Megvannak az első horvát eredmények: kérdéses a kormányalakítás
Gazdaság

Megvannak az első horvát eredmények: kérdéses a kormányalakítás

Portfolio
|
MTI
A szavazatok csaknem harmadának összeszámolása után jó úton jár afelé a horvát kormányzó HDZ, hogy jelentős többséggel megnyerje a szerdai parlamenti választást, de kérdéses, hogy tud-e kormányt alakítani.

A szavazatok 31,69%-ának összeszámlálása után szerda este 9 óra után úgy látszott a mandátumbecslések alapján, hogy 65 mandátumot tud szerezni a HDZ a 151 fős parlamentnek, míg a fő ellenzéki erő, a Szociáldemokrata Párt vezette koalíció 42 mandátummal a második helyen érhet be - írja a Reuters. A jobboldali Haza Mozgalom 13 mandátummal a harmadik helyen áll jelenleg.

Mindez azt jelenti, hogy az exit-poll eredményekhez képest ismét jóval több a tényleges szavazatok száma a HDZ-re, hiszen a poll 58 mandátumot jósolt a HDZ-nek, 44-et az SPD-nek, 13-at a Haza Mozgalomnak.

Branko Bacic, a HDZ alelnöke még az exit-pollok este 7 órási közzététele után kijelentette: a magas részvételi arány még nagyobb legitimitást ad a nyertesnek.

A szerdai szavazáson valamivel több mint 3,7 millió horvát állampolgár adhatta le a voksát, a részvételi arány pedig rekordmagas volt. Délután fél öt óráig a szavazásra jogosultak 50,60 százaléka szavazott. 2020-ban ugyanebben az időpontban az arány 34,04 százalék volt.

Címlapkép forrása: Getty Images

RSM Blog

SAP a HR és bérszámfejtés területén

Az SAP rendszer a pénzügy, a beszerzés, és az ügyfélkapcsolatok kezelése mellett a humánerőforrás (HR) és a bérszámfejtés területén is központosított keretet biztosít a vállalatok szám

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
A második világháború óta a legnagyobb puccs készült Németországban – Mi lett volna, ha megdöntik az államrendet a Reichsbürgerek?
Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai? Bemutatjuk melyik platformunk a legoptimálisabb külföldi részvények vásárlásához.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
iskola gyerek gyermek mobil tanuló mobiltelefon okostelefon