Ugrik a gázár!

Portfolio
Megállíthatatlanul drágul az európai földgáz - mi állhat a háttérben?  
Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

AZ EURÓPAI FÖLDGÁZ HATÁRIDŐS JEGYZÉSE MÁR 5,3 SZÁZALÉKOT UGROTT MA,

ezzel január eleje óta nem látott szinten áll az árfolyam - a február közepi mélyponthoz képest már közel 50 százalékkal került feljebb a földgáz ára.

Az emelkedést elsősorban a közel-keleti feszültségek fokozódása és az ellátási zavarok okozzák: Halevi izraeli katonai vezető kijelentette, hogy Izrael válaszolni fog a hétvégi iráni támadásra, bár a válaszlépések konkrétumai továbbra sem világosak, és európai, arab országok és az Egyesült Államok tisztviselői is fokozták Izraelhez intézett felhívásaikat, hogy tartózkodjon a megtorló eszkalációtól. Eközben a norvégiai Nyhamna gázfeldolgozó üzemben bekövetkezett váratlan üzemzavar miatt péntek óta 15%-kal csökkent az Európába irányuló gázáramlás. A helyzetet tovább rontja, hogy az előrejelzések szerint Északnyugat-Európában alacsonyabb szélmozgás várható, azaz kisbb energietermelésre lehet számítani a szélerőművektők, illetve a hőmérséklet is a korábban vártnál alacsonyabban alakulhat. 

Címlapkép forrása: Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF