FONTOS Itt a régi ismerős: 13 kérdés és válasz a megújuló szuperállampapírról
Láthatatlan veszélyre figyelmeztetnek, a sokmilliós városok szép lassan elsüllyednek
Gazdaság

Láthatatlan veszélyre figyelmeztetnek, a sokmilliós városok szép lassan elsüllyednek

Portfolio
Kína nagyvárosainak közel felében "közepes vagy súlyos" mértékben süllyed a föld, ami emberek millióit teszi ki az árvízveszélynek, különösen, mivel a tengerszint is emelkedik - derül ki egy pénteken közzétett, műholdas adatokból készült tanulmányból, amelyről a Reuters számolt be.

A Science című tudányos folyóiratban megjelent tanulmány szerzői megállapították, hogy Kína városi területének 45%-a süllyed évi 3 milliméternél gyorsabban, 16%-a pedig évi 10 milliméternél gyorsabban, amit nemcsak a talajvízszint csökkenése, hanem az épített környezet puszta súlya is okoz.

Mivel Kína városi lakossága már így is meghaladja a 900 millió főt, "ezért ha a földterületek csak kisebb része süllyed, az is jelentős veszélyt jelenthet a városi életre" - írják a kutatók.

A süllyedés már most is több mint 7,5 milliárd jüan (1,04 milliárd dollár) éves veszteséget okoz Kínának, és a következő évszázadban a tengerparti területek közel negyede alacsonyabb lehet a tengerszintnél, ami emberek százmillióit teszi ki még nagyobb veszélynek.

Az északi Tianjin város, ahol több mint 15 millió ember él, az egyik legsúlyosabban érintett város. Tavaly 3000 lakost evakuáltak egy "hirtelen bekövetkezett geológiai katasztrófa" után, amelyet a nyomozók a vízkészletek kimerülésével, valamint a geotermikus kutak építésével magyaráztak.

Kína sok régi szénvidéke szintén a túlbányászat miatt szenved, a hatóságok gyakran kénytelenek betont fecskendezni az omladozó aknákba, hogy megerősítsék a talajt. A probléma nem korlátozódik Kínára. Egy februárban közzétett külön tanulmány szerint világszerte mintegy 6,3 millió négyzetkilométernyi földterület van veszélyben. A legsúlyosabban érintett országok közé tartozik Indonézia, ahol a főváros, Jakarta nagy része már a tengerszint alatt van.

Címlapkép forrása: Getty Images

Ricardo

Egy kritika kritikája

Az osztrák közgazdasági iskola kritikája szerint a monetaristák tévesen egy mechanisztikus mennyiségi pénzelméletet fogadnak el, ami a pénz semlegességén, a mikro- és makrogazdaság merev elk

Kiszámoló

Itt a nyár, itt a roaming frász ideje

Itt a nyár, a vakációk és ezzel együtt a roaming frász ideje is. Az Unió nagyon helyesen rálépett a mobilszolgáltatók nyakára, az addigi szabadrablást felváltotta az, hogy az Unión belül ug

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Jön a felturbózott szuperállampapír! Itt vannak a részletek
Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai? Bemutatjuk melyik platformunk a legoptimálisabb külföldi részvények vásárlásához.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Székesfehérvár
2024. június 4.
Financial IT 2024
2024. június 11.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
2024. június 12.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
etterem