Hatalmas a lengyel jegybank vesztesége, és ez nagyon nem tetszik a kormánynak
Gazdaság

Hatalmas a lengyel jegybank vesztesége, és ez nagyon nem tetszik a kormánynak

Portfolio
Jelenlegi árfolyamon számítva csaknem 1900 milliárd forintnak megfelelő veszteséget könyvelt el 2023-ban a Lengyel Nemzeti Bank. A hatalmas jegybanki mínusz tovább élezi a feszültséget a jegybank vezetése és az új kormány között.

A 20,8 milliárd zloty összegű tavalyi veszteség magasabb, mint az előző évi 16,9 milliárd - közölte szerdai pénzügyi jelentésében a jegybank, elsősorban az erős zloty hatására hivatkozva. A központi bank szerdán később kiadott közleményéből kiderült: az árfolyamveszteségből származó negatív eredmény a 2023-as eredményén belül 31,0 milliárd zloty volt - írja a Reuters.

A lengyel fizetőeszköz az októberi parlamenti választások óta erősödött az euróval és a dollárral szemben, jelentős hatással volt a központi bank zlotyban kimutatott pénzügyi eredményeire, mivel átértékelte a tartalékok összegét, beleértve a külföldi devizában tartott tartalékokat is.

Az új lengyel kormány, amely tavaly év végén került hatalomra, állami bíróság elé akarja állítani Adam Glapinskit, a jegybank vezetőjét, részben az intézmény rossz teljesítménye miatt. Glapinskit az új kormány azzal vádolja, hogy nem eléggé független az előző kormánytól.

Azzal is vádolják, hogy megszegte az alkotmányos szabályokat, amelyek nem tették volna lehetővé, hogy a jegybank a járvány idején állami hitelfelvételt finanszírozzon, félrevezette a pénzügyminisztériumot a bank eredményeivel kapcsolatban, és tavaly augusztusban arról tájékoztatta a pénzügyminisztériumot, hogy 2023-ban 6 milliárd zloty nyereséget érhet el a jegybank.

Glapinski azt állítja, hogy munkáját mindig politikai befolyástól függetlenül végezte. Szerinte a jegybank eredményére vonatkozó augusztusi becslése és a bank később kimutatott vesztesége közötti különbséget a választások óta erősödő zloty okozta.

Címlapkép forrása: Shutterstock

Kiszámoló

Itt a nyár, itt a roaming frász ideje

Itt a nyár, a vakációk és ezzel együtt a roaming frász ideje is. Az Unió nagyon helyesen rálépett a mobilszolgáltatók nyakára, az addigi szabadrablást felváltotta az, hogy az Unión belül ug

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Jön a felturbózott szuperállampapír! Itt vannak a részletek
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Székesfehérvár
2024. június 4.
Financial IT 2024
2024. június 11.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
2024. június 12.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai? Bemutatjuk melyik platformunk a legoptimálisabb külföldi részvények vásárlásához.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
Scholz Macron Ukrajna