Vészhelyzeti áramimportra szorult ma Ukrajna, Magyarország is kisegítette
Gazdaság

Vészhelyzeti áramimportra szorult ma Ukrajna, Magyarország is kisegítette

Portfolio
Vészhelyzeti áramimportra szorult ma Ukrajna Magyarország, Románia, Szlovákia és Moldova felől, mivel az ukrán villamosenergia hálózat nehezen tudja kielégíteni a keresletet az orosz rakétatámadások és a rosszabbá váló időjárás miatt - közölte hétfőn az Ukrenergo nemzeti hálózatüzemeltető a Reuters tudósítása szerint.

Az ukrán energetikai infrastruktúrát március végétől súlyos, szisztematikus orosz bombázás, illetve rakétázás érte, és már április elején írtunk arról, hogy Magyarország felől is felpörgött az ukrán áramimport. Azóta ez április közepén is jelentős volt az Ukrenergo Telegram-üzenetei alapján, ma pedig arról tett bejelentést, hogy vészhelyzeti áramimportra szorult.

Az orosz rakétacsapások okozta károk miatt az erőművek nem tudnak annyi áramot termelni, hogy fedezni tudják a növekvő fogyasztást

– indokolta a lépést a rendszerüzemeltető. Azt is jelezte, hogy a romló időjárási körülmények miatt a fogyasztói kereslet megugrott, ezért továbbra is fogyasztási korlátozásokat vezetett be a dnyipropetrovszki régió ipari fogyasztói és a harkivi régió lakosai számára.

Tegnap, vasárnap az ukrán energiaügyi minisztérium előbb azt közölte, hogy tervei szerint napközben minimális mértékben áramexportot tud bonyolítani, de aztán az esti órákban (csúcsidő) vészhelyzeti segítséget kapott Lengyelországtól, Szlovákiától és Romániától.

A hírügynökség az ukrán villamosenergia-hálózat felőli „rángatás” kapcsán emlékeztet rá: az EU és Ukrajna összekapcsolta a hálózatokat az orosz invázió után, amelynek az is a célja, hogy utat nyisson a vészhelyzeti segítségnyújtás számára a kritikus infrastruktúrát ért orosz támadások esetén.

Címlapkép forrása: Getty Images

Ricardo

Egy kritika kritikája

Az osztrák közgazdasági iskola kritikája szerint a monetaristák tévesen egy mechanisztikus mennyiségi pénzelméletet fogadnak el, ami a pénz semlegességén, a mikro- és makrogazdaság merev elk

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Egyik napról a másikra felsorakozott a kínai hadsereg – Nyakunkon a következő nagy háború?
Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai? Bemutatjuk melyik platformunk a legoptimálisabb külföldi részvények vásárlásához.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Székesfehérvár
2024. június 4.
Financial IT 2024
2024. június 11.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
2024. június 12.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
tehén influenza