Megfenyegette Kínát a német kancellár: EU-s lépések jöhetnek
Gazdaság

Megfenyegette Kínát a német kancellár: EU-s lépések jöhetnek

Portfolio
Olaf Scholz német kancellár figyelmeztette a kínai tisztviselőket, hogy kezeljék a túlkapacitást és bánjanak jobban a külföldi cégekkel, megerősítve ezzel az amerikai pénzügyminiszter múlt heti pekingi látogatásán elhangzott kritikákat – írja a Bloomberg.

A versenynek tisztességesnek kell lennie

- mondta Scholz hétfőn Sanghajban, az ázsiai országba tett négynapos látogatásának második állomásán, egyetemi hallgatók előtt.

"Egyenlő versenyfeltételeket akarunk, természetesen azt akarjuk, hogy vállalatainknak ne legyenek korlátai" - tette hozzá, a dömpinget, a túltermelést és a szerzői jogok megsértését jelölve meg a legfontosabb aggályként

Scholz, aki olyan német vállalatok felsővezetőivel utazik, mint a Siemens, a BMW és a Mercedes-Benz Group, azért van Kínában, hogy átadja azt a kényes üzenetet, hogy ha Peking nem veszi figyelembe az európai figyelmeztetéseket a diszkriminatív üzleti gyakorlatok megszüntetésére, akkor Brüsszelnek nem lesz más választása, mint a kereskedelmi védelmi mechanizmusok fokozása.

Várhatóan felhozza majd Oroszország ukrajnai háborúját is, és esetleg felszólítja Kínát, hogy használja fel befolyását Moszkvára a megoldás érdekében.

A német vezető Peking iparpolitikájának bírálata megerősíti azt az üzenetet, amelyet Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter ebben a hónapban táviratozott, miszerint a kínai gyárak hatalmas termelése globális problémává vált.

Eközben Hszi Csin-ping elnök a gazdasági növekedés újjáélesztésére irányuló törekvés középpontjába tervezi állítani a országa hatalmas feldolgozóiparát. Peking azon elszántsága, hogy ugyanazokat a zöld ágazatokat ösztönözze, amelyeket az európai és az amerikai döntéshozók bővíteni kívánnak, feszültséget keltett a legfontosabb kereskedelmi partnerekkel.

A velük folytatott megbeszéléseim során nagyon világosan kifejtettem, hogy ez nemcsak minket, hanem más országokat, Európát, Japánt, sőt a feltörekvő piacokat is aggasztja

 mondta Yellen a vasárnap. Az Egyesült Államok "semmit sem vesz le az asztalról", beleértve a további vámok lehetőségét is, hogy megfékezze a kínai áruk dömpingjét - tette hozzá.

Scholz kancellárként második látogatását kezdte meg vasárnap Németország fő kereskedelmi partnerénél, ahol a német delegáció a délnyugati Csungking város pártfőtitkárával folytatott megbeszélésen felvetette a kínai túltermelés kérdését.

Az egyik résztvevő szerint a kínai fél "álkérdésként" utasította el a német kritikákat, mondván, hogy azok a kommunista párt tisztviselői által "álhírnek" vagy "hamis információnak" tekintett dolgokon alapulnak.

Németország azt szeretné, ha Kína biztosítaná, hogy a vállalatok jogai garantáltak legyenek, hogy tisztességes versenyfeltételek legyenek, az itt működő helyi cégekkel is, és hogy a közbeszerzési pályázatokhoz is hozzáférjenek - mondta Scholz újságíróknak.

Az Európai Unió tavaly hivatalosan is szubvencióellenes vizsgálatot indított a Kínában gyártott elektromos járművekkel kapcsolatban, azt állítva, hogy az olyan vállalatok, mint a BYD Co. hatalmas állami támogatásokból élnek. Peking nem ért egyet ezzel, mondván, hogy a teljes ellátási lánc lehetővé teszi a kínai cégek számára, hogy kiváló minőségű, alacsony árú autókat gyártsanak.

A blokk emellett vizsgálatot fog indítani a kínai orvosi eszközök beszerzésével kapcsolatban, mivel igyekszik kezelni azokat az aggályokat, amelyek szerint Peking politikája tisztességtelenül előnyben részesíti a hazai beszállítókat. A vizsgálatot akár már április közepén bejelenthetik, és a Bloombergnek nyilatkozó, az ügyet ismerő személyek szerint ez azt eredményezheti, hogy a blokk korlátozza a kínaiak hozzáférését a tenderekhez. Ez lenne az EU úgynevezett nemzetközi közbeszerzési eszközének (IPI) első alkalmazása.

Címlapkép forrása: EU

RSM Blog

SAP a HR és bérszámfejtés területén

Az SAP rendszer a pénzügy, a beszerzés, és az ügyfélkapcsolatok kezelése mellett a humánerőforrás (HR) és a bérszámfejtés területén is központosított keretet biztosít a vállalatok szám

Kiszámoló

Így is lehet: az adakozás James Bondja

Írtam nemrég a gazdagokról (meg úgy általában a kapzsiságról), azokról, akik annyi pénzt felhalmoznak, hogy fogalmuk sincs, mit tudnának vele kezdeni még az ükunokáik ükunokái is. (Minden r

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
18 éve nem látott ilyet Magyarország: dől a pénz azokhoz, akik félre tudnak tenni
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai? Bemutatjuk melyik platformunk a legoptimálisabb külföldi részvények vásárlásához.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
forint