Nagyot nőttek a bérek Magyarországon, de most jön csak a feketeleves
Gazdaság

Nagyot nőttek a bérek Magyarországon, de most jön csak a feketeleves

Portfolio
A januári meglepő béradatok után kitartott a lendület februárban is. A bruttó átlagbér 14%-kal nőtt, ami majdnem 10%-os reálbéremelkedést jelent. A közszférában gyorsabban, míg a vállalatoknál némiképp lassabban nőttek a keresetek. Elemzők szerint a következő hónapok bérmegállapodásai azonban sokkal alacsonyabb növekedést jelezhetnek, mint a mostaniak.

"Tekintettel arra, hogy manapság már rendkívül sok vállalat egy tavasztól tavaszig tartó bérciklust követ (vagyis a béremelések a korábbiaktól eltérően nem januárban, hanem március-áprilisban történnek meg), így a februári adatok még a 2023-as extrém inflációs környezetet kompenzálni kívánó magas béremeléseket foglalják nagyrészt magukban" - vélekedik Virovácz Péter, az ING Bank vezető közgazdásza.

A bérdinamika folyamatos fékeződése eközben azt jelzi, hogy ahol már megtörténtek a fizetési kiigazítások az idei évben, azok érdemben kisebbek lehettek a tavalyinál

- emelte ki. A következő hónapokban már markánsabban csökkenhet a bérek emelkedésének általános tempója és a reálbérnövekedés is lassulhat, tette hozzá.

  • A részletes adatok alapján is az látható, hogy az állami szektorban az átlagnál magasabban alakult a bérnövekedés dinamikája februárban (17,2 százalék), ami elsősorban az oktatás területén erősödő bérkiáramlás hatása.
  • A vállalati szektorban sok területen lassult a bérnövekedési ütem és általánosságban már csak 12,8 százalékos a bővülés.
  • Ugyanakkor néhány szektorban kifejezetten meglepően alakult a bérdinamika. Igaz ez az építőiparra, ahol a növekedési kilátások továbbra is kissé borúsak, ám átlag fölé gyorsult a bérnövekedési ütem.
  • A szolgáltatószektor esetében bár sok területen átlag alatti a béremelés mértéke, januárról februárra némi gyorsulást lehetett tapasztalni.

Azt is érdemes megjegyezni, hogy az átlagbér és a mediánbér közötti bérolló is tovább szűkült, ami vélhetően a minimálbér emelés hatását tükrözi és vélhetően azt a folyamatot, hogy az eleve magasabb keresetű szektorokban átlag alatti a bérnövekedés. Itt próbálnak tehát a vállalatok a bérköltségek alakulásán fogni valamennyit - tette hozzá.

Regős Gábor, a Gránit Alapkezelő vezető közgazdásza szerint a keresetek növekedésében szerepet játszik a több helyen még mindig jelen lévő munkaerőhiány, melynek nyomán a munkavállalók sok helyen el tudják érni keresetük tavalyi értékcsökkenésének kompenzálását, az oktatásban dolgozók bérfelzárkóztatásának megkezdése, valamint a minimálbér és a garantált bérminimum decemberi emelése.

  • Legnagyobb mértékben, 27,4 százalékkal az oktatásban dolgozók keresete nőtt  (ez húzhatta felfelé a közszféra béremelkedését is),
  • míg legkevésbé, 5,6 százalékkal az energiaipar bérei emelkedtek.
  • A többi ágazatban a béremelkedés üteme 10,3 és 16,4 százalék között alakult.

"A keresetek szempontjából a következő hónapok adatai még érdekesek lesznek, hiszen még ez az időszak releváns az év eleji béremelések szempontjából. Ez még kismértékben ronthat az eddigi, a vártnál kedvezőbb dinamikán, ám a jelek szerint a munkavállalók elvárják a tavalyi reálbércsökkenés kompenzálását, így az év egészére 13-14 százalékos nominális bérnövekedés várható" - vélekedett.

Virovácz Péter szerint azonban a KSH friss kereseti statisztikái alapján Magyarországon februárban tovább lassult az éves bázisú bérnövekedés üteme. A továbbra is meglehetősen magas, ugyanakkor még mindig sokkal inkább tükrözi a 2023-as gazdasági folyamatokat, mint az idei év történéseit. Az év hátralévő részét nézve a bérek vásárlóerejének növekedése tovább erodálódhat. Egyrészt lassul majd a bérkiáramlás, másrészt erősödhet az infláció. Az MNB az április kamatdöntő ülése során is felhívta erre a figyelmet: a jegybank 6 százalék körüli reálbérnövekedéssel számol 2024 egészében, átlagosan 10 százalék körüli bérnövekedés mellett 4,5 százalékos inflációval.

Címlapkép forrása: Shutterstock

Kiszámoló

Tanfolyamot milliókért?

Valaki tanácsot kért, hogy befizessen-e egy magyar tanfolyamra, aminek az első része most \"csak\" 350 ezer forint a szokásos 700 ezer forint helyett. Persze ez csak az első része, a teljes tanfolya

Holdblog

Ezek a világ legfejlettebb startupvárosai

Alig van európai szereplő a világ legfejlettebb startupvárosai közt, de legalább a leggyorsabban fejlődő ökoszisztémák terén előkelő helyen van a kontinens. Ezek a világ vezető... The post

Ricardo

Öröm van

Megjelent idehaza Carl Menger A közgazdaságtan alapelvei című 1871-es klasszikus műve. Tolle, lege!

Kasza Elliott-tal

3M Company

Nemrég írtam a Solventumról, levált az MMM-ről és áprilisban a tőzsdére ment. Minden MMM részvényes a 4 részvénye után kapott egy SOLV részvényt. Ez eddig nagyon szép, azonban 05.14-én MM

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Raiszi halálának beláthatatlan következményei lehetnek Iránra és az egész világra
Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
európai unió