Prométheusz lett a magyar rezsicsökkentésből
Gazdaság

Prométheusz lett a magyar rezsicsökkentésből

Balogh József, energiapiaci szakértő
Gondoltam egy számra: a kétszerese 2600 milliárd, az egynegyede 460 milliárd forint. Mi ez a szám? Mint matek feladvány, a kérdés nonszensz: ilyen szám nincs. De a magyar politikában igenis van: úgy hívják hogy a Rezsivédelmi Alap idei költségvetése.
Ez itt az on the other hand, a portfolio vélemény rovata.
Ez itt az on the other hand, a portfolio vélemény rovata. A cikkek a szerzők véleményét tükrözik, amelyek nem feltétlenül esnek egybe a Portfolio szerkesztőségének álláspontjával. Ha hozzászólna a témához, küldje el cikkét a velemeny@portfolio.hu címre. A megjelent cikkek itt olvashatók.

A rezsicsökkentés első kilenc éve (2013 – 2022) alatt nem volt divat arról beszélni, hogy mennyibe kerül ez a politikai abrakadabra. A régi rómaiaknak még elég volt a kenyér és a cirkuszi játék, a 2013 utáni magyar társadalomban ehhez jött még a rezsicsökkentés. Az ún. "egyetemes szolgáltatás"-ban ellátott (főleg) lakossági fogyasztók a közszolgáltatásokért (áram, földgáz, távhő és víz) még a bekerülési költséget sem fizették meg: a hiányt (kb. 300 milliárd forint évente) a központi költségvetés automatikusan fedezte. Átlagokkal számolva, az első kilenc év összesen kb. 2700 milliárd forintjába került a költségvetésnek. De ez senkit sem érdekelt, mert a rezsicsökkentés, mint politikai "buzzword" népszerű volt és hozta a szavazatokat.

Ezt a kellemes langyosvízet kavarta meg a 2022-es Energia Válság.

A lenti ábra szépen mutatja, hogy mi történt.

Az elektromos áram és a földgáz ára szinte egy egyenes vonal volt a rezsicsökkentés első kilenc évében. Majd 2021 első negyedéve és 2022 nyara között az árak elkezdtek folyamatosan emelkedni: mint korábban már megírtam, a Fekete Péntek 2022. augusztus 26. volt, amikor a magyar határidős áram 1000 euro/MWh felett volt, a földgáz pedig 340 euro/MWh körül. A rezsicsökkentés dupla-fogóba került: az energia piaci ára euróban egyre drágább lett, míg a forint gyengült. És itt kezdődött a rezsicsökkentés második korszaka: előkerültek az addig gondosan kitakart számok.

Egy kormányinfón 2022. áprilisában 1300 milliárd forintot dobtak be a köztudatba. Nem szándékos félrevezetés volt ez, inkább alulbecsülte a kormány az Energia Válságot. A repülő kadétek első törvényében bíztak: ami felment, az le is fog jönni. Tévedtek: 2022. április után jött még az Energia Válság java. A magyar kormány lépéskényszerbe került: 2022 nyarára kiderült hogy az addig remekül működő rezsicsökkentést a költségvetés ebben a formában nem tudja tovább finanszírozni. 2022. július végén, Tusnádfürdőn, derült ki, hogy mennyibe is kerül(t) a költségvetésnek a rezsicsökkentés évente: 2021-ben kb. 300 milliárd forintba, de a 2022-es előrejelzés már 2000 milliárd forint volt évente.

Nem kell megrémülni a nagy számoktól - az arány itt a lényeg.

A rezsicsökkentés első korszaka (kilenc év) 2700 milliárdba került, míg a 2022-es előrejelzés egyedül 2000 milliárd forint körül volt. 

A rezsicsökkentésből egy igazi modern Prométheusz lett 2022 nyarára: olyan dolgokat csinált, amire az eredeti alkotói soha sem gondoltak. A legnagyobb probléma az volt, hogy a rezsicsökkentés úgy működött, mintha a magyar energiaiparra a kereslet-kínálat törvény nem vonatkozna. Mint fent említettem: az energia piaci ára 2021 első negyedéve után folyamatosan emelkedett, viszont a magyar fogyasztás nem csökkent: a rezsicsökkentés egyre többe és többe került a költségvetésnek. Ekkor hozták létre a Rezsivédelmi Alapot, valamint ekkor kerültek ki a kkv-k (éttermek, kisboltok, szállodák, stb.) az egyetemes szolgáltatásból, ekkor zártak be a múzeumok, uszodák és könyvtárak, és ekkor vezették be a rezsicsökkentés 2.1 verziót (átlagfogyasztás és felette a piaci árnál drágább "tudatos energia-fogyasztásra oktató" tarifa). 

A covid-járvány egy lágy társadalmi sokk volt a rezsicsökkentés fenti reformjához képest.

József Attila szavaival, a megreformált rezsicsökkentés "... országos volt a pusztulásban". Az egyetemes szolgáltatásból kikerült éttermek, kisboltok, stb. egy része csődbe ment, nem tudta kitermelni a hirtelen rászakadt piaci energia költségeket. A bezárt uszodák egy része soha sem nyitott ki újra (pl. Júlia fürdő, Nyíregyháza), a lakossági fogyasztóknál pedig kezdődött a számlázási káosz. A törvényhozó nem mondta meg, hogyan kell az éves átlagfogyasztást elszámolni a 2022. augusztus-decemberi időszakra (a rezsicsökkentés 2.1v 2022. augusztus 1-jén indult), és mit jelent ez az új rezsicsökkentés az átalánydíjas fogyasztóknak, stb. A többi pedig már történelem, ahogy a tanult skót professzor mondaná...

Egyetlen maradandó előnye van a rezsicsökkentés fenti reformjának: ez pedig maga a Rezsivédelmi Alap.

Mint önálló költségvetési tétel, 2022 nyara óta folyamatosan mutatja, hogy mennyibe kerül a rezsicsökkentés. Ez egy nagyon jó és fontos lépés a transzparencia irányába. Most már tudjuk, hogy 2023-ban 2600 milliárd forint volt az alapban, amit 2024-re megfeleztek (erre utalt a matek feladvány az írás elején). Továbbá, minden hónapban megadja a kormány, hogy a tervhez képest mennyi a valós kiadás: ez volt 460 milliárd forint volt 2024. január és március között (a matek feladvány második része).

Ha vélelmezzük, hogy a Rezsivédelmi Alap kiadásai maradnak ezen a szinten a következő három negyedévben, akkor a ferihegyi repülőteret (kb. 1550 milliárd forint) meg lehetne venni a rezsivédelem idei összköltségéből. És befejezésül még egy kis matek: hány ferihegyi repülőteret lehetett volna venni a rezsicsökkentésre 2022 és 2023 között elköltött költségvetési pénzből?

Címlapkép forrása: valentin russanov via Getty Images

Ricardo

Egy kritika kritikája

Az osztrák közgazdasági iskola kritikája szerint a monetaristák tévesen egy mechanisztikus mennyiségi pénzelméletet fogadnak el, ami a pénz semlegességén, a mikro- és makrogazdaság merev elk

Kiszámoló

Itt a nyár, itt a roaming frász ideje

Itt a nyár, a vakációk és ezzel együtt a roaming frász ideje is. Az Unió nagyon helyesen rálépett a mobilszolgáltatók nyakára, az addigi szabadrablást felváltotta az, hogy az Unión belül ug

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Jön a felturbózott szuperállampapír! Itt vannak a részletek
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Székesfehérvár
2024. június 4.
Financial IT 2024
2024. június 11.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
2024. június 12.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai? Bemutatjuk melyik platformunk a legoptimálisabb külföldi részvények vásárlásához.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
orka, gyilkosbálna