Elfogadta az uniós villamosenergia-piac reformját az Európai Parlament
Gazdaság

Elfogadta az uniós villamosenergia-piac reformját az Európai Parlament

MTI
|
Portfolio
Az Európai Parlament (EP) csütörtökön megszavazta azt a jogszabályt, amely lehetővé teszi az uniós villamosenergia-piac reformját, egyben döntött a gáz- és hidrogénpiacokról szóló új irányelvről is - közölte a brüsszeli testület.

Az EP közleménye szerint, a jogszabály megvédi a fogyasztókat az áringadozásoktól, biztosítja a hozzáférést a fixáras vagy dinamikus árszerződésekhez, és az ezzel kapcsolatos fontos információkhoz. Határoz arról is, hogy a szolgáltatók nem változtathatják meg egyoldalúan a szerződési feltételeket. A jogszabály szerint az uniós tagországok megtilthatják a szolgáltatóknak, hogy a kiszolgáltatott fogyasztók áramellátását megszakítsák, többek között a szolgáltatók és a fogyasztók közötti viták során.

A jogszabály rendelkezik az úgynevezett különbözeti szerződésekről, illetve az ezekkel azonos hatású, az energetikai beruházások ösztönzésére szolgáló rendszerekről. A különbözeti szerződések esetében a hatóság kompenzálja az energiatermelőt, ha a piaci árak túl meredeken csökkennek, de túlságosan magas árak esetén igényt tarthat a kifizetésekre. A különbözeti szerződések alkalmazása minden új villamosenergia-termelésre irányuló beruházás esetében megengedett lesz, függetlenül attól, hogy megújuló vagy nukleáris energiából származik-e.

A jogszabály meghatározza a villamosenergia-árválság kihirdetésének mechanizmusát: nagyon magas árak esetén és bizonyos feltételek mellett az EU regionális vagy uniós szintű villamosenergia-árválságot hirdethet, lehetővé téve a tagállamok számára, hogy ideiglenes intézkedéseket hozzanak a kis-, középvállakozások és az energiaigényes ipari fogyasztók villamosenergia-árainak meghatározására.

Az EP jóváhagyása után a tagállami kormányokat tömörítő Tanácsnak is el kell fogadnia a jogszabályt, hogy az törvényerőre emelkedjen.

Ugyancsak csütörtökön az EP az uniós gázpiacot célzó reformokat is elfogadott.

A gáz- és hidrogénpiacokról szóló új irányelv és rendelet célja az EU energiaágazatának szén-dioxid-mentessé tétele, a megújuló gázok és a hidrogén termelésének és integrációjának fokozása - közölte az EP.

Az intézkedések a geopolitikai feszültségek - különösen az Ukrajna elleni orosz háború - által megzavart energiaellátás biztosítása és az éghajlatváltozás kezelését is célozzák. Az irányelvet megszavazó képviselők az átláthatóságra, a fogyasztói jogokra és az energiaszegénység által fenyegetett emberek támogatására vonatkozó rendelkezések biztosítására összpontosítottak - közölték.

Tájékoztatásuk szerint a rendelet megerősíti a tisztességes árképzés és a stabil energiaellátás mechanizmusait, és lehetővé teszi a tagállamok számára, hogy korlátozzák az Oroszországból és Fehéroroszországból származó gázimportot. A jogszabály közös gázbeszerzési rendszert vezet be a tagállamok közötti verseny elkerülése érdekében, és öt évre kísérleti projektet indít az EU hidrogénpiacának megerősítésére.

A rendelet a hidrogéninfrastruktúrába történő beruházások növelésére is összpontosít, különösen a szénipari régiókban, elősegítve az olyan fenntartható energiaforrásokra való átállást, mint a biometán és az alacsony szén-dioxid-kibocsátású hidrogén.

Címlapkép forrása: Shutterstock

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul szerdától a benzin ára

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
Montenegro Nemetorszag EU csatlakozas