Lakossági rezsiemelés és pénzosztás jön a lengyeleknél
Gazdaság

Lakossági rezsiemelés és pénzosztás jön a lengyeleknél

Portfolio
A lengyel kormány arra készül egy friss jogszabálytervezet alapján, hogy az eddig 412 zloty-ról 500 zloty-ra emeli a lakossági áramár plafon mértékét, ami az ING elemzése szerint összességében mintegy 13%-os rezsiemelkedést jelent a villamos energia terén – írja a Reuters.

Az energiaválság mellett a lengyel kormány árplafonokat vezetett be, amellyel igyekezett fékezni a lakosság számára (is) a piaci drágulás beszűrődését, a kereskedőknek, szolgáltatóknak kifizetett kompenzáció pedig tetemes lett; 2023-ban mintegy 8 milliárd eurót emésztett fel az energiaár támogatások mértéke.

A 2024 második félévére tervezett villamosenergia árplafon mértéke 500 zloty lenne megawattóránként az idei első félévre érvényes 412 zloty után, tehát ez 21%-os emelést jelentene a plafon szintjében, de egyéb okok miatt az ING kalkulációja alapján ennél kisebb tényleges árampiaci rezsidrágulás következhet be a lengyeleknél.

Ez érdemi, és ennek tompítására is tenne lépést a lengyel kormány, ugyanis a tervez azt is tartalmazza, hogy az alacsonyabb jövedelmű emberek, illetve családok készpénzes jellegű támogatást (vouchereket) kapnának. Erre azok lennének jogosultak, akik egyedülállóként 2500 zloty alatt keresnek, míg családban élve az egy főre jutó jövedelem 1700 zloty alatti.

A hírügynökség összefoglalója megjegyzi: az infláció az elmúlt egy évi meredek lassulás után újból emelkedhet, részben a fenti okok miatt, és ezzel függött már össze az is, hogy a lengyel jegybank az utóbbi időben óvatosabbá vált a kamatpolitika terén.

Éppen a minap jelent meg, hogy hogyan alakultak a tavalyi második félévben az egyes uniós tagállamokban a nem-lakossági körben az áramárak, erről itt írtunk:

Címlapkép forrása: Getty Images

Ricardo

Egy kritika kritikája

Az osztrák közgazdasági iskola kritikája szerint a monetaristák tévesen egy mechanisztikus mennyiségi pénzelméletet fogadnak el, ami a pénz semlegességén, a mikro- és makrogazdaság merev elk

Kiszámoló

Itt a nyár, itt a roaming frász ideje

Itt a nyár, a vakációk és ezzel együtt a roaming frász ideje is. Az Unió nagyon helyesen rálépett a mobilszolgáltatók nyakára, az addigi szabadrablást felváltotta az, hogy az Unión belül ug

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Jön a felturbózott szuperállampapír! Itt vannak a részletek
Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai? Bemutatjuk melyik platformunk a legoptimálisabb külföldi részvények vásárlásához.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Székesfehérvár
2024. június 4.
Financial IT 2024
2024. június 11.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
2024. június 12.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
egyetemista-diakmunka-munka-munkavallalas