Az IMF nem látja a kormány 2,5%-os növekedési előrejelzését idén
Gazdaság

Az IMF nem látja a kormány 2,5%-os növekedési előrejelzését idén

MTI
|
Portfolio
A Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerint összességében minimálisan javultak a világgazdaság idei kilátásai a szervezet előző, januári előrejelzése óta. Friss számokat közölt a valutaalap a magyar növekedési kilátásokra vonatkozóan is.

Az IMF kedden ismertetett Világgazdasági kilátások (World Economic Outlook, WEO) felülvizsgált prognózisa szerint idén a világ egészére számolt bruttó hazai termék (GDP) 3,2 százalékkal nő a januárban várt 3,1 százalékkal szemben, a jövő évi GDP-növekedést továbbra is 3,2 százalékra várja a szervezet. Tavaly 3,2 százalékkal nőtt a világgazdaság.    

A januári, 1,5 százalékos becsléséhez képest 1,7 százalékra javította a fejlett országok idei növekedésére vonatkozó várakozását a valutaalap, miközben a jövő évi adatot 1,8 százalékon tartotta. Az országcsoport hazai összterméke 1,6 százalékkal nőtt tavaly.    

Az euróövezetben a tavalyi 0,4 százalékos GDP-növekedés után idén 0,8 százalékos bővülést vár az IMF, 0,1 százalékponttal alacsonyabbat a januári prognózisban jelzettnél, 2025-ben pedig 1,5 százalékost az év elején becsült 1,7 százalék helyett.    

Németország idei növekedési prognózisát 0,3 százalékponttal, 0,2 százalékra rontotta az IMF, a jövő évit pedig ugyancsak 0,3 százalékponttal, 1,3 százalékra fogta vissza. A német GDP tavaly 0,3 százalékkal csökkent.    

Az amerikai gazdaság kilátásaival kapcsolatban derűlátóbb az IMF januárhoz képest: az idei GDP-növekedési előrejelzését 0,6 százalékponttal, 2,7 százalékra, a jövő évit pedig 0,2 százalékponttal, 1,9 százalékra javította. Az amerikai GDP tavaly 2,5 százalékkal nőtt.    

A fejlődő országokban idén és jövőre egyaránt 4,2 százalékos növekedést vár az IMF. Az idei prognózist 0,1 százalékponttal javították, a jövő évit viszont változatlan szinten tartották a jelentés összeállítói. Az országcsoport GDP-je 4,3 százalékkal bővült tavaly.    

Az IMF nem módosította Kína idei és jövő évi növekedésével kapcsolatos előrejelzését januárhoz képest, az ideit 4,6 százalékon, a jövő évit 4,1 százalékon tartotta. Kína gazdasága tavaly 5,2 százalékkal nőtt.    

India idei gazdasági növekedése nagyobb lehet a januárban vártnál, a bővülés jócskán meghaladja majd a kínait. Az idei GDP-növekedési kilátást 0,3 százalékponttal, 6,8 százalékra javította fel az IMF, amely a jövő évi előrejelzésén nem változtatott, azt 6,5 százalékon tartotta, miután a tavalyi növekedés 7,8 százalék volt.    

Oroszország GDP-je idén 3,2 százalékkal nőhet a januárban várt 2,6 százalék helyett, jövőre pedig 1,8 százalék lehet a gazdasági növekedés a januárban becsült 1,1 százalék helyett. Az orosz GDP tavaly 3,6 százalékkal nőtt.    

A világkereskedelmi forgalom tavaly 0,3 százalékkal bővült, az IMF prognózisa szerint idén 3 százalékkal, jövőre 3,3 százalékkal nő. Januári becsléséhez képest az idei és a jövő évi forgalom alakulásával kapcsolatos adatot 0,3 százalékponttal rontotta.    

A Brent, a Dubai Fateh és az amerikai WTI nyersolaj árának átlaga 80,59 dollár volt tavaly. Az idén 78,61 dollár, jövőre pedig 73,68 dollár lehet az IMF szerint.    

Az IMF a fejlett országokban 2,6 százalékos inflációt vár az idén és 2 százalékost jövőre, ami megegyezett a januári becsléssel. Az euróövezetben idén 2,4 százalékos, jövőre 2,1 százalékos, Japánban az idén 2,2 százalékos, jövőre 2,1 százalékos, az Egyesült Államokba pedig idén 2,9 százalékos, jövőre 2 százalékos inflációra számít az IMF.    

A fejlődő országokban az idén 8,3 százalékos, jövőre pedig 6,2 százalékos inflációra számít az IMF, az ideit és a jövő évit egyaránt 0,2 százalékponttal magasabbra várja a januárban jelzettnél.    

Tavaly a fejlett országokban 4,6 százakkal, a fejlődő országokban 8,3 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak.    

Magyarország az IMF januári előrejelzésében nem szerepelt. A kedden ismertetett becslés szerint a magyar GDP idén 2,2 százalékkal, jövőre 3,3 százalékkal nő a tavalyi 0,9 százalékos csökkenést követően.    

A jelentés összeállítói szerint Magyarországon az infláció a tavalyi 17,1 százalék után idén 3,7 százalék, jövőre 3,5 százalék lesz, míg a munkanélküliségi ráta a tavalyi 4,1 százalék után 4,4 százalék lesz idén és 4,2 százalék jövőre.

Emlékezetes, a kormány múlt héten jelentette be, hogy a költségvetés idei módosítása mellett kiigazítja a makrogazdasági prognózisát is. Az idei évre 2,5%-os GDP-növekedést vár a korábban feltételezett 4% után, míg jövőre 4,1%-kal bővülhet a gazdaság a kormány várakozása szerint. Vagyis ehhez képest az IMF borúlátóbb a magyar kormánynál.

Címlapkép forrása: Samuel Corum/Bloomberg via Getty Images

Kiszámoló

Így is lehet: az adakozás James Bondja

Írtam nemrég a gazdagokról (meg úgy általában a kapzsiságról), azokról, akik annyi pénzt felhalmoznak, hogy fogalmuk sincs, mit tudnának vele kezdeni még az ükunokáik ükunokái is. (Minden r

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
18 éve nem látott ilyet Magyarország: dől a pénz azokhoz, akik félre tudnak tenni
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai? Bemutatjuk melyik platformunk a legoptimálisabb külföldi részvények vásárlásához.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
GettyImages-172781953federalreserve