Bemutatta hatékonyabb energiatároló rendszerét a Huawei
Gazdaság

Bemutatta hatékonyabb energiatároló rendszerét a Huawei

Portfolio
Új energiatárolási rendszerrel frissítette termékkínálatát a Huawei. A napelemes háztartási méretű kiserőműbe (HMKE) csatlakoztatható energiatároló rendszer az eddiginél 40 százalékkal több energia leadására képes - derül ki a cég közleményéből.

A tárolókapacitás rugalmasan növelhető akár 20,7 kWh-ig, párhuzamos üzemeltetéssel pedig 82,8 kWh-ig. A gyártó Bécsben mutatta be az új megoldást, amely várhatóan szeptemberben már elérhető lesz a magyar piacon is.

Az előrejelzések szerint a következő években az energiatárolási piacon robbanásszerű növekedés várható: 2024 és 2031 között a piac évente körülbelül kilenc százalékkal fog bővülni, ennek eredményeként a tavalyi 256 milliárd dolláros értékről 2031-re várhatóan meghaladja majd az 506,5 milliárd dollárt.

Magyarországon jelenleg összesen körülbelül 30 MW-nyi ipari akkumulátoros energiatároló működik, ez azonban a Huawei várakozása szerint jelentős mértékben növekedni fog a következő években, különösen a naperőművek terjedésével és a hálózatba kapcsolásuk korlátainak enyhülésével. Ezen felül a lakossági fogyasztóknál, valamint a kisvállalkozásoknál is számítani lehet az akkumulátoros energiatároló rendszerek terjedésére, amelyet az állam is ösztönöz.

A kormány tervei szerint 2030-ra Magyarországon már a villamosenergia 90 százalékát zöld, szén-dioxid-semleges forrásból fogják előállítani.

A napenergiánál az az ideális, ha a fogyasztók azonnal felhasználják a napelemek által termelt energiát. Ebben nagy segítséget nyújtanak az okos rendszerek, amelyek úgy szabályozzák az arra alkalmas eszközöket, hogy akkor fogyasszanak áramot, amikor süt a nap. Azonban erre nem minden készülék alkalmas, valamint napsütés idején a napelemek jellemzően több energiát termelnek, mint amennyit azonnal fel tud használni a fogyasztó. Így a felesleget helyben kell eltárolni vagy be kell tápláni a hálózatba, ha pedig egyiket sem tudják, akkor elvész a többlet, mert a visszwattvédelemmel ellátott inverter már fel sem veszi a napelemekből.

Az energiatárolási megoldások segítségével a fogyasztói profiltól függően akár kétszer annyi napenergiát lehet a termelés helyszínén felhasználni, és akkor is a napelemmel termeltenergiával működhetnek az eszközök, amikor nem süt a nap

– mondta Szabó Róbert, a Huawei Technologies napelemes megoldásokért felelős igazgatója.

Magyarországon a lakossági átlagfogyasztás a rezsicsökkentésben meghatározottak szerint napi 7 kWh, azaz elméletileg egy napelemes rendszer és egy hozzá kapcsolt 7 kWh-os energiatároló a teljes fogyasztást fedezni tudná, ha napközben végig süt a nap.

A cég új, „Smart String” technológiával ellátott energiatároló rendszere három különböző tárolókapacitással érhető el: 6,9 kWh, 13,8 kWh és 20,7 kWh, így a fogyasztók energiaigényeiknek megfelelően választhatnak méretet. A korábbi rendszernél 40 százalékkal nagyobb teljesítményű energiatárolóra a gyártó akár 15 éves garanciát kínál, csökkentve a karbantartási költségeket, és egyúttal növelve a felhasználói kényelmet. A rendszer moduljait önállóan lehet kezelni, így minden akkumulátormodul gyorsan feltölthető és kisüthető 3,5 kW teljesítménnyel.

Az új energiatároló rendszer rugalmasan skálázható, ami számos előnnyel jár: a felhasználók könnyedén növelhetik a tárolókapacitást egy blokknál akár 20,7 kWh-ig. Emellett a párhuzamos üzemeltetés lehetősége révén akár négy blokk is összekapcsolható, így az egy inverterhez rendelhető maximális tárolókapacitás elérheti akár a 82,8 kWh-t is. Ezáltal a rendszer könnyen alkalmazkodik az egyéni igényekhez és lehetőségekhez, biztosítva a rugalmasságot és hatékonyságot.

A LUNA2000-7/14/21-S1 öt rétegű védelmi rendszert kapott. Nem kell tartani többek között a túltöltéstől, a túlmelegedéstől vagy az elektromos túlterheléstől, továbbá a rendszer ellenáll a külső behatásoknak, ütődéseknek. A rendszer -20°C és +55°C közötti hőmérsékleten is képes működni, mindemellett továbbfejlesztett IP66 szintű vízállósággal rendelkezik, ami lehetővé teszi, hogy akár 40 cm-es víz alatti mélységben 72 órán keresztül működőképes maradjon – így biztosítva, hogy biztonságosan működjön extrémebb körülmények között, például árvíz, szélsőséges időjárás vagy hóolvadás idején. Az intelligens tűzészlelő rendszernek köszönhetően pedig a modell képes arra, hogy egy esetleges tüzet 15 másodpercen belül észleljen és hatékonyan eloltson.

A Huawei LUNA2000-7/14/21-S1 modelljében továbbá az EMMA energiakezelő asszisztens intelligens kezelést tesz lehetővé, segítségével valós időben követhető az energiafogyasztás, képet ad az energiatermelésről, tárolásról, fogyasztásról.

Címlapkép forrása: Shutterstock

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul szerdától a benzin ára

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
Újra tépik a Bitcoint, közeleg a 10 ezer dolláros határ