Portfolio signature

Nem viccelt a kormány: élesedik az árösszehasonlító rendszer, jöhet a benzinárstop?

Portfolio
A Központi Statisztikai Hivatal a régiós üzemanyagárak monitorozása és összehasonlíthatósága érdekében 2024. április 19-én pénteken közzéteszi új kísérleti statisztikáját. Az üzemanyagár-kísérleti statisztika alapját az Eurostat Weekly Oil Bulletin jelenti, melynek adataiból a KSH régiós átlagárat számol a 95-ös benzin és dízelüzemanyagokra vonatkozóan, olvasható a közleményben. Ez azért fontos, mert Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter jelezte, hogy a KSH kimutatásai mentén fog majd arról határozni a kormány, hogy beavatkozzon-e az üzemanyagpiacon.

Élesedik az új rendszer

Ezen az online felületen lesz elérhető a KSH üzemanyagár-kísérleti statisztikája, melynek alapját az Eurostat Weekly Oil Bulletin adja - az itt feltüntetett adatokból a KSH régiós átlagárat számol a 95-ös benzin és dízelüzemanyagokra vonatkozóan, olvasható a vonatkozó közleményben. Az új statisztika monitorozásra és összehasonlításra szolgál, továbbá megmutatja a régiós árkülönbségeket az egyes országok és Magyarország tekintetében. A KSH Magyarország és a régiós országok üzemanyagárainak statisztikáit heti rendszerességgel fogja közzétenni 2024. április 19-től, az idősorok letölthetőek és visszamenőlegesen 2023. január 2-ig tartalmaznak adatokat.

Azért fontos ez a módszertan, mert Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter korábban jelezte, hogy

a KSH kimutatásai mentén fog majd arról határozni a kormány, hogy beavatkozzon-e az üzemanyagpiacon.

Kedves Olvasónk!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés