Újra vakarhatja a fejét a Fed az amerikai piaci hangulat alapján
Gazdaság

Újra vakarhatja a fejét a Fed az amerikai piaci hangulat alapján

Portfolio
Az USA áprilisi bmi-adatai azt mutatták, hogy az üzleti aktivitás tovább nőtt, de lassabb ütemben, ami a gyengébb kereslet jeleit jelzi. Az S&P Global legfrissebb összetett termelési indexe áprilisban 50,9-re csökkent a márciusi 52,1-ről, ami enyhe bővülést és december óta a leggyengébb növekedést jelzi. Mind a feldolgozóiparban, mind a szolgáltatási szektorban lassabb aktivitásnövekedést regisztráltak, a növekedési ütemek három-, illetve öthavi mélypontra csökkentek.

A kibocsátás növekedése a kereslet visszaesésével összhangban gyengült, mivel az új megrendelések hat hónap óta először csökkentek, bár szerény mértékben. A gyártók és a szolgáltatók körében egyaránt visszaesett az új üzletkötések száma. Egyes szolgáltatók szerint a megemelkedett kamatlábak és a magas árak korlátozták a keresletet a hónap folyamán, míg a gyártók az alacsonyabb új megrendeléseket gyakran az inflációs nyomással, a gyenge kereslettel és a vevőknél lévő elegendő készletekkel hozták összefüggésbe.

A nemzetközi kereslet valamivel jobban tartotta magát, mint a belföldi eladások, az új exportrendelések már második hónapja változatlanok maradtak. Az új megrendelések megszerzésének képességével kapcsolatos aggodalmak áprilisban rontották a vállalatok várakozásait az üzleti aktivitás egy évre szóló kilátásaival kapcsolatban.

Az üzleti hangulat öt havi mélypontra süllyedt, mind a feldolgozóiparban, mind a szolgáltatásokban, de összességében pozitív maradt a piaci feltételek javulásával kapcsolatos remények közepette.

A kereslet gyengeségének jelei befolyásolták az amerikai vállalatok felvételi terveit a második negyedév elején. A foglalkoztatottság 2020 júniusa óta először csökkent, és a munkaerő-állomány általános csökkenése a szolgáltatási szektorra összpontosult. Valójában – a Covid-19 világjárvány első hullámát leszámítva –

a szolgáltatásokban foglalkoztatottak létszámának áprilisi csökkenése volt a legmarkánsabb 2009 vége óta.

Ezzel szemben a feldolgozóipari foglalkoztatás továbbra is szerényen növekedett.

A gyártási és alapanyagköltségek áprilisban továbbra is meredeken emelkedtek, bár az infláció üteme a márciusi hathavi csúcsról mérséklődött. Ez annak ellenére történt, hogy a nyersanyagárak emelkedése közepette a feldolgozóipari ráfordítási költségek egy éve a leggyorsabban emelkedtek. A szolgáltatók gyakran tapasztaltak magasabb munkaerő és szállítási költségeket, bár három és fél éve a második legalacsonyabb általános költségnövekedésről számoltak be.

Az inputköltségek képével összhangban a kibocsátási árak áprilisban szilárd, de lassabb ütemben emelkedtek, a felszámított árak inflációja pedig összhangban volt a sorozat hosszú távú átlagával, bár a járvány előtti normákhoz képest még mindig magas volt.

Az S&P Global feldolgozóipari bmi áprilisban 49,9-es értéket mutatott, ami nagyjából változatlan üzleti feltételeket jelzett a hónap folyamán. Az amerikai gyártók áprilisban már a második egymást követő hónapban csökkentették beszerzési készleteiket, méghozzá jelentős mértékben, ami tavaly augusztus óta a legmarkánsabb volt. A cégek azonban tettek némi erőfeszítést a leépítés ütemének korlátozására, és az előző felmérési időszakban tapasztalt csökkenés után kissé növelték beszerzési aktivitásukat. Végül a késztermékkészletek az előző havi csökkenést követően emelkedtek,

ami a kereslet lassulását tükrözi, ami miatt a cégek eladatlan árukat tartottak.

Az adatokat kommentálva Chris Williamson, az S&P Global Market Intelligence vezető üzleti közgazdásza elmondta: "Az amerikai gazdasági fellendülés a második negyedév elején veszített lendületéből, mivel a gyorsjelentésben szereplő PMI-felmérés válaszadói áprilisban az üzleti tevékenység trend alatti növekedéséről számoltak be. A következő hónapokban további ütemet veszíthetnek, mivel áprilisban hat hónap óta először csökkent az új vállalkozások beáramlása, és a cégek jövőbeli termelési várakozásai öt hónapos mélypontra csúsztak a kilátásokkal kapcsolatos fokozott aggodalmak közepette".

Az adatok közlése után a dollár továbbgyengült az euróhoz képest.

Devizapárok, indexek, árutőzsdei termékek, részvények, CFD-k. Minden, ami a hullámzó árfolyamok kapcsán megdobogtatja egy trader szívét. Portfolio Trader

Címlapkép forrása: Getty Images

Kiszámoló

Ez történt a héten 0526

Minden tőzsdei befektető az amerikai kamatvágást várja, de egyre valószínűbb, hogy a nyáron sem lesz még kamatvágás, marad a mostani, viszonylag magas dollár alapkamat. A hír hallatára az am

RSM Blog

SAP a HR és bérszámfejtés területén

Az SAP rendszer a pénzügy, a beszerzés, és az ügyfélkapcsolatok kezelése mellett a humánerőforrás (HR) és a bérszámfejtés területén is központosított keretet biztosít a vállalatok szám

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Magyar üzletlánc saját márkás terméke is felkerült a szégyenlistára
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai? Bemutatjuk melyik platformunk a legoptimálisabb külföldi részvények vásárlásához.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
tornado-oklahoma-amerikai-egyesult-allamok