Lesokkolta az amerikai törvényhozókat, hogy az Intel AI-chipje bukkant fel az új Huawei laptopokban
Gazdaság

Lesokkolta az amerikai törvényhozókat, hogy az Intel AI-chipje bukkant fel az új Huawei laptopokban

Portfolio
Sokkolta az amerikai republikánus törvényhozókat az, hogy a kínai Huawei csütörtökön először mutatott be AI-képes laptopot, a MateBook X Pro-t, és abban az amerikai Intel által gyártott AI-chipje bukkant fel - írja a Reuters. Ez a helyzet szerintük felveti a kereskedelmi korlátozások hatékonyságának kérdését, igaz a hírügynökség névtelen forrása úgy tudja, hogy ez a helyzet egy korábban kiadott engedéllyel függ össze. Ilyen témákról is szó lesz a Portfolio április 23-i AI in Business nevű konferenciáján, amelyről további részletek itt érhetők el.

Amerikai republikánus törvényhozók kritizálták a Biden-adminisztrációt, mivel a Huawei, egy szankciókkal terhelt kínai távközlési vállalat, bemutatta legújabb laptopját, amely egy Intel által gyártott AI-chipet használ. A Huawei 2019-ben került fel az Egyesült Államok kereskedelmi korlátozási listájára az iráni szankciók megsértése miatt. Ez a lépés része volt annak a törekvésnek, amely célja a kínai technológiai fejlődés akadályozása volt. A listán való szereplés következtében a Huawei beszállítóinak speciális engedélyt kell szerezniük az amerikai kormánytól, mielőtt termékeket szállíthatnak a vállalatnak.

Az Intelnek egy korábban, a Trump-adminisztráció által kiadott engedélye lehetővé tette, hogy 2020 óta processzorokat szállítson a Huaweinek. Ennek ellenére sokan sürgették a jelenlegi adminisztrációt az engedély visszavonására, bár elfogadták, hogy ez idén lejár és nem lesz megújítva.

A Huawei által csütörtökön bemutatott új AI-képes MateBook X Pro laptop, amely az Intel Core Ultra 9 processzorát használja, felháborodást váltott ki az amerikai törvényhozók között. Michael Gallagher republikánus képviselő és a Kínával foglalkozó képviselőház különbizottságának elnöke nyilvánosan bírálta a Kereskedelmi Minisztériumot amiatt, hogy továbbra is engedélyezi amerikai technológia szállítását a Huaweinek.

A hírügynökség forrásai szerint az Intel által szállított chipeket egy már meglévő engedély alapján adták át és nem érintették azokat a korlátokat, amelyeket nemrégiben vezettek be az AI-chipek Kínába történő exportjának korlátozására.

Sem a Kereskedelmi Minisztérium, sem az Intel nem kommentálta az ügyet. A Huawei sem reagált azonnal a megkeresésekre a hírügynökségnek.

Ez az esemény rávilágít arra, hogy Biden-adminisztrációnak hatékonyabban kell fellépnie a republikánusok szerint a Huawei növekedése ellen több mint négy évvel azt követően, hogy felkerült a korlatozási listákra.

Kevin Kurland, az exportellenőrzésért felelős tisztviselő azt mondta egy minapi szenátusi meghallgatáson, hogy Washington korlátozásai jelentős hatást gyakoroltak arra, hogyan fér hozzá a Huawei amerikai technológiákhoz. Hangsúlyozta azt is, hogy ezeknek a korlátoknak nem feltétlenül kell megakadályozniuk a Huawei növekedését; inkább arra irányulnak, hogy megakadályozzák az amerikai technológia rosszindulatú célú felhasználását.

Michael McCaul republikánus képviselő szerint viszont sürgős intézkedésekre van szükség:

Ezeknek a jóváhagyásoknak véget kell vetni

- mondta.

Címlapkép forrása: Getty Images

Kasza Elliott-tal

Deutsche Bank - kereskedés

Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, aztán beleragadtam. Most végre az utolsótól is megszabadultam. Nem volt egy jó trade, de most m

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul szerdától a benzin ára

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
Trump: Nagy-Britanniának még idén távoznia kell az EU-ból