Itt a bejelentés: elengedi a kormány a gázbekötési szabályt, tízezerrel többen nyerhetnek
Gazdaság

Itt a bejelentés: elengedi a kormány a gázbekötési szabályt, tízezerrel többen nyerhetnek

Portfolio
Ahogy arról délelőtt már beszámoltunk, a kormány bejelentése szerint változik az új otthonfelújítási program egyik fontos szabálya. Számos település számos családi házába nincs bekötve a gáz, ezért „ezt a földgázbekötést eltöröltük” az otthonfelújítási pályázat legújabb feltételrendszerében, amelyet rövidesen társadalmi vitára bocsátunk – mondta erről Lantos Csaba a 24.hu podcast adásában. Most újdonságként kiderült az adósból az is, hogy az 1990 végéig megépült családi házak mind beleférhetnek a programba, a két változás hatására pedig a nyertesek száma a kormány szerint 20 ezerről 30 ezerre emelkedhet.

Az energiaügyi miniszter szerint azt tervezték, hogy az 1990 előtt épült családi házak lesznek jogosultak indulni a pályázaton, de most úgy fogalmazott: "az 1990 végéig megépült" családi házaknál lesz meg ez a lehetőség, tehát egy évvel kitolták a jogosultsági dátumot.

E két változás eredményeként jelentősen, mintegy tízezerrel, nő a várható pályázati nyertesek száma.

Eredetileg közel 20 ezer nyertessel számolt a kormány az április eleji bejelentéskor, most Lantos Csaba úgy fogalmazott: "ahogy mi számolunk, kb. 30 ezer ház fog beleférni" a 108 milliárd forintos pályázati keretbe.

otthon

A Portfolio információi szerint a közeljövőben további lényeges területen is módosulhat még a pályázati feltételrendszer, amelyre az Egyensúly Intézet alábbi közleményében van is utalás (jövedelmi szabályrendszer, maximális támogathatóság).

A gázbekötési szabály eltörlését egyébként ma a társtárca államtitkára, Fábián Gergely is jelezte egy délelőtti NGM-közleményben, amelyről itt írtunk. Ahogy ő is jelezte, szakmai egyeztetések zajlottak és ezek nyomán a szabály eltörlése miatt jelentősen nő az igénylők potenciális köre.

A különböző szakmai egyeztetések hatására módosuló pályázati feltételre Lantos is tett utalást, és az egyeztetésekről, illetve a további javaslatokról is szól az Egyensúly Intézet mai közleménye is. Magyarország legnagyobb független agytrösztje tavaly ősszel kezdeményezte a szakmai összefogást a hazai épületfelújítás felgyorsítása érdekében és azóta ehhez több száz piaci és szakmai szervezet csatlakozott. Ezek a szervezetek személyesen is bemutatták javaslataikat Fábián Gergelynek, a Nemzetgazdasági Minisztérium iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkárának.

Az egyeztetésen az Egyensúly Intézet által koordinált szövetség egyebek mellett a következő javaslatokat fogalmazta meg a hazai épületállomány energetikai megújításával kapcsolatban:

  • Minél nagyobb a fajlagos energiamegtakarítás mértéke, annál nagyobb arányú legyen az állami támogatás. Vagyis a támogatások mértékét a beavatkozás eredményeképpen elért energiamegtakarítás mértékéhez is kell kötni, a jövedelem szerinti differenciálás mellett.
  • Minden támogatási konstrukció esetén differenciált, célzott támogatásokkal érdemes segíteni az energiaszegénységben élőket.
  • A támogatásnak ne legyen feltétele, hogy az adott családi ház a gázhálózatra legyen kötve, hiszen jellemzően sok alacsonyabb jövedelmű család fűt szilárd tüzelővel — nekik is meg kell adni a lehetőséget, hogy részt vehessenek a támogatási programban.
  • Lényeges, hogy már az idén induló konstrukcióban legyen lehetőség a gázfűtés korszerűsítése helyett hőszivattyúra cserélni a gázkazánt.
  • A szervezetek javasolják, hogy az állam a következő években törekedjen a magasan és alacsonyan képzett építőipari dolgozók számának együttes növelésére, ezáltal csökkentve a munkaerőhiány okozta elakadást a lakásfelújítási piacon. A szakképzés megújítását mindeközben érdemes összekötni a felújítási program munkaerő-szükségleteinek kielégítésével.
  • Az épületenergetikai felújítási programokhoz rendeljünk több évre szóló, kiszámítható útitervet, hogy a családok és a piaci szereplők fel tudjanak készülni. Ez mind az alapanyagellátás, mind a megfelelően képzett szakemberek rendelkezésre állása szempontjából nélkülözhetetlen, és a piaci kilengéseket is tompítja.
  • A szakmai szervezetek javasolják, hogy a jövőben az alacsonyabb energetikai besorolású ingatlanok adásvételekor kötelező legyen meghatározott energiamegtakarítást eredményező korszerűsítést vállalni. Ennek keretében a szociálisan rászorulók támogatást kapnának a felújítások elvégzésére.

A közlemény szerint a konzultáción a gázbekötési szabályrendszer elengedése mellett az is elhangzott, hogy a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkereseténél (571 200 forint) 30%-kal alacsonyabb jövedelműek (bruttó 399 840 forint) a legnagyobb, 3,5 millió forint összegű támogatással vehetik igénybe a program keretében nyújtott forrásokat. A pályázati felhívás tervezetének részletei a héten kerülnek nyilvánosságra – zárul az Egyensúly Intézet közleménye.

Lantos Csaba a műsorban a január óta elindult Napenergia Plusz Program kapcsán jelezte: már több, mint 28 ezer előregisztráció történt és folyamatos a pályázatok feldolgozása és a támogatási döntések meghozatal. A minap a tárca több, mint 5 ezer nyertesről adott már tájékoztatást.

Címlapkép forrása: Getty Images

RSM Blog

SAP a HR és bérszámfejtés területén

Az SAP rendszer a pénzügy, a beszerzés, és az ügyfélkapcsolatok kezelése mellett a humánerőforrás (HR) és a bérszámfejtés területén is központosított keretet biztosít a vállalatok szám

HitelesAndrás

Egy sikeres Bankmonitor szakmai napja

HitelesAndrás - Keress, kövess, költözz! Egy sikeres Bankmonitor szakmai napja 2011-ben kezdtem dolgozni egy Takarékszövetkezetben… az azóta eltelt 13 év alatt eszméletlen sokat tanultam, n

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Magyar üzletlánc saját márkás terméke is felkerült a szégyenlistára
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai? Bemutatjuk melyik platformunk a legoptimálisabb külföldi részvények vásárlásához.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
napelem ház megújuló energia