Előfizetői tartalom

Példátlan dolog történik ma a magyar árampiacon, és ez még csak a kezdet

Portfolio
Ma először történik olyan Magyarországon, hogy munkanapon terhelik vissza a Paksi Atomerőmű termelő blokkjait a menetrendezés során a napsütéses idő és a már 6000 MW feletti naperőművi kapacitás miatt – hívta fel a figyelmet a Portfolio mai Vállalati Energiamenedzsment konferenciáján Orbán Gábor. Az MVM Partner Zrt. vezérigazgatója arra is rámutatott, hogy mivel tavaly nyárhoz képest duplázódott a beépített naperőmű kapacitások volumene Magyarországon, így "borzasztó erős lesz idén a kannibalizációs hatás". Ez azt jelenti, hogy a tavalyi 74 napról 100-110-re ugorhat idén az olyan napok száma, amikor negatív áras órák alakulnak ki a magyar áramtőzsdén.

Orbán Gábor az előadásában áttekintette a nagykereskedelmi gáz- és áramárak elmúlt évekbeli tendenciáit, és megállapította, hogy az elmúlt két év alapvetően egy gázárak által indukált energiaválság volt, extrém gáz- és áramárakkal. Azt is hozzátette: most a konszolidációs időszakban vagyunk, és "nincs piaci pánik, mind az árszint, mind a volatilitás normális...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés