Elképesztő ütemben érkeznek Magyarországra a vendégmunkások
Gazdaság

Elképesztő ütemben érkeznek Magyarországra a vendégmunkások

Portfolio
Már 120 ezer vendégmunkás dolgozik hazánkban a gazdasági tárca szerint.

Jelenleg mintegy 120 ezer vendégmunkás dolgozik hazánkban - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium. Ez azért is érdekes, mert a KSH friss adatai sokkal alacsonyabb számokat mutatnak. A KSH elemzése szerint "2023-ban az előző évihez képest a külföldi állampolgárságú alkalmazottak száma 11,7 ezer fővel, 92,7 ezer főre emelkedett, amit a harmadik országbeli munkavállalók számának jelentősebb növekedése magyaráz." Ez közel 30 ezerrel alacsonyabb szám, mint amit az NGM közölt. A KSH szerint a külföldi munkavállalók száma 2021 óta gyorsuló ütemben nő az országban.

A héten megírtuk, hogy egyre több dolgozó jön a Fülöp-szigetekről Magyarországra, de Vietnámból és Kirgizisztánból is szép számmal érkeznek hozzánk. Mindeközben az ukrán, a szlovák és a román dolgozók száma csökken. Amíg 2022-ben még csak 1100 fülöp-szigeteki volt hazánkban, addig 2023-ban már közel 6300-an dolgoztak itt, vagyis egy év alatt több mint 5 ezerrel nőtt a létszámuk. Ilyen sok munkavállaló egyetlen országból sem érkezett hozzánk. A dobogó második és harmadik fokára is távoli országok állhattak fel, egy év alatt 2200 vietnámi és 1300 kirgiz dolgozó érkezett Magyarországra.

Ezzel a harmadik országból érkező munkavállalók aránya a V4 országokban továbbra is Magyarországon a legalacsonyabb - írja az NGM. A foglalkoztatottak számához viszonyítva a külföldről érkezők aránya hazánkban 2,6%, miközben Szlovákiában 3,8%, Lengyelországban 6,4%, Csehországban pedig 17%.

Cikkünk megjelenése után a KSH közölte: a hivatal "által közzétett adatok a magyarországi munkáltatóknál bejelentett alkalmazotti jogviszonnyal rendelkező, külföldi állampolgárságú munkavállalók (adott időintervallumi) átlagos állományi létszámára vonatkoznak. Az átlagos állományi létszám számbavétele a hozzáadott érték előállításában való részvétel, illetve a keresettel való rendelkezés szempontjából történik". Utalnak arra, hogy az NGM a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat által közzétett információkra támaszkodik, amely az adott időintervallumban kiadott, illetve az adott időpontban (pl. december 31-én) érvényes munkavállalási engedélyek darabszámára vonatkoznak. Érdemes megjegyezni, hogy a KSH legfrissebb adatai szerint 2024. januárban 97,6 ezer fő volt a külföldi állampolgárságú alkalmazásban állók létszáma, 12,4 ezer fővel több, mint az előző év azonos időszakában.

Címlapkép forrása: Getty Images

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Magyar üzletlánc saját márkás terméke is felkerült a szégyenlistára
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai? Bemutatjuk melyik platformunk a legoptimálisabb külföldi részvények vásárlásához.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
putyin üzbegisztán