyre inkább az európai piacra összpontosítanak, ami viszont növeli a helyi gyártókra nehezedő költségnyomást.

Az innovatív termék- és folyamattechnológiák az utóbbi években egyre fontosabbá váltak az akkumulátor-ágazatban, mert az USA és Európa így akarja ellensúlyozni az ázsiai gyárak sokéves előnyét. Egyre nagyobb számban jelennek meg az USA-ból és Európából érkező szabadalmak, ezek az innovációk különösen fontosak a gyártási technológiák terén. A vállalatok kifejezetten keresik az egyensúlyt a költséghatékony és fenntartható akkumulátorgyártás között. A középtávú jövőben ez lesz a lehetségesmódja annak, hogy a versenypozíciót javítani tudják ezen a dinamikus piacon.

Címlapkép forrása: Getty Images

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul szerdától a benzin ára

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Trump: Nagy-Britanniának még idén távoznia kell az EU-ból