Rendületlenül vágja tovább a kamatot az MNB
Gazdaság

Rendületlenül vágja tovább a kamatot az MNB

Portfolio
Hiába a forint gyengélkedése, az MNB kitart az előre kijelölt kamatcsökkentési pálya mellett - mondják egységesen a Portfolio által megkérdezett elemzők. Az 50 bázispontos (fél százalékpontos) lazítási ütem egészen az év közepéig kitarthat, utána azonban decemberig már csak igen kis mértékben vágja tovább a kamatot.

A Magyar Nemzeti Bank márciusban tulajdonképen elmondta, hogy áprilistól 50 bázispontos kamatvágásokat szeretne végrehajtani, vagyis kedden a 8,25%-os alapkamat 7,75%-ra mérséklődhet. Látszólag egyszerű tehát a kép, a jegybanki iránymutatást a piac tökéletesen elfogadta, hiszen teljesen egységesen eszerint alakultak a várakozások.

Valójában azonban ennél sokkal izgalmasabb a helyzet, ugyanis a rossz amerikai inflációs adat miatt az elmúlt két hét szerte a világon nagy felfordulást hozott. A Fed kamatvágásai kiárazódtak, a hozamok emelkedtek, a feltörekvő piaci devizák, köztük a forint gyengült. Idehaza is felmerült, hogy a jegybank a szándékaihoz képest jóval korábban megállásra kényszerülhet a lazításban, amennyiben inflációs és pénzpiaci stabilitási céljait szem előtt tartja. Úgy tűnik, a piac egyelőre bízik a kijelölt monetáris politikában, és nem gondolja úgy, hogy a 400-as szint közelébe visszatérő euró árfolyam elbizonytalanítaná az MNB-t. Egységes a vélemény: az eddig 75-100-as havi kamatcsökkentési tempóval haladó jegybank elégségesnek fogja gondolni, hogy a korábban bejelentett 50-es sebességre vált vissza, és az elmúlt napok hektikusabb pénzpiaci mozgásai nem késztetik ennél is nagyobb óvatosságra.

A Monetáris Tanács nagy valószínűséggel a 25 és a 50 bázispontos lazítás lehetőségét vitatja meg kedden - mondja Trippon Mariann, a CIB Bank vezető elemzője. Az ülés kimenetele megítélésünk szerint rendkívül bizonytalan, pénteken mi valamivel nagyobb esélyét látjuk annak, hogy az 50 bázispontos csökkentést támogatók lesznek többségben, teszi hozzá a szakember. Trippon azt is kiemelte, hogy az MNB vezető közgazdásza a Portfolio-nak adott nyilatkozatában egyértelművé tette, hogy a kamatdöntéseknél meghatározó súllyal esik a latba a pénzügyi piacok stabilitása, kiemelten a forint árfolyama, így a törékeny devizapiaci helyzet komoly érv lehet a lassítás mellett.

Becsey Zsolt, az Unicredit közgazdásza fordítva közelíti meg a kérdést: "Úgy gondoljuk, hogy nem fogja megkockáztatni a Tanács a 75 bázispontos lépést a jelenlegi környezetben. A legnagyobb akadály az MNB gyorsabb kamatvágási szándékai előtt most is a nemzetközi hozamszintek alakulása. Az amerikai gazdasági adatok nyomán újra felerősödött a higher for longer (tartósan magas kamatok) narratíva a piacokon, ami a magyar hosszú hozamokat is jelentősen feljebb tolta, illetve a forintot, valamint a BUX-indexet is jelentősen megrángatta. Ezt a helyzetet fejelik meg a hazai költségvetésről kapott adatok, amik az első negyedévben nem utalnak a 4,5 százalékos módosított hiánypálya reális befuthatóságára a bejelentett beruházsvisszafogó intézkedésekkel együtt sem. Ennek kapcsán, illetve az adósságpálya tekintetében a Fitch is fentartásokat fogalmazott meg. A költségvetési helyzet negatív híráramát ellensúlyozta az, hogy nem érkeztek az országra vonatkozóan érdemi negatív külpolitikai hírek, illetve a korábbi hónapokban folyamatosan jellemző MNB-kormány csörték is megszűntek. Baj nincsen, mivel a kötvény aukciókon erős volt a kereslet és az országcsőd kockázati feláraink sem emelkedtek, de a nemzetközi helyzet mindenképpen óvatosabb megközelítést igényel a jegybanktól."

Szabó Barna, az Egyensúly Intézet szakértője szintén úgy látja, hogy noha a reálgazdaság állapota lehetővé tenne egy nagyobb kamatvágást, a jegybank közelmúltbeli kommunikációja arra utal, hogy a keddi döntésnél felülsúlyozzák az árfolyam stabilitásának megőrzését. Így arra számít, hogy csak 50 bázisponttal csökkenti az MNB az irányadó kamatot.

Óvatosabb állásponton van Kiss Péter, az Amundi elemzője: "Az áprilisi 50 bázispontos kamatcsökkentés szinte biztosra vehető, azonban a további hasonló mértékű lépések valószínűsége kezd kiárazódni, ahogy a fejlett piaci kamatvágási várakozások is lejjebb jöttek és a piaci volatilitás megnövekedett. Alapforgatókönyvünk szerint tovább csökken majd az ütem és júniusra 7 százalékra csökken az alapkamat, azonban egyre nagyobbak a kockázatok. Az adatvezérelt üzemmód miatt akár egy magasabb szinten is megállhat a jegybank a kamatvágásokkal, a külső környezet negatív változása és negatív meglepetéseket okozó hazai infláció esetén.

Az év közepén várható alapkamatra Kiss tehát 7%-ot vár, a többség ennél egy kicsit kisebbet 6,75%-ot. Ez azt jelenti, hogy a piac úgy látja, az 50 bázispontos havi kamatcsökkentési ütem kitart júniusig. Gyorsításra senki nem számít, Szabó Barna szerint a romló külső környezetben az MNB mozgástere szűkül a kamatvágások terén, ha meg akarja őrizni a 400 forint alatti euróárfolyamot. A monetáris politika így továbbra is szigorú marad régiós összevetésben, magas reálkamattal és erős reálárfolyammal.

Míg a várakozások szerint a jegybank júniusig rendíthetetlenül mérsékli az alapkamatot, a második félév változást hoz. A várhatóan stagnálásba váltó, jegybanki cél felett ingadozó infláció mellett a jegybank jóval kevesebb kamatcsökkentési döntést hoz meg, a konszenzus szerint egyetlen egyet. Így az év közepi 6,75-ről mindössze 6,5%-ra csökken az irányadó ráta decemberre.

A következő hónapokban ismételten fokozatosan emelkedik az infláció éves mértéke, továbbá az EU-val kapcsolatos politikai súrlódások, a forint gyengülése, a geopolitikai feszültségek és a nemzetközi befektetői hangulat változékonysága is körültekintő monetáris politikát indokolnak - indokolja a piaci konszenzushoz közel eső véleményét Balog-Béki Márta, az MBH Bank szenior tőkepiaci elemzője.

Virovácz Péter, az ING Bank közgazdásza egyenesen úgy gondolja, hogy a jegybank a második fél évben egyáltalán nem lazít tovább. "Jöhet a tartós tartás időszaka. A decemberre vonatkozó inflációs előrejelzésünk továbbra is 5,5-6,0 százalék között van. Az év második felében a 6,75 százalékos stabil kamat továbbra is biztosítaná a pozitív reálkamat környezetet és a forint eszközök iránti keresletet a megfelelő kockázati prémium megtartásával."

Címlapkép forrása: Shutterstock

Kiszámoló

Más miért nem tanult?

Írtam nemrég a sávos adózásról. Az egyik visszatérő motívum volt a hozzászólásokban, hogy miért adóztatja az állam a vagyont, amikor azt eleve már adózott pénzből vettem, s ez így már

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Eljöhet a benzinkutak bosszúja

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
Megvan a SpaceX első utasa a Hold körüli útra