Így tör regionális babérokra a magyar áramtőzsde
Gazdaság

Így tör regionális babérokra a magyar áramtőzsde

A térség áramtőzsdei központjává válik Budapest, miután a magyar piacot működtető HUPX csatlakozik a közép- és délkelet-európai energiatőzsdéhez, az ADEX-hez. A várakozásokról is beszélt a Portfolio Checklist hétfői adásában Vajta Mátyás, a HUPX vezérigazgatója.

Az ADEX hamarosan a magyar fővárosba teszi át a székhelyét, ami nem csak Szerbia, Szlovénia és Magyarország áramtőzsdéinek életében hoz majd változást - magyarázta a HUPX vezérigazgatója, Vajta Mátyás a Portfolio Checklist hétfői műsorában. A létrejövő tőzsdecsoport a három ország áramtőzsdéjének egy cégcsoportba szervezését jelenti. “Ez alapvetően egy cégjogi aktus” – mondta a cégvezető, hozzátéve, hogy az együttműködő három tőzsde a továbbiakban is önálló entitás is marad.

dr. Vajta Mátyás
HUPX, vezérigazgató
Vajta Mátyás, a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen végzett jogászként, majd a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen jogász-közgazdász diplomát is szerzett. Szakmai pályafutása a HUPX-nél 201
Tovább
Vajta Mátyás, a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen végzett jogászként, majd a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen jogász-közgazdász diplomát is szerzett. Szakmai pályafutása a HUPX-nél 201 Tovább

Az ADEX trojkává bővüléséról tavaly decemberben már írt a Portfolio, a tulajdonosok a rendszertől egy hatékonyan működtethető tőzsdecsoport létrejöttét remélik, és azt, hogy a gazdasági hatékonyság hasznot hajt majd. A három tőzsde között az egyablakos, one-stop-shop jellegű együttműködéssel próbálják majd a tőzsdei szabályzatokat hasonlóvá tenni egymáshoz.

Ha valaki mindhárom tőzsdének a tagja, akkor sokkal olcsóbban tudhasson kereskedni, bizonyos kedvezményeket megkapni

– vázolta a várható előnyök egyikét a HUPX vezetője.

Vajta a arról is beszélt a podcastben, hogy a régióban ez egy egyedülálló kezdeményezés, mely a pilotja lehet annak, hogy hogyan lehet az európai uniós rendszerhez közelíteni nem EU-s struktúrákat, valamint hogy a cégjogi integráción keresztül hogyan lehet a tényleges piaci összekapcsolás felé közelíteni a regionális villamos energia rendszereket. A regionálisan összekapcsolódó áramtőzsdék nehézségét főként az jelenti, hogy  a szerb jogrend még nem teljesen EU-konform, és az implementációs folyamaton Szerbiának végig kell érnie. Segítheti ezt a munkát, hogy az Európai Bizottság számára a délkelet-európai régió integrálása prioritást élvez.

A három fős ADEX-be egyelőre nem tartozik bele Horvátország, de Vajta Mátyás szerint ez nem igazán jelent problémát, mivel Horvátország uniós tagállamként már most is az összekapcsolt európai energiapiac része. Ráadásul a magyar árampiaccal a napi  és a napon belüli kereskedés is működik, így “ezer szálon kapcsolódunk hozzájuk” – magyarázta a cégvezető. ADEX idővel kiindulópontja lehet a délkelet-európai terjeszkedésnek is.

A beszélgetés már meghallgatható a Spotify-on, az Apple Podcasten, a többi nagy podcast platformon, és itt, a cikkbe ágyazott lejátszóban is (20:08-tól, az utolsó könyvjelzőtől):

KÖVESS MINKET

Címlapkép forrása: Getty Images

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul szerdától a benzin ára

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Trump: Nagy-Britanniának még idén távoznia kell az EU-ból