Portfolio signature

Sikerült az élénkítés, kilőtt a kínai gazdaság

Portfolio
A vártnál jobban alakult Kína első negyedéves GDP-növekedése, éves alapon 5,3%-kal bővült a világ második legnagyobb gazdasága. A növekedés fő húzóerejét épp az elvileg hűtésre szoruló beruházási aktivitás adta. Eközben a kiskereskedelmi forgalom és az ipari termelés gyengébben teljesített, ami azt jelenti, hogy a belső fogyasztás és az export egyelőre nem vette át a növekedési motor szerepét.

A kínai Nemzeti Statisztikai Hivatal közzétette a márciusra és 2024 első negyedévére vonatkozó legfontosabb gazdasági adatokat. Az 5,3%-os GDP-növekedés érdemben magasabb a vártnál, az előrejelzések piaci konszenzusa 4,8% volt. Negyedéves alapon 1,6%-kal bővült a kínai gazdaság. Értékelésükben az ING Bank szakértői azt írják, hogy az erős évkezdet jó előjel arra, hogy a gazdaság elérheti a 2024-re kitűzött 5%-os növekedési célt.

A magas GDP-növekedés kulcsa az első negyedévben a beruházás volt, míg a tavalyi fő növekedési hajtóerő, a fogyasztás mérséklődött. A nettó export szintén gyenge maradt, és nem járult hozzá jelentős mértékben a növekedéshez.

Az év első negyedévében az állóeszköz-beruházások éves szinten 4,5%-kal nőttek, ami jelentősen felülmúlta a piaci előrejelzéseket. Ezen belül az infrastrukturális beruházások 6,5%-kal nőttek éves szinten, ebben jelentős szerepe van az élénkítési célú állami beruházásoknak. Olyannnyira ez magyarázza a beruházási teljesítményt, hogy az állami beruházások 7,8%-kal nőttek, míg a magánjellegű beruházások csak csekély, 0,5%-os növekedést mutattak. Az alacsony magánberuházások azt jelzik, hogy még mindig nagy a vállalati szektor óvatossága - írja az ING.

Kedves Olvasónk!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés