Nem könnyű a kiskereskedők dolga a gyorsan változó jogszabályok miatt
Gazdaság

Nem könnyű a kiskereskedők dolga a gyorsan változó jogszabályok miatt

Portfolio
A Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára, Neubauer Katalin a Pénzcentrum RETAIL DAY 2024 konferenciáján kiemelte, hogy a kiskereskedők számára nagy kihívást jelent az egyre növekvő számú kormányrendelet és a kötelező bankkártyás fizetés bevezetése, valamint bizonyos termékek veszteséges értékesítése - számol be a Pénzcentrum.

A hazai kereskedők számára komoly kihívást jelent a folyamatosan változó jogszabályi környezet, amint azt Neubauer Katalin, a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára említette a Pénzcentrum által rendezett RETAIL DAY 2024 konferencián. A szakértő szerint, míg 2019-ben 370 kormányrendelet jelent meg, addig 2023-ra ez a szám már 670-re nőtt. Ezáltal a vállalkozások számára gyakorlatilag lehetetlen naprakészen követniük az előírásokat.

Neubauer Katalin előadásában kiemelte, hogy a kiskereskedelmi szektor, különösen a kis- és középvállalkozások (KKV-k) számára nehézségeket okoznak az új rendeletek. Példaként hozta fel a kötelező bankkártyás fizetés bevezetését és bizonyos termékek kötelező akcióit, amelyek miatt az érintett termékeket akár 15%-os veszteséggel is kell értékesíteniük.

Neubauer Katalin
Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség, főtitkár
1992-ben kezdtem pályafutásomat beszerzőként az akkor legtekintélyesebb élelmiszerkiskereskedelmi vállalatnál. 2000-től az egyik legjelentősebb magyar élelmiszerkereskedelmi lánc kereskedelemért felel
Tovább
1992-ben kezdtem pályafutásomat beszerzőként az akkor legtekintélyesebb élelmiszerkiskereskedelmi vállalatnál. 2000-től az egyik legjelentősebb magyar élelmiszerkereskedelmi lánc kereskedelemért felel Tovább

A konferencián elhangzott, hogy a Covid-járvány óta bevezetett veszélyhelyzeti kormányzás gyorsított eljárásokat eredményezett, ami tovább nehezíti a vállalkozások helyzetét. A Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség feladata ebben az időszakban kiemelten fontossá vált: segítséget nyújtani tagjaiknak az új jogszabályok értelmezésében és alkalmazásában.

Az egyszerhasználatos műanyag termékek forgalmazásának korlátozása is komoly változást hozott a piacra. Az Európai Unió SUP irányelve alapján több műanyag termék nem kerülhet forgalomba. Neubauer szerint bár ezek az intézkedések fontos lépések a fenntarthatóság felé, de jelentős beruházásokat igényelnek a vállalkozások részéről.

A főtitkár rámutatott további problémákra is, mint például az NTAK rendszer (vendéglátóhelyek kötelező adatszolgáltatásának) bevezetése vagy az anonim etikai forródrót kötelezővé tétele nagyobb cégeknél. Ezek mellett említést tett egy sor más változáson átesett területről is, amelyek mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a hazai kiskereskedők helyzetét egyre nehezebb kezelni.

Összegezve Neubauer Katalin előadása rávilágított arra, hogy bár az állami szabályozó intézkedések célja gyakran az ágazat javítása és a fogyasztóvédelem erősítése, ezek gyors változása és sokszínűsége komoly kihívást jelentenek a hazai kiskereskedelemben tevékenykedő vállalkozások számára.

További tudósítások a Pénzcentrum rendezvényéről itt találhatóak:

A kiskereskedelem általános helyzetéről, nehézségeiről beszéltek a szektor legfontosabb szereplői.

Előadást tartott az Országos Kereskedelmi Szövetség frissen kinevezett főtitkára.

Szó volt egy panelbeszélgetésben az árak kommunikációjáról is.

neubauer katalin

Címlapkép forrása: Portfolio

Kasza Elliott-tal

Deutsche Bank - kereskedés

Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, aztán beleragadtam. Most végre az utolsótól is megszabadultam. Nem volt egy jó trade, de most m

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul szerdától a benzin ára

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Trump: Nagy-Britanniának még idén távoznia kell az EU-ból