Rossz hírt kaptak a magyar nyugdíjasok
Gazdaság

Rossz hírt kaptak a magyar nyugdíjasok

Portfolio
Új valóságra helyezi a kormány az idei költségvetést - tudtak meg a napokban az illetékes miniszterektől. Ez azt jelenti, hogy a 2024-re vállalt 4,5%-os GDP-arányos hiánycélt 2,5%-os gazdasági növekedésre építi. Ez már messze van a 4%-os eredeti növekedési tervektől, és a nyugdíjprémium kifizetésének teljesítésétől.

Ez volt az a hét, amikor a kormány belátta a széles nyilvánosság előtt is, hogy az eredetileg idénre várt 4%-os növekedés már nem reális. Varga Mihály pénzügyminiszter bejelentése szerint 2,5%-kal növekedhet idén a magyar gazdaság és a Nemzetgazdasági Minisztérium is megerősítette, hogy ekkora növekedéssel kalkulálnak.

Ez egy fontos következménnyel jár közvetlenül a nyugdíjasokra nézve is: nem lesz idén nyugdíjprémium.

Erre világos és egyértelmű szabályok vannak. Ha 3,5% felett van a gazdaság növekedése, akkor kell nyugdíjprémiumot fizetnie a kormánynak. Amennyiben 2,5% lesz a gazdaság növekedése, akkor az alatta van a 3,5%-os növekedésnek - jelezte, utalva arra, hogy kicsi az esély, hogy idén a kormány nyugdíjprémiumot fizessen az időskorúaknak.

A költségvetésbe a kormány már betervezte az erre a célra szánt 20,5 milliárd forintot. A tervezet szöveges részében konkrétan az szerepelt, hogy novemberben várhatóan nyugdíjprémiumban részesülnek a nyugdíjasok.

Arra a felvetésre, hogy így mi lesz ennek a keretnek a sorsa, Varga Mihály úgy felelt, nem kell aggódni, ennek a pénznek így is meg lesz a helye.

Legutóbb idén januárban mutattuk be azt, hogy a nyugdíjprémium kifizetése mit jelentene idén a nyugdíjasoknak (egyszeri legfeljebb 2000 forintot jelentett volna az akkori 3,6%-os növekedési várakozás mellett, és 10.000 forintot a 4%-os növekedés teljesülése esetén). Ezt követően Farkas András nyugdíjszakértő írt külön elemzést, hogy az idei juttatások nyomán mennyire lehetnek boldogok a nyugdíjasok.

Akkor a szakember arra is rámutatott, hogy miután a nyugdíjprémium kifizetésének a fedezetére a 2024. évi költségvetésben 20,5 milliárd forintot tettek félre, ennek erejéig elvileg lenne forrás a feltételek szerint számított összegnél jóval magasabb nyugdíjprémium kifizetésére:

  • Ha a kétmillió nyugdíjasra, mint jogosultra vetítjük ezt a költségvetési előirányzatot, akkor személyenként 10.000 forint prémium is fizethető lenne.
  • Ha az egyéb, a nyugdíjprémiummal azonos egyszeri juttatásra jogosító ellátásokban részesülőket is figyelembe vesszük, azaz 2,5 millió jogosultra vetítjük a 20,5 milliárd forintos előirányzatot, akkor fejenként 8000 forint prémium lenne kifizethető.

Javaslatot is megfogalmazott a szakember: a szolidaritás jegyében célszerűbb és helyesebb lenne a valóban rászoruló nyugdíjasok között szétosztani.

Címlapkép forrása: Getty Images

Kasza Elliott-tal

Deutsche Bank - kereskedés

Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, aztán beleragadtam. Most végre az utolsótól is megszabadultam. Nem volt egy jó trade, de most m

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul szerdától a benzin ára

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
Trump: Nagy-Britanniának még idén távoznia kell az EU-ból