Lépni készül Ukrajna: 20 milliárd dollárnyi államadósságot ütemezne át
Gazdaság

Lépni készül Ukrajna: 20 milliárd dollárnyi államadósságot ütemezne át

Portfolio
Ukrajna azt tervezi, hogy május elejére megküldi a nemzetközi kötvénytulajdonosoknak a 20 milliárd dolláros adósságának átütemezésére vonatkozó tervjavaslatot - közölte két, a helyzetet jól ismerő forrás a Reuters szerint.

Ukrajna számára kulcsfontosságú, hogy az adósság átütemezéséről szóló megállapodás még azelőtt megszülessen, hogy augusztusban lejár a nemzetközi kötvények tulajdonosaival kötött kétéves fizetési moratórium. Az egyik forrás szerint az ukrán kormány reméli, hogy legkésőbb júniusban sikerül megállapodni.

A kötvények utáni kupon- és tőkefizetés befagyasztását azt követően hozták meg, hogy Oroszország 2022 februárjában megtámadta az országot, ami súlyosan érintette annak gazdaságát.

Ukrajna 2023 vége óta folyamatosan egyeztet a nagybefektetőkkel a nemzetközi adósságának átstrukturálására vonatkozó tervekről és a friss finanszírozás lehetőségéről, de eddig csak informális megbeszélésekre került sor.

A hírügynökség szerint nem világos, hogyan nézhet ki egy szerkezetátalakítás, mivel egy háborúba sodródott gazdaságról van szó, amelynek kilátásai, költségvetési helyzete és adósságtörlesztési képessége továbbra is bizonytalan.

A források szerint a kötvénytulajdonosok azt remélik, hogy az adósság átstrukturálásából új kötvényekkel kerülhetnek ki, amelyek a kezdetektől fogva kamatfizetést biztosítanának. Ukrajna szeretne hozzáférni a tőkepiacokhoz, és az adósságátütemezés részeként kötvényeket kellene kibocsátania, de biztosítékkal fedezett és garantált kötvények eladásával is szerezhetne új finanszírozást.

Ezek esetében Ukrajna nemzetközi partnerei - akár multilaterális hitelezők, akár egyes országok - biztosítékot nyújthatnának az új kötvényekhez, hasonlóan a latin-amerikai országok által az 1980-as évek végén kibocsátott úgynevezett Brady-kötvényekhez, amelyek mögött amerikai államkötvények álltak fedezetül.

Ukrajnának azzal is foglalkoznia kell, hogy miként dolgozza át a számos állami tulajdonú vállalatánál fennálló kötvényeket. A Naftogaz állami gázipari vállalat tavaly önállóan átstrukturálta nemzetközi kötvényeit. A Financial Times arról számolt be, hogy a kötvénytulajdonosok egy csoportja nem akarta, hogy az Ukrenergo hálózatüzemeltető nemzetközi kötvényeit is bevonják az államadósság átalakításába.

Ukrajna legtöbb kétoldalú hitelezője 2027-ig felfüggesztette a törlesztési kötelezettségeket. Elemzők szerint Ukrajna dönthet úgy, hogy amennyiben a nyári határidő előtt nem sikerül megállapodnia a kötvénytulajdonosokkal, akkor hosszabbítást kér a teljesítésre.

Címlapkép forrása: Getty Images

Kiszámoló

A kínai szellemvárosok

Kínában több tízmillió üres, gyakran félkész lakás van, a világ végén, ahol senki nem akar és soha nem is fog akarni lakni. (Optimista becslések szerint minden német háztartásnak jutna egy

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Magyar üzletlánc saját márkás terméke is felkerült a szégyenlistára
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai? Bemutatjuk melyik platformunk a legoptimálisabb külföldi részvények vásárlásához.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
putyin üzbegisztán