FONTOS Az ukrajnai háború árnyékában szép csendben Amerika egy újabb pusztító konfliktusra készül
 
Portfolio signature

Ezeket az autókat veszik most a leginkább Európában

Portfolio
Bár az év első két hónapja jól indult az európai autópiacon, a március belerondított a növekvő szériába, hiszen az évben először regisztráltak csökkenést az EU-ban - derült ki az ACEA legfrissebb autópiaci statisztikáiból. Bár a nagy autópiacok kivétel nélkül visszaestek, Magyarországon az eladások márciusban is jelentősen tudtak bővülni, elsősorban az elektromos autó támogatási programnak köszönhetően, amely megdobta a teljesen elektromos és hibrid járművek értékesítési számait. Eközben EU-s szinten továbbra is azt látjuk, hogy a benzines és a dízeles autókat veszik a leginkább, de egyre inkább törnek előre a hibridek.

Gyenge volt a március az európai autópiacon

Megérkeztek a legfrissebb európai autóértékesítési statisztikák, amelyek alapján március volt az év első visszaesést jelentő hónapja. Összesen 5,2 százalékkal csökkent az autóértékesítés márciusban az EU-ban, amely részben a húsvéti szünet időzítésének is betudható volt.

A négy legnagyobb piacon, Németországban, Spanyolországban, Olaszországban és a Franciaországban kivétel nélkül egyszámjegyű csökkenést regisztráltak márciusban az előző év azonos időszakához képest. A piaci csökkenés szinte az egész blokkot érintette, néhány kivételt leszámítva, amelyekbe Magyarország is beletartozik.

acea1a

Az erős évkezdésnek köszönhetően azonban még a márciusi visszaeséssel együtt is nőttek az eladások az év első negyedévében. A januártól márciusig tartó időszakban az EU-ban összesen 4,4 százalékkal több autót adtak el, mint a tavalyi év azonos időszakában. Ha ugyancsak a legnagyobb piacokat nézzük, Olaszországban és Franciaországban egyaránt 5,7 százalékkal, Németországban 4,2 százalékkal, Spanyolországban pedig 3,1 százalékkal nőttek az eladások az első három hónapban.

Kedves Olvasónk!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés