Megvannak az első horvát eredmények: kérdéses a kormányalakítás

Portfolio
MTI
A szavazatok csaknem harmadának összeszámolása után jó úton jár afelé a horvát kormányzó HDZ, hogy jelentős többséggel megnyerje a szerdai parlamenti választást, de kérdéses, hogy tud-e kormányt alakítani.

A szavazatok 31,69%-ának összeszámlálása után szerda este 9 óra után úgy látszott a mandátumbecslések alapján, hogy 65 mandátumot tud szerezni a HDZ a 151 fős parlamentnek, míg a fő ellenzéki erő, a Szociáldemokrata Párt vezette koalíció 42 mandátummal a második helyen érhet be - írja a Reuters. A jobboldali Haza Mozgalom 13 mandátummal a harmadik helyen áll jelenleg.

Mindez azt jelenti, hogy az exit-poll eredményekhez képest ismét jóval több a tényleges szavazatok száma a HDZ-re, hiszen a poll 58 mandátumot jósolt a HDZ-nek, 44-et az SPD-nek, 13-at a Haza Mozgalomnak.

Branko Bacic, a HDZ alelnöke még az exit-pollok este 7 órási közzététele után kijelentette: a magas részvételi arány még nagyobb legitimitást ad a nyertesnek.

A szerdai szavazáson valamivel több mint 3,7 millió horvát állampolgár adhatta le a voksát, a részvételi arány pedig rekordmagas volt. Délután fél öt óráig a szavazásra jogosultak 50,60 százaléka szavazott. 2020-ban ugyanebben az időpontban az arány 34,04 százalék volt.

Címlapkép forrása: Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF