Olyan védőoltást fejlesztettek, amire korábban még nem volt példa
Gazdaság

Olyan védőoltást fejlesztettek, amire korábban még nem volt példa

Portfolio
A Riverside-i Kaliforniai Egyetem kutatói egy olyan vakcinát fejlesztettek, amely képes minden vírustörzs ellen hatékonyan védekezni, így forradalmasíthatja az oltások folyamatos frissítésének szükségességét. A kutatás egérkísérletekben már bizonyított hatékonyságot mutatott.

A Kaliforniai Egyetem Riverside-i kutatócsoportja által kifejlesztett új vakcinatípus lehetőséget nyújt arra, hogy hatékony védelmet biztosítson minden vírustörzs ellen, ami forradalmasíthatja a jövőbeli oltási stratégiákat - írta meg a Telex. A portál által idézett és az egyetem weboldalán közzétett információk szerint ez

az innováció megkönnyítheti az oltások folyamatos frissítésének szükségességét.

Jelenleg a kutatók évente próbálják megjósolni, mely influenzatörzsek lesznek a legelterjedtebbek, és ennek alapján fejlesztik ki a szezonális influenzaoltásokat. Hasonló módszerrel állítják össze a Covid-19 elleni vakcinákat is, amelyek célja a leggyakoribb variánsok leküzdése.

Az új vakcinastratégia azonban egy olyan vírusgenom részre fókuszál, amely minden törzsben közös, így potenciálisan minden variánssal szemben hatékony lehet. Eddig egérkísérletek igazolták az oltóanyag hatásosságát.

Rong Hai virológus és a tanulmány egyik szerzője szerint ez az újszerű megközelítés lehetővé teszi bármilyen vírus elleni széles körű alkalmazást, biztonságosan használható az emberek széles körében. A hagyományos vakcinák élő vagy elhalt vírusokat tartalmaznak, amelyek immunválaszt váltanak ki. Az új típusú vakcina viszont élő, módosított vírust használ anélkül, hogy szükség lenne a hagyományos immunválaszra vagy immunaktív fehérjékre.

Shouwei Ding, a tanulmány vezető szerzőjét idézte az egyetemi portál, miszerint ha létrehoznak egy olyan mutáns vírust, amely nem képes az RNS-interferencia (RNSi) elnyomását előidéző fehérjét termelni, akkor gyengíthetik a vírust. Ezáltal erősíthetik az RNSi-immunrendszerünket.

Boldogkői Zsolt biológus a Telex megkeresésére kiemelte a megközelítés újszerűségét és azt, hogy többféle RNS-vírussal szemben lehet hatékony. A nodamura vírussal végzett kísérletek során mutáns egereken tesztelték az elméletet; ezek az egerek T- és B-sejtjeik hiányában is védettek maradtak legalább 90 napig.

A kutatócsoport szerint alacsony annak esélye, hogy olyan mutáció jelenjen meg, amely képes lenne kijátszani ezt a védekezést. Ding hangsúlyozta módszerük potenciális alkalmazhatóságát nem csak influenza ellen, hanem más vírusfertőzésekkel szemben is - beleértve a Covid-19-et és a dengue-lázat.

Ezekkel a kutatásokkal párhuzamosan más csoportok - köztük a Pfizer és BioNTech - is dolgoznak univerzális vakcinák fejlesztésén, amelyek képesek lennének adaptálni magukat a vírusok változásaival szemben.

Címlapkép forrása: Getty Images

Kiszámoló

Más miért nem tanult?

Írtam nemrég a sávos adózásról. Az egyik visszatérő motívum volt a hozzászólásokban, hogy miért adóztatja az állam a vagyont, amikor azt eleve már adózott pénzből vettem, s ez így már

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Eljöhet a benzinkutak bosszúja

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
felhő vihar eső budapest duna