Özönlenek a külföldiek Magyarországra, kiderült, honnan jönnek
Gazdaság

Özönlenek a külföldiek Magyarországra, kiderült, honnan jönnek

Portfolio
Egyre több dolgozó jön a Fülöp-szigetekről Magyarországra, de Vietnámból és Kirgizisztánból is szép számmal érkeznek hozzánk - derült ki a KSH friss adataiból. Mindeközben az ukrán, a szlovák és a román dolgozók száma csökken.

Tavaly indult el igazán a harmadik országbeli dolgozók bevándorlása Magyarországra. A könnyített feltételek miatt ugyanis egyre egyszerűbb innen toborozni, ráadásul a magyarországi bérszínvonal a délkelet-ázsiai térség lakói számára igencsak vonzó. Amíg 2022-ben még csak 1100 fülöp-szigeteki volt hazánkban, addig 2023-ban már közel 6300-an dolgoztak itt, vagyis egy év alatt több mint 5 ezerrel nőtt a létszámuk. Ilyen sok munkavállaló egyetlen országból sem érkezett hozzánk. A dobogó második és harmadik fokára is távoli országok állhattak fel, egy év alatt 2200 vietnámi és 1300 kirgiz dolgozó érkezett Magyarországra.

A környező országokból szinte már egyáltalán nem érkeznek Magyarországra, hiszen az elmúlt évtizedben hazánk elveszítette azt a bérelőnyt, amit kínált a régiós országok versenyében. Ráadásul egyre inkább Nyugat-Európában keresnek munkát a kelet-közép-európai térség dolgozói.

A korábbi évtizedek bevándorlási trendjei miatt azonban továbbra is az látszik, hogy a Magyarországon dolgozó külföldiek közül a legtöbben Ukrajnából, Szlovákiából, illetve Romániából költöztek ide. Több mint 20 ezer ukrán dolgozik az országban, ugyanakkor fontos kiemelni, hogy Magyarország nem tudta itt tartani őket, egy év alatt ugyanis több mint 3600-zal csökkent a számuk. Vagyis a háború miatt elmenekült ukránok más európai országban dolgoznak szívesebben.

Jelenleg több mint 7 ezer szlovák és román állampolgárságú dolgozó vállal munkát Magyarországon, kismértékben azonban az ő számuk is mérséklődik, hiszen Magyarország már nem olyan vonzó célország számukra, mint korábban. Az ukrán, a szlovák és a román dolgozók után a listában már távol-keleti országok következnek a létszámállományt tekintve, fülöp-szigeteki, kínai (5900), vietnámi (5400), illetve indiai (3100) munkavállalók. Könnyen lehet, hogy a következő években az ukránok után már nem a szlovák és a román dolgozók létszáma lesz a legnagyobb, hanem a fülöp-szigeteki és a vietnámi munkavállalóké, hiszen amíg a környező országokból egyre kevesebben jönnek, addig a távol-keleti országokból egyre többen.

Címlapkép forrása: Getty Images

Kasza Elliott-tal

3M Company

Nemrég írtam a Solventumról, levált az MMM-ről és áprilisban a tőzsdére ment. Minden MMM részvényes a 4 részvénye után kapott egy SOLV részvényt. Ez eddig nagyon szép, azonban 05.14-én MM

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nesze neked, ötéves szuperállampapír: tízmilliárdokat buktak a magyarok az értelmetlenné vált befektetésen
Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
hurrikán vihar Saffir-Simpson-skála