Máris megszólalt a Fitch a magyar költségvetési elcsúszásról
Gazdaság

Máris megszólalt a Fitch a magyar költségvetési elcsúszásról

Portfolio
A magyar költségvetési elcsúszás növeli az adósságcsökkentéssel kapcsolatos bizonytalanságot - figyelmeztetett pénteken a Fitch Ratings hitelminősítő. Idén év végére például emelkedő államadósság-rátát vetít előre, és egyértelmű üzenetet is küld: ha tartósan lazább lesz a költségvetési politika, akkor az negatív minősítési lépést vonhat maga után.

A hitelminősítő várakozása szerint Magyarország ellen elindulhat a túlzottdeficit-eljárás idén - írja a Reuters hírügynökség. Szerintük emiatt többéves konszolidációs stratégiát kell a kormánynak bemutatnia. A Fitch felidézte azt is, hogy a kormány 2025-ben 3,7%-os, 2026-ban pedig 2,9%-os hiányt tűzött ki. "Tekintettel a megnövekedett költségvetési rugalmatlanságokra és a 2026 elején esedékes parlamenti választásokra, 2025-ben legalább 3,9%-os hiányra számítunk" - írták.

Azt is megjegyezte a Fitch, hogy várakozása szerint Magyarország nem fog finanszírozási kihívásokkal szembesülni a magasabb idei költségvetési hiány ellenére.

A hitelminősítő elemzői úgy vélik, hogy az idei gyenge első negyedévi költségvetési teljesítmény rámutat az idei hiánycél elérését övező kockázatokra.

Az idei első negyedévi hiányszámokról itt számoltunk be korábban:

A 2023-as államháztartási hiány (a GDP 6,7%-a) jóval meghaladta az eredeti 3,9%-os célt és az októberben felülvizsgált 5,2%-os célt. A csökkenő magánfogyasztás miatt alulteljesítő áfabevételek nagymértékben hozzájárultak ehhez, miközben az infláció növelte a szociális kiadásokat. Az erőteljes nominális GDP-növekedés ellenére az államadósság csak 0,6 százalékponttal, a GDP 73,5%-ára csökkent - áll a Fitch elemzésében.

A lakossági állampapírokra történő kifizetések (2023 vége: a teljes államadósság 20,7%-a) hozzájárultak ahhoz, hogy a kamatköltségek a GDP 4,7%-ára, a bevétel-arányos kamat mértéke pedig 11,1%-ra (2022 vége: 6,6%) emelkedett, ami meghaladja a 8,4%-os értéket, ami a hasonló "BBB" minősítésű országok medián értéke.

Azt várjuk, hogy a kamatköltségek 2024-2025-ben átlagosan a GDP 5%-át tehetik ki, ami tovább növeli a költségvetési merevséget és az államháztartás konszolidációjának nehézségeit - fogalmaznak.

Azzal számolnak a hitelminősítő elemzői, hogy a 4,5%-ra emelt idei hiánycél teljesítését még úgy is kihívások övezik, hogy a kormány bejelentett egy 675 milliárd forintos kiigazítást.

A Fitch előrejelzése szerint a GDP növekedése 2024-ben 2,1% lesz, ami elmarad a kormány új, 2,5%-os várakozásától, a hiány pedig 4,9% lesz 2024-ben, és érdemi konszolidációs intézkedések csak 2024 második félévében, az európai parlamenti választások után várhatóak.

Az igazi kockázat

A gyengébb költségvetési teljesítmény növelte a bizonytalanságot azzal kapcsolatban, hogy Magyarország képes-e a GDP-arányos adósságrátáját fokozatosan csökkenő pályán tartani - figyelmeztet a hitelminősítő.

Alapforgatókönyvünk szerint az államadósság 2024-re 73,9%-ra emelkedik (a tavalyi 73,5%-ról), majd 2025-re 72,5%-ra csökken.

Az adósságpálya különösen érzékeny a növekedési és költségvetési kilátásokra. Egy tartósan lazább költségvetési irányvonal, amely az államadósságot felfelé ívelő pályára állítaná, negatív minősítési lépéssel járhat - fejtette ki a hitelminősítő.

Gyorsan érkezett a hitelminősítő értékelése

A hitelminősítő értékelése viszonylag gyorsan érkezett az elmúlt napok kormányzati bejelentéseit követően. Mint ismeretes, a héten megtartott Kormányinfón vált hivatalossá, hogy a kormány az idei hiánycélt a korábbi 2,9%-ról 4,5%-ra emeli, de még a magasabb hiánycél teljesítése érdekében is pótlólagos egyenlegjavításról döntött, 675 milliárd forint értékben halaszt el beruházásokat idén.

A Portfolio a tegnap megjelent elemzésében szintén arra mutatott rá, hogy a bejelentett intézkedéscsomag nem lesz elegendő teljes mértékben az elcsúszás kezelésére, és nagy kérdés, hogy a kormány hoz-e további intézkedéseket az év második felében. Ha nem hozna, akkor ez esetben a csökkenő adósságpályát öveznék kockázatok.

Címlapkép forrása: Jakub Porzycki/NurPhoto via Getty Images

Kasza Elliott-tal

Deutsche Bank - kereskedés

Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, aztán beleragadtam. Most végre az utolsótól is megszabadultam. Nem volt egy jó trade, de most m

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul szerdától a benzin ára

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
Trump: Nagy-Britanniának még idén távoznia kell az EU-ból