Itt a friss inflációs adat! Még csökken a drágulás üteme Magyarországon
Gazdaság

Itt a friss inflációs adat! Még csökken a drágulás üteme Magyarországon

Portfolio
Márciusban 3,6 % volt az egy évre visszatekintő drágulás Magyarországon. Februárban 3,7%-os inflációt jelentett a KSH, vagyis folytatódott az immár 14. hónapja tartó árindex-csökkenés. A friss adat pontosan megegyezik a Portfolio által megkérdezett elemzők előrejelzéseinek középértékével, vagyis nem okozott meglepetést a további kis csökkenés. Az év hátralévő része már várhatóan inkább magasabb inflációs adatokról fog szólni.

A friss adat egyrészt megerősíti, hogy a látványos drágulásnak vége Magyarországon. Az élelmiszerárak kifejezetten lefelé húzzák az inflációs adatot, éves alapon csak 0,7%-os az áremelkedési ütem, ezen belül márciusban egy hónap alatt mindössze 0,1százalékos emelkedést mért a KSH.

Másrészt viszont a részletes adatokon látszik, miért várják a szakértők, hogy a március-áprilisi mélypont után felfelé kanyarodik az infláció. Az áremelkedést ugyanis kettősség jellemzi: az élelmiszer, a tartós fogyasztási cikkek és a háztartási energia áralakulása megnyugtató, eközben viszont a szolgáltató szektorban úgy közel két számjegyű (9,9%) a drágulási tempó, hogy jó néhány nagy vállalattól a telekommunikációs és a pénzügyi szektorban még csőben van a drágító lépések egy része. Valamennyit azért már látunk ebből márciusban is, a tv-előfizetések ára 11,4%-kal, a telefon és internet számlák 10,8%-kal emelkedtek egyetlen hónap alatt.

Áralakulás (2024. márc., százalék)
  havi vált. éves vált.
Élelmiszerek 0,1 0,7
Szeszes ital, dohány 0,0 4,4
Ruházkodás 0,7 4,4
Tartós fogy. cikk 0,0 -1,8
Háztart. energia 2,4 -3,1
Egyéb cikk, üzemanyag 0,8 3,0
Szolgáltatások 1,8 9,9
Fogyasztói árindex 0,8 3,6
Maginfláció 0,8 4,4
Nyugdíjas infláció 0,8 3,6
Forrás: KSH, Portfolio    

Az is figyelmeztető, hogy márciusban havi alapon a maginflációs kosár árszintje 0,8 százalékkal nőtt, ami egyáltalán nem jelent árstabilitást. Ez alapján inkább azt mondhatjuk, hogy a tavasz eleji kis inflációcsökkenésért leginkább az felel, hogy tavaly ilyenkor még éppen csak túl voltunk az inflációs csúcson, ehhez képest pedig egy kicsivel kisebb volt a havi áremelkedés idén márciusban.

Az árak "mocorgását" jelezi, hogy az utóbbi három hónap maginflációja kifejezetten magas, évesítve 5% feletti:

Éppen ezért gondolják úgy a szakértők, hogy amikor az évente jellemzően egyszer (a tavalyi magas infláció alapján visszatekintő módon) átárazó szolgáltató cégek drágításai bekerülnek a statisztikába, a fogyasztói árindex emelkedni fog. Ezt erősítheti, hogy tavaly a második negyedévtől a recesszió fokozatosan ölte ki az áremelési szándékokat a gazdaságból, az év második fele már kifejezetten árstabil környezetet hozott. Ez pedig azt jelenti, hogy az éves inflációs mutatót a jótékony bázishatás már nem fogja támogatni. Decemberre az elemzők 5,4%-os inflációs mutatóra számítanak, ami persze nagyon messze van a tavaly látott számoktól, de a jegybank 3%-os céljához sincs közel.

A vártnak megfelelő mértékű és szerkezetű inflációs adat aligha módosít a jegybank kamatpolitikáján. Az MNB a múlt hónapban jelentette be, hogy visszafogja a kamatcsökkentési tempóját (havi 75 bázispontról várhatóan 50 bázispontra). Tekintve, hogy az áprilisi infláció már legfeljebb csak egy kicsit lesz kisebb a mostaninál, aztán már a lassú emelkedés lesz az irány, érthető az óvatosabb lazítás. Sőt, ha az Egyesült Államok tegnapi inflációs meglepetése tartósan velünk marad, akkor az ottani megemelkedő kamatvárakozások akár még további lassításra késztetheti a magyar monetáris politikát.

Ami a részleteket illeti

Ahogy írtuk, a fogyasztói árak havi alapon átlagosan 0,8%-kal emelkedtek, ezen belül az élelmiszerek átlagosan 0,1%-kal drágultak. Az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, friss hazai és déli gyümölcs) 0,7, a baromfihús 0,5, a sertéshús 0,4%-kal többe, a száraztészta 1,9, a cukor 1,7, a tojás 1,3, a tejtermékek 1,0, a kávé 0,8, a vaj és vajkrém 0,6, a kenyér pedig 0,4%-kal kevesebbe került, mint februárban. A háztartási energiáért 2,4, ezen belül a vezetékes gázért 5,3%-kal többet kellett fizetni. Utóbbiról érdemes tudni, hogy a progresszív hatósági árképzés miatt a lakossági átlagárat a KSH hónapról hónapra a becsült gázfogyasztásból kalkulálja, tehát nem a hatósági ár változott, hanem az, hogy a háztartások fogyasztásának mekkora része eshetett a magasabb árkategóriába.

A szolgáltatások egy hónap alatt 1,8%-kal drágultak, ezen belül a tv-előfizetések 11,4, a telefon- és internetszolgáltatások 10,8, a lakásjavítás és -karbantartás 1,1, a járműjavítás és -karbantartás 0,9%-kal. A járműüzemanyagok ára 2,1%-kal nőtt, ez a továbbiakban is extra inflációs kockázatot hordoz, figyelve a piaci folyamatokat.

Az élelmiszerek ára 0,7%-kal nőtt, ezen belül a leginkább a cukoré (30,9%), a csokoládé és kakaóé (11,6%), a büféáruké (10,4%), a sertéshúsé (9,1%), valamint az alkoholmentes üdítőitaloké (7,5%). Vannak viszont nagy áresők is: a termékcsoporton belül a liszt ára 20,3, a tojásé 19,7, a száraztésztáé 13,1, a sajté 13,0, a tejé 11,0, a kenyéré 10,5%-kal csökkent. A háztartási energia 3,1%-kal olcsóbb lett, ezen belül a vezetékes gázért 6,9, az elektromos energiáért 3,2%-kal kellett kevesebbet fizetni.

A szolgáltatások ára 9,9%-kal nőtt, ezen belül a lakbér 14,1, az autópályadíj, gépjárműkölcsönzés, parkolás 10,7, a járműjavítás és -karbantartás 10,5, a sport- és múzeumi belépők 8,7, az üdülési szolgáltatás 6,8%-kal drágább, az utazás munkahelyre, iskolába 21,7%-kal olcsóbb lett. A szeszes italok, dohányáruk ára 4,4, ezen belül a dohányáruké 4,7%-kal emelkedett egy év alatt. A mosó- és tisztítószerek ára 8,4, a gyógyszer, gyógyáruké 6,8, a testápolási cikkeké 4,6%-kal növekedett. A tartós fogyasztási cikkekért 1,8%-kal kevesebbet kellett fizetni, ezen belül a használt személygépkocsik ára 9,3%-kal csökkent, a konyha- és egyéb bútoroké 6,0, a szobabútoroké 3,0, az új személygépkocsiké 2,5, a fűtő- és főzőberendezéseké 1,9%-kal nőtt. A járműüzemanyagok éves alapon 2,3%-kal drágultak

Címlapkép forrása: Getty Images

Kasza Elliott-tal

Deutsche Bank - kereskedés

Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, aztán beleragadtam. Most végre az utolsótól is megszabadultam. Nem volt egy jó trade, de most m

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul szerdától a benzin ára

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
Trump: Nagy-Britanniának még idén távoznia kell az EU-ból