Példátlanul magas a magyar gáztárolók töltöttsége, és ez még csak a kezdet
Gazdaság

Példátlanul magas a magyar gáztárolók töltöttsége, és ez még csak a kezdet

Portfolio
A magyar föld alatti gáztárolók együttes töltöttsége 67,2%-os a legfrissebb adat szerint, ami az év ezen szakaszában példátlanul magas, közel ilyen magas arány (66,8%) az elmúlt tíz évben csak egyszer volt, 2020-ban - derül ki a Portfolio rövid vizsgálatából.

Mindez azért is érdekes, mert április 1-től hivatalosan elindult a betárolási szezon a téli felkészülés jegyében, és már eleve rendkívül magas töltöttségi szintről indul ez a folyamat.

magyar gaztarolok240413

Az Energiaügyi Minisztérium szombati közleménye emlékeztet rá, hogy tavaly nyár óta folyamatosan a kétharmados töltöttségi arány felett járt a mutató, és nem volt semmiféle ellátásbiztonsági kockázat a téli hónapokban sem. A jelenlegi földgázkészlet 4,5 milliárd köbméternek felel meg, ami a másfélszeresét teszi ki a 2023-as egész évi lakossági felhasználásnak.

A tárca emlékeztet rá, hogy tavaly már jóval hamarabb elérte Magyarország a kötelező betárolási arányt, aztán idén február elsején is a minimálisan előírt 51%-nál jóval magasabb, 76%-os volt az arány.

A fogyasztásarányos töltöttségben is a második legmagasabb a magyar arány 44,6%-kal az osztrákok elképesztő, 81%-os rátája után, és éppen megelőzve a szlovákok 44%-os rátáját.

Felidézik, hogy hazánk a gázfelhasználás mérséklésére vonatkozó kötelezettségét szintén felülteljesítette egymást követő két évben is. Március végével zárult le a második időszak, amelyben a tagállamoknak a megelőző öt év átlagához viszonyítva 15 százalékkal kellett visszafogniuk felhasználásukat. Magyarországon tavalyhoz hasonlóan idén is ennél nagyobb mértékben, ötödével csökkent a fogyasztás. A 2017 és 2022 közötti időszak 10 milliárd köbméter feletti átlagához képest 2023 áprilisától 2024 márciusáig 8 milliárd köbméter közelébe mérséklődött a gázfelhasználás.

Címlapkép forrása: Getty Images

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul szerdától a benzin ára

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Trump: Nagy-Britanniának még idén távoznia kell az EU-ból