Készen állunk a kamatcsökkentésre - mondta az EKB elnöke
Gazdaság

Készen állunk a kamatcsökkentésre - mondta az EKB elnöke

Portfolio
Készen állunk a kamatok további csökkentésére a közeljövőben - jelezte Christine Lagarde, az Európai Központi Bank elnöke. Arról is beszélt a CNBC tudósítása szerint, hogy szorosan figyelik az olajárak alakulását a közel-keleti feszültségek fényében.

Christine Lagarde, az Európai Központi Bank (EKB) elnöke arról beszélt kedden, hogy a jegybank kész kamatot csökkenteni, ha jelentős gazdasági zavarok lépnek fel. Az EKB elnöke hangsúlyozta, hogy figyelemmel követik az olajárak alakulását, különös tekintettel a Közel-Keleten zajló konfliktusokra. Az Irán és Izrael közötti feszültség ellenére az olajárak eddig mérsékelten reagáltak.

Lagarde megjegyzései egybeesnek az EKB korábbi bejelentésével, amely szerint júniusban megkezdődhet a kamatcsökkentés. Az infláció mérséklődésével kapcsolatos bizalom növekedése esetén az EKB fontolgatja a restriktív monetáris politika enyhítését. A bank már öt alkalommal tartotta változatlanul a kamatlábakat, de jelezte, hogy az inflációs nyomás enyhülése esetén hajlandó tovább csökkenteni a 4%-os betéti kamatlábat.

Az EKB korábban nem utalt közvetlenül a monetáris politika lazításának lehetőségére. Lagarde kiemelte, hogy nem kötelezik el magukat előre semmilyen kamatpálya mellett, hangsúlyozva a bizonytalanságokra való odafigyelést és az adatok alapján történő döntéshozatal fontosságát.

Arra a kérdésre, miszerint várható-e több EKB-kamatcsökkentés az év folyamán, Lagarde nem válaszolt egyértelműen. A júniusi kamatcsökkentést illetően Olli Rehn, az EKB szakpolitikusa megerősítette, hogy ez attól függ, hogyan alakul az infláció. Rehn szerint a geopolitikai feszültségek jelentik a legnagyobb kockázatot.

A Közel-Keleti konfliktus eszkalálódása és az Irán által Izrael ellen indított légitámadás után világvezetők mérsékletre szólították fel a szembenálló feleket.

Címlapkép forrása: Arne Dedert/picture alliance via Getty Images

Holdblog

Ezek a világ legfejlettebb startupvárosai

Alig van európai szereplő a világ legfejlettebb startupvárosai közt, de legalább a leggyorsabban fejlődő ökoszisztémák terén előkelő helyen van a kontinens. Ezek a világ vezető... The post

Ricardo

Öröm van

Megjelent idehaza Carl Menger A közgazdaságtan alapelvei című 1871-es klasszikus műve. Tolle, lege!

Kasza Elliott-tal

3M Company

Nemrég írtam a Solventumról, levált az MMM-ről és áprilisban a tőzsdére ment. Minden MMM részvényes a 4 részvénye után kapott egy SOLV részvényt. Ez eddig nagyon szép, azonban 05.14-én MM

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Raiszi halálának beláthatatlan következményei lehetnek Iránra és az egész világra
Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Jaime Dimon a JP Morga vezérigazgatója