Megszólalt az MNB az aranytartalékról
Gazdaság

Megszólalt az MNB az aranytartalékról

Portfolio
Az elmúlt hónapokban ismét a figyelem középpontjába került az arany, mint jegybanki tartalékeszköz és mint a stabilitás szimbóluma. A Magyar Nemzeti Bank pénz- és devizapiaci igazgatója, Veres István Attila most részletesen bemutatta az elmúlt évek aranypiaci folyamatait, trendjeit, emellett pedig a hazai aranytartalék alakulásáról is említést tett.

Az elmúlt évek világgazdasági eseményei és tőkepiaci folyamatai egy olyan helyzetet alakítottak ki, amiben az aranytartalék szerepe még inkább felértékelődött, ugyanis az arany a bizalom, a tartósság és a stabilitás szimbóluma, emiatt a múltban már számtalanszor funkcionált menedékeszközként válságok idején.

A világgazdaság az utóbbi évek legnagyobb globális inflációs hullámán van túl, miután arelatíve nyugodt, egyensúllyal és növekedéssel jellemezhető 2010-es éveket 2020-ban válságok rázták meg. Először a Covid, és az arra adott kormányzati és jegybanki reakciók mozgatták meg főként a pénzügyi piacokat, majd a geopolitikai feszültségek élesedtek ki, így igencsak bizonytalanná váltak az inflációs várakozások, valamint a növekedési kilátások is.

Az elmúlt években a jegybanki döntéshozók az emelkedő inflációs környezetre váltva világszerte a monetáris szigorítás mellett döntöttek az infláció letörése, valamint a makrogazdasági egyensúly helyreállítása érdekében. Napjainkban a piaci szereplők azonban már azt találgatják, hogy is kezdődhetnek meg a kamatvágások, ez azonban további bizonytalansági faktort jelent a pénzügyi piacokon.

Ebben a bizonytalan környezetben, a világgazdasági környezet változására reagálva az elmúlt években egyre több ország kezdte el növelni aranytartalékát. 2022-ben és 2023-ban is évtizedes rekordokat döntöttek a jegybanki aranyvásárlások, melyek elsősorban Kínához, Törökországhoz, Indiához és Japánhoz köthetők, tavaly azonban már Lengyelország is jelentős vásárló volt, és Csehország is további vásárlásokat tervez. A tavalyi évben a teljes globális aranykereslet elérte a 4899 tonnát, ami új történelmi rekordnak számít,

a legfrissebb adatok szerint pedig tovább folytatódhat ez a tendencia.

Ami a hazai tartalékot illeti, az MNB aranytartaléka a 2018 előttihez képest harmincszorosára emelkedett az elmúlt években, miután a jegybank már 2018-ban döntött az aranytartalék növeléséről, megtízszerezve ezzel akkor 3,1 tonnás állományát. Ezt követően pedig a világjárvány alatt háromszorosára növelte a magyar aranytartalékot, ami 2021-ben már 94,5 tonnára emelkedett,

ami régiós szinten is kiemelkedőnek számít.

Címlapkép forrása: Getty Images

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Béketárgyalás lesz az ukrajnai háború lezárásáról, de máris jött egy igazán rossz hír

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
olajfinomito shutter