Nincs megállás, tovább vágta a kamatot az MNB!
Gazdaság

Nincs megállás, tovább vágta a kamatot az MNB!

Portfolio
A várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75%-ra mérsékelte az irányadó kamatot mai ülésén a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa. Ezzel folytatódott a kamatcsökkentési ciklus, ám a korábbi hónapokhoz képest már kisebb sebességgel. Az év közepétől akár teljesen leállhat a monetáris lazítás.

A Magyar Nemzeti Bank márciusban tulajdonképen elmondta, hogy áprilistól 50 bázispontos kamatvágásokat szeretne végrehajtani, vagyis fékezni kezdi a kamatcsökkentési tempóját az elmúlt hónapokban megszokott 75-100 bázispontos ütemről. A lassítás több szempontól is érthető:

  • A gyors inflációcsökkenés időszaka véget ért, májustól valószínűleg a jegybanki 2-4 százalékos célsáv felett lesz a mutató egészen az év végéig.
  • A forint árfolyama nem tudott stabilizálódni erősebb szinten, az euróval szembeni jegyzések 390 felett ragadtak. Ez az inflációs képet rontja.
  • A kamatcsökkentésekkel belátható közelségbe kerültek a régiós hozamszintek, illetve folyamatosan szűkült a fejlett piacokhoz (elsősorban az Egyesült Államokhoz) mért kockázati prémiumunk.

A lassítás olyannyira logikus volt, hogy a mai döntés előtt inkább az volt a kérdés, hogy nem fogja-e vissza magát még inkább a jegybank a kamatvágásokkal. Ugyanis a rossz amerikai inflációs adat az elmúlt két hétben szerte a világon nagy felfordulást hozott. A Fed kamatcsökkentési lépései kiárazódtak, a hozamok emelkedtek, márpedig az 5,25-5,50-es tengerentúli irányadó sávhoz képest egy erőteljesen lejtő hazai kamatpálya már nem sok felárat kínál. Fel is merült, hogy a jegybank a szándékaihoz képest jóval korábban megállásra kényszerülhet a lazításban, amennyiben inflációs és pénzpiaci stabilitási céljait szem előtt tartja.

A jegybank azonban kitartott a korábbi tervei mellett, és hozta a "beígért" 50 bázispontos lazítást.

Ahhoz, hogy a jegybank miért nem lett még óvatosabb, hozzájárulhatott, hogy az elmúlt egy hónapban kommunikációs eszközeivel sikeresen mérsékelte a piac túlszaladt kamatcsökkentési várakozásait. Virág Barnabás MNB-alelnök, Pleschinger Gyula monetáristanács-tag és Kuti Zsolt vezető közgazdász egyaránt beszéltek arról, hogy az év végi szintre vonatkozó piaci árazások túlságosan széttartók és összességében túlságosan optimisták. Ennek meg is lett az eredménye: kamatcsökkentési várakozásokban markáns kiigazodás következett be.

A 6 hónap múlva induló, illetve a 9 hónap múlva induló határidős kamatláb-árazások (6X9-es és 9X12-es FRA-k) tél vége felé még 5% körüli irányadó rátát áraztak, de mostanra ezek jócskán emelkedtek 6,5-7% körülre; közben az egy és három hónap múlva induló (1X4-es és 3X6-os) FRA-k inkább oldalaztak 7,5-8% körül. Így nagyon beszűkült a különböző futamidejű termékekbe árazott hozamcsökkentés, és végülis jelentős mértékű beárazott vágásokat árazott ki a piac az elmúlt hetekben. 

A kamatláb-árazások, a piaci elemzői várakozások és a jegybanki kommunikáció hasonló képet rajzolnak ki a jövőbeli kamatpálya szempontjából. Az MNB júniusig kitarthat a havi 50-es csökkentési tempó mellett, és így az év közepére a 6,5-7 százalékos sávban lehet az irányadó ráta. Persze addig még sok minden változhat, de ha nem történik valami váratlan dolog a hazai inflációval vagy a nemzetközi környezettel, akkor utána a jegybank jócskán visszafogja a kamatvágásait, az is lehet, hogy teljesen leáll velük.

Erről a jegybank a következő megszólalásaiban egyre több célzást tehet, akár már ma is, 15 órakor ugyanis a szokásoknak megfelelően Virág Barnabás alelnök számol be a kamatdöntés hátteréről. Ugyanekkor jelenik meg a jegybanki indoklás szöveges formában is.

Címlapkép forrása: Getty Images

Kiszámoló

Más miért nem tanult?

Írtam nemrég a sávos adózásról. Az egyik visszatérő motívum volt a hozzászólásokban, hogy miért adóztatja az állam a vagyont, amikor azt eleve már adózott pénzből vettem, s ez így már

KonyhaKontrolling

Adózzon mindenki más!

Az interneten sok vélemény jelenik meg a \"megfelelő\" adóztatással kapcsolatban, de még a legtájékozottabbak is sokszor minimum meglepő véleményeket fejtenek ki. A bejegyzésben nem megyek bele

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Eljöhet a benzinkutak bosszúja

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
bilincs stock