Megúszta Meloni, a hitelminősítő nem csapott oda
Gazdaság

Megúszta Meloni, a hitelminősítő nem csapott oda

Portfolio
Az S&P Global Ratings felülvizsgálatakor változatlanul hagyta Olaszország BBB osztályzatú, stabil kilátású hitelminősítését. Ez az első nagyobb értékelés az ország adósságpályájáról Giorgia Meloni miniszterelnök kormánya alatt. A minősítés, amely két fokozattal a bóvli besorolás felett van, azt jelzi, hogy Olaszországot jelenleg nem fenyegeti a leminősítés veszélye.

A felülvizsgálatra azt követően kerül sor, hogy a kormány nemrégiben elismerte, hogy adósságcsökkentési erőfeszítései nem hoztak eredményt, és valószínűleg kiköltekezésre kényszerülnek. Ennek ellenére Olaszországban a pénzügyi piacokon nyugalom van, és az olasz adósságok német adósságokhoz képest fizetett többlethozama kétéves mélypontra esett. Ez részben annak köszönhető, hogy Meloni koalíciója a 2022 végi hatalomátvétel óta visszafogott költségvetési politikát folytatott – írja a Bloomberg.

Olaszország költségvetési helyzetére azonban negatívan hatott az emelkedő kamatlábak és a szomszédos országok, például Németország gazdasági gyengesége. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) előrejelzése szerint Olaszország adóssága a következő öt évben növekedni fog, és a kormány saját prognózisa szerint a GDP-arányos adósságráta 2026-ban 139,8%-on fog tetőzni.

Az IMF előrejelzése szerint ez az érték már jövőre eléri a 140%-ot.

A kormány várakozásai az idei gazdasági növekedésre vonatkozó optimistább kilátásokon alapulnak: az olasz jegybank és számos magánszektorbeli előrejelző által jósolt 0,6%-os növekedéssel szemben 1%-os bővülést prognosztizálnak. A részletesebb adatok közzétételének ütemezése arra csábíthatja Melonit, hogy a közelgő uniós választások utánra halassza az olyan nehéz döntéseket, mint a beígért adócsökkentések vagy a vállalatoknak és a polgároknak nyújtott támogatások visszavonása.

Az S&P riválisai, a Fitch Ratings és a Moody's a tervek szerint május 3-án, illetve május 31-én adnak ki potenciális értékelést Olaszországról.

Címlapkép forrása: Portfolio

Kiszámoló

Itt a nyár, itt a roaming frász ideje

Itt a nyár, a vakációk és ezzel együtt a roaming frász ideje is. Az Unió nagyon helyesen rálépett a mobilszolgáltatók nyakára, az addigi szabadrablást felváltotta az, hogy az Unión belül ug

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Jön a felturbózott szuperállampapír! Itt vannak a részletek
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Székesfehérvár
2024. június 4.
Financial IT 2024
2024. június 11.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
2024. június 12.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai? Bemutatjuk melyik platformunk a legoptimálisabb külföldi részvények vásárlásához.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
Schneider Electric Dunavecse Szijjarto Peter