Gazdaság

"Örök vegyi anyagok" szennyezik a csapvizet, két veszélyes anyag ellen hirdettek harcot

Portfolio
Az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynöksége pénteken kettő széles körben használt ipari vegyi anyagot veszélyes anyagnak minősített, felgyorsítva ezzel az "örök vegyi anyagként" ismert mérgező vegyületek visszaszorítását - írja a Reuters.

A szabály előírja az Egyesült Államokban működő vállalatok számára, hogy jelenteniük kell a két leggyakrabban használt per- és polifluoralkil-anyag, vagy PFAS (amelyeket az "örök vegyi anyagok" néven is ismerünk) szivárgását, és segít a meglévő szennyeződések megtisztításában. A szabály szerint a vállalatoknak fizetniük kell a szivárgásokért.

A PFAS több ezer vegyi anyagból álló család, amelyet olyan fogyasztói és kereskedelmi termékekben használnak, mint a tűzoltóhabok, tapadásmentes serpenyők és foltálló szövetek. Kapcsolatba hozták őket a rákos megbetegedésekkel és más egészségügyi problémákkal, és gyakran nevezik őket örökkévaló vegyi anyagoknak, mivel nem bomlanak le könnyen az emberi szervezetben vagy a környezetben.

Az új szabály a PFOA és PFOS néven ismert két PFAS-ból származó szennyezést célozza, de nem tiltja be a vegyi anyagokat.

A nagy vegyipari vállalatok közül többet vádolnak azzal, hogy PFAS vegyi anyagokkal szennyezik az amerikai ivóvizet, tavaly ezek a perek több mint 11 milliárd dollárnyi kártérítést eredményeztek.

Nemrégiben egy kutatás rámutatott arra, hogy a perfluoralkil- és polifluoralkil-anyagok (PFAS) örök vegyi anyagokjelentős mértékben meghaladják a nemzetközi szabályozó hatóságok által elfogadott koncentrációkat a világ felszíni és felszín alatti vizeiben.

A VIZSGÁLT TALAJVÍZMINTÁK TÖBB MINT HARMADA TÚLLÉPTE AZ AMERIKAI KÖRNYEZETVÉDELMI ÜGYNÖKSÉG (EPA) ÁLTAL 2023 MÁRCIUSÁBAN JAVASOLT HATÁRÉRTÉKEKET MÉG OLYAN HELYEKEN IS, AHOL NEM VOLT ISMERT SZENNYEZŐDÉS FORRÁSA.

Címlapkép forrása: Shutterstock

Ricardo

Egy kritika kritikája

Az osztrák közgazdasági iskola kritikája szerint a monetaristák tévesen egy mechanisztikus mennyiségi pénzelméletet fogadnak el, ami a pénz semlegességén, a mikro- és makrogazdaság merev elk

Kiszámoló

Itt a nyár, itt a roaming frász ideje

Itt a nyár, a vakációk és ezzel együtt a roaming frász ideje is. Az Unió nagyon helyesen rálépett a mobilszolgáltatók nyakára, az addigi szabadrablást felváltotta az, hogy az Unión belül ug

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Jön a felturbózott szuperállampapír! Itt vannak a részletek
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Székesfehérvár
2024. június 4.
Financial IT 2024
2024. június 11.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
2024. június 12.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai? Bemutatjuk melyik platformunk a legoptimálisabb külföldi részvények vásárlásához.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
etterem