Mire érdemes figyelni az energiafelhasználóknak?
Gazdaság

Mire érdemes figyelni az energiafelhasználóknak?

Portfolio
A Portfolio által szervezett Vállalati Energiamenedzsment 2024 konferencián, egy panelbeszélgetés keretein belül osztották meg egymással terveiket és tapasztalataikat az energiakereskedők és a nagyobb felhasználókat képviselő szakemberek.

A beszélgetésnek Pletser Tamás, az Este olaj- és gázipar elemzője volt a moderátora, a panelben részt vett Hiezl Gábor, az MVM Next Energiakereskedelmi vezérigazgatója, Hornyák Péter, az Axpo Energy Romania magyarországi fiókjának vezetője, Nagy-Bege Zoltán, a CIGA ENERGY energiapiaci osztályának igazgatója, Németh Gábor, a ZOLTEK vezérigazgató-helyettese, valamint Pohankovics Ágnes, a Solar Markt Group értékesítési vezetője.

Hiezl Gábor szerint kereskedői oldalról az volt a tapasztalat az energiaválság során, hogy gyakorlatilag bármi megtörténhet, Mike Tyson után szabadon: „Mindenkinek van egy terve, egészen addig, amíg szájon nem vágják” az embert. A 2022-es év legnagyobb következménye - ami a mai napig is érvényes -, hogy

rendkívül felértékelődtek a kockázatkezelési tényezők, illetve ezeknek a megfelelő árazása az ajánlatokban.

Ezen felül az energiahatékonysági beruházások is felértékelődtek a krízis miatt (elsősorban napelem, HMKE). A szerződéses feltételekkel és tervezhetőséggel kapcsolatban kiemelte a kereskedők felől fontos értéket: nagyon nagy pozitívum tud lenni mindkét félnek, ha egy fogyasztó előre meg tudja mondani, hogy milyen lesz a fogyasztása. Szerinte a jövőben egyre nagyobb elánnal árazzák be a szerződésekbe a bizonytalanságokat; a jelenlegi piaci árszintek esetében nem látni olyan tényezőt, ami komoly emelkedésre adna okot, az enyhén csökkenő ártrendet azonban bőven ellensúlyozza a forint gyengülése. Ezért

érdemes lehet megfontolni, hogy az euróban jegyzett szerződések háza táján is informálódjanak a fogyasztók.

Hornyák Péter két kockázatot emelt ki, amelyek megjelentek az energiaválság során, és a mai napig velünk vannak, ezek a credit risk és a market risk: az extrém volatilis árkörnyezet kezelésére fontos az utóbbi a piaci szereplők felől, az előbbi pedig a finanszírozási bizonytalanságot tükrözi, ami a magas energiaár-környezetben volt hangsúlyos. A jövővel kapcsolatos várakozások tekintetében elmondta, hogy

komoly volatilitás várható, hogy milyen árszint körül lesz ez, azt nehéz megmondani, főleg az orosz-ukrán háború miatt.

A bizonytalanság kezelésének képessége a legfontosabb, emelte ki Hornyák.

Nagy-Bege Zoltán elmondta, hogy az energiaválság során a román földgázpiacon a korábbiaktól eltérően olyan mechanizmus lépett életbe, ahol fix áron értékesítik a termelésből keletkező földgázt. Szerinte a jövőben vissza fog térni egy normalizáltabb piacra a román energiarendszer, vélhetően 2025-öt követően, a választások után. A jelenlegi energiatermeléssel kapcsolatban elmondta, hogy sok olyan megoldás elindult, ahol a fogyasztók próbálják megtermelni a villamos energiájukat, ez az elosztói rendszert Romániában is komoly kihívás elé állítja. Hasonlóak tehát a kihívások, mint Magyarország esetében – problémák tekintetében többek között kiemelte, hogy a PPA-piac egyáltalán nem fejlődik, elsősorban az érvényben lévő árplafon-intézkedések miatt, amik 2025 márciusáig biztosan megmaradnak, a virtuális PPA-k pedig gyakorlatilag lehetetlenek.

Németh Gábor szerint

a 2022-es válság a megfizethető és biztonságos energiaellátás üveggömbjét eltörte,

ezt követően új megoldások, saját energiaellátás-és termelés felé kezdtek el orientálódni a vállalatok (pl. napelem-beruházások). A teljes megoldáshoz azonban a kereskedőkre is szükség van, emelte ki Németh; 2022-ben nehéz volt ajánlatot kérni és szerződést kötni, megszűnt gyakorlatilag a verseny – mára ez a helyzet normalizálódott, most a szerződéses feltételeket kell kiegyenlíteni, ez a fókusz. A piaccal együtt a szerződéses viszonyok is átalakulnak, fogyasztói oldalról a rugalmasság a legfontosabb Németh szerint.

Pohankovics Ágnes szerint a 2022-es válság arra is rámutatott, hogy

nagy szerepe van a megújulóknak a stabilitás és biztonság keresésében.

A Solar Marktnál a vállalati szektor számára kínálnak megújulóenergia-konstrukciókat, melyek azon felhasználóknak lehet hasznos, akik például finanszírozási vagy technológiai nehézségekbe ütköznek a megújulók rendszerükbe történő integrálásában. Szerinte a rugalmasság nagyon fontos kérdés, lényeges, hogy a volumeneket lehessen mozgatni és skálázni lehessen a zöldenergia-mennyiséget. A fogyasztói igények nagyon eltérőek a kockázatkezelési és fogyasztási igények tekintetében is, de meg lehet találni a megoldást az eltérő ügyféligényekre.

Címlapkép forrása: Portfolio

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul szerdától a benzin ára

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
Montenegro Nemetorszag EU csatlakozas