Máris megszólalt a Fitch a magyar költségvetési elcsúszásról

Portfolio
A magyar költségvetési elcsúszás növeli az adósságcsökkentéssel kapcsolatos bizonytalanságot - figyelmeztetett pénteken a Fitch Ratings hitelminősítő. Idén év végére például emelkedő államadósság-rátát vetít előre, és egyértelmű üzenetet is küld: ha tartósan lazább lesz a költségvetési politika, akkor az negatív minősítési lépést vonhat maga után.

A hitelminősítő várakozása szerint Magyarország ellen elindulhat a túlzottdeficit-eljárás idén - írja a Reuters hírügynökség. Szerintük emiatt többéves konszolidációs stratégiát kell a kormánynak bemutatnia. A Fitch felidézte azt is, hogy a kormány 2025-ben 3,7%-os, 2026-ban pedig 2,9%-os hiányt tűzött ki. "Tekintettel a megnövekedett költségvetési rugalmatlanságokra és a 2026 elején esedékes parlamenti választásokra, 2025-ben legalább 3,9%-os hiányra számítunk" - írták.

Azt is megjegyezte a Fitch, hogy várakozása szerint Magyarország nem fog finanszírozási kihívásokkal szembesülni a magasabb idei költségvetési hiány ellenére.

A hitelminősítő elemzői úgy vélik, hogy az idei gyenge első negyedévi költségvetési teljesítmény rámutat az idei hiánycél elérését övező kockázatokra.

Az idei első negyedévi hiányszámokról itt számoltunk be korábban:

A 2023-as államháztartási hiány (a GDP 6,7%-a) jóval meghaladta az eredeti 3,9%-os célt és az októberben felülvizsgált 5,2%-os célt. A csökkenő magánfogyasztás miatt alulteljesítő áfabevételek nagymértékben hozzájárultak ehhez, miközben az infláció növelte a szociális kiadásokat. Az erőteljes nominális GDP-növekedés ellenére az államadósság csak 0,6 százalékponttal, a GDP 73,5%-ára csökkent - áll a Fitch elemzésében.

A lakossági állampapírokra történő kifizetések (2023 vége: a teljes államadósság 20,7%-a) hozzájárultak ahhoz, hogy a kamatköltségek a GDP 4,7%-ára, a bevétel-arányos kamat mértéke pedig 11,1%-ra (2022 vége: 6,6%) emelkedett, ami meghaladja a 8,4%-os értéket, ami a hasonló "BBB" minősítésű országok medián értéke.

Azt várjuk, hogy a kamatköltségek 2024-2025-ben átlagosan a GDP 5%-át tehetik ki, ami tovább növeli a költségvetési merevséget és az államháztartás konszolidációjának nehézségeit - fogalmaznak.

Azzal számolnak a hitelminősítő elemzői, hogy a 4,5%-ra emelt idei hiánycél teljesítését még úgy is kihívások övezik, hogy a kormány bejelentett egy 675 milliárd forintos kiigazítást.

A Fitch előrejelzése szerint a GDP növekedése 2024-ben 2,1% lesz, ami elmarad a kormány új, 2,5%-os várakozásától, a hiány pedig 4,9% lesz 2024-ben, és érdemi konszolidációs intézkedések csak 2024 második félévében, az európai parlamenti választások után várhatóak.

Az igazi kockázat

A gyengébb költségvetési teljesítmény növelte a bizonytalanságot azzal kapcsolatban, hogy Magyarország képes-e a GDP-arányos adósságrátáját fokozatosan csökkenő pályán tartani - figyelmeztet a hitelminősítő.

Alapforgatókönyvünk szerint az államadósság 2024-re 73,9%-ra emelkedik (a tavalyi 73,5%-ról), majd 2025-re 72,5%-ra csökken.

Az adósságpálya különösen érzékeny a növekedési és költségvetési kilátásokra. Egy tartósan lazább költségvetési irányvonal, amely az államadósságot felfelé ívelő pályára állítaná, negatív minősítési lépéssel járhat - fejtette ki a hitelminősítő.

Gyorsan érkezett a hitelminősítő értékelése

A hitelminősítő értékelése viszonylag gyorsan érkezett az elmúlt napok kormányzati bejelentéseit követően. Mint ismeretes, a héten megtartott Kormányinfón vált hivatalossá, hogy a kormány az idei hiánycélt a korábbi 2,9%-ról 4,5%-ra emeli, de még a magasabb hiánycél teljesítése érdekében is pótlólagos egyenlegjavításról döntött, 675 milliárd forint értékben halaszt el beruházásokat idén.

A Portfolio a tegnap megjelent elemzésében szintén arra mutatott rá, hogy a bejelentett intézkedéscsomag nem lesz elegendő teljes mértékben az elcsúszás kezelésére, és nagy kérdés, hogy a kormány hoz-e további intézkedéseket az év második felében. Ha nem hozna, akkor ez esetben a csökkenő adósságpályát öveznék kockázatok.

Címlapkép forrása: Jakub Porzycki/NurPhoto via Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF