Bemondta a magyar jegybankár: eljött a lassítás ideje
Gazdaság

Bemondta a magyar jegybankár: eljött a lassítás ideje

Portfolio
A közel egyéves kamatcsökkentési sorozat után, melynek keretében a Magyar Nemzeti Bank 18%-ról 8,25%-ra csökkentette az irányadó kamatlábat, itt az ideje a lassításnak - mondta Pleschinger Gyula, a Monetáris Tanács tagja a Bloombergnek adott pénteki interjújában. Azt is elárulta, hogy júniusra hová érkezhet a kamatcsökkentéssel a jegybank. Közben a jegybankár a napokban bejelentett költségvetési kiigazítás méretét is értékelte.

"Fel kell készülnünk a puha megérkezésre" - mondta Pleschinger Gyula, ezzel arra utalva, hogy változhat a kamatcsökkentések üteme. A hírügynökség emlékeztet arra, hogy a jegybankár 2013 óta tagja a kamatdöntő testületnek. "Innentől kezdve mindenképpen óvatosabb, kisebb lépésekből álló kamatlábciklusra van szükségünk. Nem érdemes meglepni a piacokat" - fejtette ki.

A cikk felidézi, hogy Virág Barnabás MNB-alelnök is hasonló üzenetet fogalmazott meg legutóbb, amikor azt mondta, hogy a központi bank áprilistól a monetáris politika új szakaszára készül. Ezzel jelezte az elmúlt hat hónapban többnyire havi 75 bázispontos kamatcsökkentések végét.

Arról is beszélt a jegybankár, hogy júniusra valahol 6,5-7% körül lehet az alapkamat szintje. Ez nem új információ ahhoz képest, amiről korábban Virág Barnabás MNB-alelnök beszélt.

Pleschinger Gyula a legnagyobb kockázatok között a költségvetési hiányt nevezte meg, valamint a Fed kamatcsökkentésének elindulásának végével kapcsolatos kockázatokat említette meg.

Az inflációra gyakorolt hatása miatt fontos a forintra gyakorolt hatás, amely a volatilisebb feltörekvő piaci devizák közé tartozik - mondta a jegybankár. A globális kockázatkerülés legutóbbi hulláma érzékenyen érintette a forintot. Azt is részletezte az MT tagja, hogy az árfolyamingadozása inflációra gyakorolt hatása sokkal erősebb, mint korábban. Elmondása szerint alig egy évtized alatt duplázódott ez az átárazódási hatás.

Ezen a ponton természetesen leszögezte, hogy a jegybanknak inflációs célja van, nem pedig árfolyamcélja, de hangsúlyozta, hogy a döntéshozók el akarják kerülni a forint fokozott kilengéseit.

Devizapárok, indexek, árutőzsdei termékek, részvények, CFD-k. Minden, ami a hullámzó árfolyamok kapcsán megdobogtatja egy trader szívét. Portfolio Trader

Arról is beszélt a jegybankár, hogy a befektetők Magyarországgal kapcsolatban jelenleg leginkább a költségvetésre fókuszálnak.

Jelentős a költségvetési deficit idén eddig, és a pénzügyminiszter által bejelentett legutóbbi csomag, amely néhány beruházás elhalasztására irányul, ennek az elcsúszásnak csak a felét fedezi

- értékelte Varga Mihály bejelentéseit. Ez a jegybankári értékelés egybeesik a Portfolio elemzésének következtetésével, miszerint a bejelentett 675 milliárd forint értékű beruházáselhalasztás nem fedezi teljes mértékben az 1000-1100 milliárd forintnyi elcsúszást.

Pleschinger Gyula mindezek alapján úgy gondolja, hogy a költségvetési egyensúly helyreállítása tekintetében többet kellene tenni.

Erről volt szó a csütörtöki Checklist podcastadásunkban:

KÖVESS MINKET

Címlapkép forrása: MTI Fotó/Rosta Tibor

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul szerdától a benzin ára

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Trump: Nagy-Britanniának még idén távoznia kell az EU-ból