Olyan védőoltást fejlesztettek, amire korábban még nem volt példa
Gazdaság

Olyan védőoltást fejlesztettek, amire korábban még nem volt példa

Portfolio
A Riverside-i Kaliforniai Egyetem kutatói egy olyan vakcinát fejlesztettek, amely képes minden vírustörzs ellen hatékonyan védekezni, így forradalmasíthatja az oltások folyamatos frissítésének szükségességét. A kutatás egérkísérletekben már bizonyított hatékonyságot mutatott.

A Kaliforniai Egyetem Riverside-i kutatócsoportja által kifejlesztett új vakcinatípus lehetőséget nyújt arra, hogy hatékony védelmet biztosítson minden vírustörzs ellen, ami forradalmasíthatja a jövőbeli oltási stratégiákat - írta meg a Telex. A portál által idézett és az egyetem weboldalán közzétett információk szerint ez

az innováció megkönnyítheti az oltások folyamatos frissítésének szükségességét.

Jelenleg a kutatók évente próbálják megjósolni, mely influenzatörzsek lesznek a legelterjedtebbek, és ennek alapján fejlesztik ki a szezonális influenzaoltásokat. Hasonló módszerrel állítják össze a Covid-19 elleni vakcinákat is, amelyek célja a leggyakoribb variánsok leküzdése.

Az új vakcinastratégia azonban egy olyan vírusgenom részre fókuszál, amely minden törzsben közös, így potenciálisan minden variánssal szemben hatékony lehet. Eddig egérkísérletek igazolták az oltóanyag hatásosságát.

Rong Hai virológus és a tanulmány egyik szerzője szerint ez az újszerű megközelítés lehetővé teszi bármilyen vírus elleni széles körű alkalmazást, biztonságosan használható az emberek széles körében. A hagyományos vakcinák élő vagy elhalt vírusokat tartalmaznak, amelyek immunválaszt váltanak ki. Az új típusú vakcina viszont élő, módosított vírust használ anélkül, hogy szükség lenne a hagyományos immunválaszra vagy immunaktív fehérjékre.

Shouwei Ding, a tanulmány vezető szerzőjét idézte az egyetemi portál, miszerint ha létrehoznak egy olyan mutáns vírust, amely nem képes az RNS-interferencia (RNSi) elnyomását előidéző fehérjét termelni, akkor gyengíthetik a vírust. Ezáltal erősíthetik az RNSi-immunrendszerünket.

Boldogkői Zsolt biológus a Telex megkeresésére kiemelte a megközelítés újszerűségét és azt, hogy többféle RNS-vírussal szemben lehet hatékony. A nodamura vírussal végzett kísérletek során mutáns egereken tesztelték az elméletet; ezek az egerek T- és B-sejtjeik hiányában is védettek maradtak legalább 90 napig.

A kutatócsoport szerint alacsony annak esélye, hogy olyan mutáció jelenjen meg, amely képes lenne kijátszani ezt a védekezést. Ding hangsúlyozta módszerük potenciális alkalmazhatóságát nem csak influenza ellen, hanem más vírusfertőzésekkel szemben is - beleértve a Covid-19-et és a dengue-lázat.

Ezekkel a kutatásokkal párhuzamosan más csoportok - köztük a Pfizer és BioNTech - is dolgoznak univerzális vakcinák fejlesztésén, amelyek képesek lennének adaptálni magukat a vírusok változásaival szemben.

Címlapkép forrása: Getty Images

Ricardo

Egy kritika kritikája

Az osztrák közgazdasági iskola kritikája szerint a monetaristák tévesen egy mechanisztikus mennyiségi pénzelméletet fogadnak el, ami a pénz semlegességén, a mikro- és makrogazdaság merev elk

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Egyik napról a másikra felsorakozott a kínai hadsereg – Nyakunkon a következő nagy háború?
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Székesfehérvár
2024. június 4.
Financial IT 2024
2024. június 11.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
2024. június 12.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai? Bemutatjuk melyik platformunk a legoptimálisabb külföldi részvények vásárlásához.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
tehén influenza