Még mindig nagy a baj Kínában, jöhet az újabb élénkítés
Gazdaság

Még mindig nagy a baj Kínában, jöhet az újabb élénkítés

Portfolio
Márciusban a kínai fogyasztói infláció mérséklődött, és a termelői árak deflációs trendje továbbra is fennmaradt, ami nyomást gyakorol a döntéshozókra, hogy ösztönző intézkedéseket vezessenek be a továbbra is gyenge kereslet fellendítése érdekében, miközben az ingatlanpiaci válság súlyosan érinti a fogyasztói és üzleti bizalmat – írja a Reuters.

Márciusban a kínai fogyasztói infláció mérséklődött, miközben a termelői árak deflációs trendje továbbra is megmaradt. Ez nyomást gyakorol a döntéshozókra, hogy újabb ösztönző intézkedéseket hozzanak a gyenge kereslet fellendítése érdekében. A Nemzeti Statisztikai Hivatal (NBS) szerint a fogyasztói árindex márciusban csupán 0,1%-kal emelkedett az előző év azonos időszakához képest, ami jelentős lassulás a februárban regisztrált 0,7%-os növekedéshez képest.

Az ingatlanpiaci válság továbbra is aggodalomra ad okot, mivel negatívan befolyásolja a fogyasztói és üzleti bizalmat. Az Economist Intelligence Unit vezető közgazdásza, Xu Tianchen szerint a szezonális hatások - különösen az élelmiszerárak februári emelkedése - szerepet játszottak az inflációs adatok alakulásában. A termelői árindex (PPI) márciusban éves szinten 2,8%-kal csökkent, ami tovább mélyíti a deflációs trendet.

A kormány több ösztönzőt is bevezetett annak érdekében, hogy támogassa a háztartások költekezését. Ezek közé tartoznak az autóhitelekkel kapcsolatos könnyített szabályok is. Ennek ellenére a fogyasztók óvatossága továbbra is megmaradt, részben a gazdaság lassulása és a munkaerőpiac bizonytalanságai miatt.

A maginfláció márciusban 0,6% volt éves szinten, ami lassabb ütemű növekedést jelent a februárban mért 1,2%-hoz képest. A kínai jegybank (PBOC) ígéretet tett arra, hogy támogatja a háztartások jövedelmének növekedését és eleget tesz a fogyasztók hitelkeresletének.

Elemzők szerint bár vannak jelei annak, hogy Kína nem ragad bele egy deflációs spirálba, az infláció továbbra is jóval alatta maradhat a célértéknek. Ez arra utalhat, hogy szükség lehet további kamatcsökkentésekre.

A külföldi befektetők viselkedése változik; egyesek profitrealizálás céljából hazatelepítik jövedelmüket az Egyesült Államok magasabb kamatlábainak kihasználása érdekében. Ez azt jelzi, hogy Kína és az USA monetáris politikai álláspontja eltérhet egymástól.

A Fitch hitelminősítő friss jelentése szerint negatívra módosította Kína szuverén hitelminősítésének kilátását. Az indoklás szerint ez részben az államháztartást érintő kockázatokból adódik: lassuló növekedés és növekvő adósság miatt.

Címlapkép forrása: Getty Images

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Az ukrajnai háború árnyékában szép csendben Amerika egy újabb pusztító konfliktusra készül

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
GettyImages-1127874550