Itt az otthonfelújítási támogatás: ezt keresik a magyarok
Gazdaság

Itt az otthonfelújítási támogatás: ezt keresik a magyarok

Portfolio
A kormány bejelentette, hogy új otthonfelújítási programot indít, amelyet az 1990 előtt épült családi házak energetikai korszerűsítésére lehet igénybe venni. A nagyjából 20 ezer ingatlant érintő otthonfelújítási program 2024. júniusi indulása a várakozások szerint legalább 127 milliárd forintos megrendelést generál a hazai építőipar számára. Most megnéztük a Google Trends adatait az otthonfelújítási támogatás iránti internetes érdeklődésről, ami megmutatta azt is, relatíve hol a legnagyobb az érdeklődés Magyarországon.

Itt az otthonfelújítási támogatás

A kormány április 5-én jelentette be, hogy az 1990 előtt épült családi házak energetikai korszerűsítésére lehet igénybe venni a júniusban induló új otthonfelújítási programot.

  • 108 milliárd forintot szánnak a REPowerEU keretből a programra részben támogatás, részben hitel formájában. A házszigetelésre, nyílászárók cseréjére, melegvíz- és gázfűtésrendszer korszerűsítésére felhasználható programban legfeljebb 7 milliós beruházással lehet részt venni legalább 30 százalékos energiamegtakarítás elérésével.
  • 1 millió forint önerőt minden esetben biztosítani szükséges hozzá, a maradékra legfeljebb 6 millió forint kamatmentes hitelt lehet felvenni a hamarosan felálló lakossági MFB Pontok hálózatán, a vissza nem térítendő támogatás ezt utólag 2,5-3,5 millió forinttal csökkentheti az adott járás fejlettségétől függően.

2021-ben és 2022-ben már létezett egy nagyszabású otthonfelújítási program Magyarországon, azt mintegy 300 ezer család több mint 600 milliárd forint összegben vette igénybe a Magyar Államkincstárnál. A Portfolio 10 pontban foglalta össze a már megismert legfontosabb eltéréseket.

Az előző támogatás feltételei az ország minden egyes vidékén ugyanolyanok voltak. Az új támogatás is igénybe vehető lesz Budapesten és vidéken egyaránt, azonban a vissza nem térítendő támogatási összeg maximuma attól függ majd, melyik járásban történik meg a korszerűsítés. Minél magasabb egy járásban a jövedelem, annál kisebb lesz az ott élők vissza nem térítendő támogatásának az összege, és annál nagyobb a felveendő hitel.

  • Ahol eléri a járási átlagjövedelem az országos átlag 110 százalékát, ott 2,5 millió forint lesz a vissza nem térítendő támogatás, 75 és 110 százalék között 3 millió, az országos átlag 75 százaléka alatti jövedelem esetén (63 járás) pedig 3,5 millió.
  • A törlesztőrészlet 25-36 ezer forint lesz, a hitelt 8 éven belül kell visszafizetni.

Az építőipari szakértők szerint az új programmal végre megérkezett az az első lökés a szektornak, amire a kilábaláshoz szükség volt. Mivel 30%-os energiamegtakarítást kell elérni a támogatáshoz, ezért kiemelték: komplex korszerűsítésben érdemes gondolkodnia mindenkinek, és ehhez építőipari kapacitásból vagy éppen szigetelőanyagból nem lesz hiány. Úgy vélik, a támogatás körébe eső mintegy 20 ezer ingatlan felújítása csak az első lépés lehet a hazai ingatlanállomány megújulásában, a kamatmentes hitelen és a támogatáson túl pénzügyi előnyt fog jelenteni az egyes ingatlanok piaci értékének a jelentős növekedése is az igénybevevőknek.

Az április 11-i Kormányinfón Vitályos Eszter kormányszóvivő a már bejelentett otthonfelújítási program hátteréről is beszélt. Elmondta, hogy a program legalább 127 milliárd forintos megrendelést generál a hazai építőipar számára, és hamarosan meg fog jelenni a pályázati felhívás.

Az otthonfelújítási támogatás iránti érdeklődés a Google-ben

Nemrég bemutattuk a Google Trends alapjait, a Google Trends használatának főbb tudnivalóit, és összefoglaltuk, pontosan hogyan kell értelmezni a Google Trends adatait ahhoz, hogy megtudjuk, mik a legfelkapottabb témák, hírek a világban és Magyarországon, mely témák mennyire érdeklik az embereket egy adott idősávban és területen.

A Google Trends adatait megvizsgálva, az elmúlt 12 hónapban Magyarországot tekintve jól elmondható, hogy az „otthonfelújítási támogatás” keresési kifejezést vizsgálva jelentős intenzitásnövekedés tapasztalható.

Fontos megjegyezni: a 100-as skálán látható számok a keresési érdeklődést jelzik a grafikon legmagasabb pontjához képest az adott régióban és időszakban. A 100-as érték a kifejezés legnagyobb népszerűsége; az 50-es érték azt jelzi, hogy a kifejezés feleannyira népszerű. 

A Google Trends szaggatott vonala hiányos adatokat jelent: ez voltaképp a Google előrejelzése arról, hogy a keresőkifejezés hogyan fog teljesíteni a közeljövőben.

otthonfelujitasi-tamogatas-12-honap
Kép forrása: Google Trends

Látható továbbá az is, hogy az „otthonfelújítási támogatás” iránti internetes keresési érdeklődés 

április 5-én, a kormányzati bejelentés napján volt a legnagyobb.

otthonfelujitasi-tamogatas-30-nap
Kép forrása: Google Trends

A „házfelújítás” keresési kifejezést a „házfelújítási támogatás” keresési kifejezéssel párba állítva - kisebb általános érdeklődés mellett -, de szintén emelkedés látható.

hazfelujitas-hazfelujitasi-tamogatas-12-honap
Kép forrása: Google Trends

Az „otthonfelújítási támogatás” keresési kifejezés elmúlt 12 havi internetes keresési statisztikáit megvizsgálva a Google Trends térképe szerint Magyarország megyéi közül Nógrád megyében, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, Jász-Nagykun-Szolnok megyében, Tolna megyében és Vas megyében volt a legnagyobb az érdeklődés.

A Google Trendsben ezek az értékek 0-tól 100-ig terjedő skálán vannak feltüntetve, amelyen a 100 azt a helyet jelöli, ahol a keresések összesített számához képest a legnagyobb a népszerűség; az 50-es érték azt a helyet jelöli, ahol a népszerűség feleakkora. A 0 pedig azt a helyet jelöli, ahol nem áll rendelkezésre elég adat a kifejezéshez.

Megjegyzés: A nagyobb érték nagyobb arányt jelent az összes lekérdezéshez képest, nem pedig nagyobb abszolút értékű lekérdezésszámot. Például egy apró ország, ahol a lekérdezések 80%-a a banánnal kapcsolatos, kétszer akkora pontszámot kap, mint egy óriási ország, ahol a lekérdezéseknek csak a 40%-a vonatkozik a banánra.

otthonfelujitasi-tamogatas-12-honap-terkep
Kép forrása: Google Trends

Az „otthonfelújítási támogatás” keresési kifejezés elmúlt 12 havi internetes keresési statisztikáit megvizsgálva az is látható, hogy a kapcsolódó témakörök mellett (pl. fűtéskorszerűsítés, épületek hőszigetelése, Magyar Fejlesztési Bank, energetikai tanúsítvány) milyen kapcsolódó lekérdezések voltak: vissza nem térítendő támogatás 2024, homlokzati hőszigetelés, lakásfelújítási támogatás 2024, lakásfelújítás támogatás 2024, energetikai pályázat 2024.

otthonfelujitasi-tamogatas-kapcsolodo
Kép forrása: Google Trends

Az „otthonfelújítási támogatás” és „lakásfelújítási támogatás” keresési kifejezések elmúlt 5 éves adatait nézve megállapítható, hogy az érdeklődés megnövekedett a korábbi támogatási program 2020. novemberi bejelentésekor és részletezésekor, majd a támogatási program 2022. év végi lezárta előtt kiemelkedően magas keresési érdeklődés mutatkozott meg, amely

ezt követően egészen a mostani bejelentésig alacsony szinten maradt.

hazfelujitasi-tamogatas-lakasfelujitasi-tamogatas-5-ev
Kép forrása: Google Trends

A cikket a Google támogatta.

Címlapkép forrása: Getty Images

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul szerdától a benzin ára

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Montenegro Nemetorszag EU csatlakozas