Megszületett a várva várt megállapodás a Molnál
Gazdaság

Megszületett a várva várt megállapodás a Molnál

Portfolio
Óriási bizonytalanság övezte a Mol és a horvát olajvezetéket üzemeltető partnercég közti olajszállítmányokat, ugyanis bár az elmúlt hónapokban szállított a Janaf olajat a Molnak, a hivatalos szerződés azonban december végén lejárt, megállapodás híján pedig nem lehetett tudni, hogy mekkora számlát fog kiállítani a horvát fél és milyen mennyiségre és időtávra tud majd újabb szerződést kötni a Mol. Most azonban úgy néz ki, hogy pont kerülhet a történet végére.

A Bloomberg értesülései szerint sikerült megállapodnia a Molnak a horvát olajvezetéket üzemeltető Janaffal, a megállapodás mintegy

2,2 millió tonna kőolaj szállítását foglalja magában a Janaf rendszerén keresztül, 2024 végéig.

Megállapodtak abban is, hogy a Krk szigetén található Omisalj terminálon 79 385 köbméter, a sziszeki terminálon pedig 70 000 köbméter olajat tárolnak ugyanebben az időszakban.

A szerződés pénzügyi körülményeit nem közölték a vállalatok, azonban ahogy arra már mi is többször felhívtuk a figyelmet, a Mol szerint a szállítás költsége a piaci ár többszöröse lehet - más kérdés, hogy mindez mekkora veszteséget okoz a Molnak, ezzel kapcsolatban egy részletes elemzés során foglalkoztunk.

A 2,2 millió tonna nem mondható kirívóan magas vagy alacsony számnak sem: az elmúlt években átlagosan 1,7-2 millió tonna olajimportot bonyolíthatott a Mol Horvátország felől, ami 3,4 millió tonna körülre emelkedett 2023-ban. Utóbbi a tavaly márciusban az első negyedévre megkötött 500 ezer tonnás szerződésből, és az ezt követő, háromnegyed évre szóló 2,9 millió tonnás szerződésből derült ki.

Fontos, hogy a 3,4 millió tonnás importon belül arra nincs konkrét adatunk, hogy ebből mennyi volt a hazai százhalombattai finomítóba került nyersolaj, és mennyi a pozsonyiba, mert a Mol csoportszinten kötötte a szerződést, így a növekmény is csoportszintű. (A tavalyi összesített hazai importadatok itt tekinthetők meg.)

Azért kifejezetten fontos a friss fejlemény, mert a korábbi hivatalos megállapodás december végén lejárt a Mol és a Janaf között, ennek ellenére

A HORVÁT CÉG idén IS SZÁLLÍTott már OLAJAT A MOLNAK, MEGÁLLAPODÁS HÍJÁN AZONBAN NEM LEHETETT TUDNI, HOGY MEKKORA SZÁMLÁT FOG KIÁLLÍTANI.

A technikai együttműködés tehát töretlenül fennállt a két vállalat között, korábbi értesüléseink szerint április végéig már megvolt a menetrend, hogy mikor mennyi olaj érkezik a Molhoz, illetve azt is lehetett például tudni, hogy a magyar cég januárban 25 ezer tonna olajat hozott be Magyarországra az Adrián keresztül.

Címlapkép forrása: Portfolio

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul szerdától a benzin ára

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
standard and poors